Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Στύβουν τους πολίτες προς όφελος των δανειστών Εισπρακτική επίθεση σε όλα τα μέτωπα από εφορία , τράπεζες και δημόσιο


Έντυπη Έκδοση 

Στύβουν τους πολίτες προς όφελος των δανειστών

Εισπρακτική επίθεση σε όλα τα μέτωπα από εφορία , τράπεζες και δημόσιο
Η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη ρυθμίσεων για αυθαίρετα, δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές, χαράτσι. Ο πολίτης ανέμενε να ανακουφιστεί από τα χρωστούμενα αλλά ατύχησε... ΑΓΡΙΑ εισπρακτική επίθεση σε όλα τα μέτωπα διεξάγουν Εφορία, τράπεζες και Δημόσιο στύβοντας κυριολεκτικά τους πολίτες υπέρ των δανειστών της χώρας. Η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη ρυθμίσεων για αυθαίρετα, δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές, χαράτσι.
Νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει τρίτη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων ακόμα και πριν το 1975, ενώ προβλέπονται και μεγάλες καμπάνες με στόχο να εισπραχθούν 5 δισ. ευρώ. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις ρυθμίσεις των δανείων όποιος πολίτης ανέμενε να ανακουφιστεί από τα ασήκωτα βάρη των χρωστούμενων, όποιος περίμενε χείρα βοηθείας από το «φιλεύσπλαχνο» κράτος ατύχησε.
Αντίθετα, υπουργοί και υφυπουργοί έκοβαν κι έραβαν όλο αυτό τον καιρό για να παρουσιάσουν με πλεόνασμα υποκριτικότητας τις δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Πρόγραμμα ρύθμισης
Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, και ο υφυπουργός του ίδιου υπουργείου, Θανάσης Σκορδάς, ανακοίνωσαν ένα πρόγραμμα ρύθμισης τραπεζικών οφειλών μόνο για ενήμερους πελάτες, δηλαδή όμοιο με αυτό που προτείνουν ήδη οι τράπεζες στους πελάτες τους. Για να καταλήξουν σε αυτό χρειάστηκε να περάσουν έξι μήνες. Στην πράξη μόνο μία κατηγορία δανειοληπτών μπορεί να ωφεληθεί, εκείνη των ανέργων και αυτοί μόνο για έξι μήνες, που απαλλάσσονται από τους τόκους. Μετά, ο άνεργος πρέπει να κάνει το σταυρό του και να βρει δουλειά και λεφτά.
Στο υπουργείο Οικονομικών αφού ανακοίνωσαν με κάθε επισημότητα το πλαίσιο των οφειλών για ληξιπρόθεσμα χρέη, μετά ανακάλυψαν ότι πρέπει να προσθέσουν ένα ακόμα περιοριστικό όρο και να εξαιρέσουν από το πρόγραμμα δόσεων για χρέη μέχρι 31.12.2012 όσους δημιούργησαν νέα χρέη το 2013. Πρόβλεψη που στερείται οικονομικής λογικής, δεδομένου ότι αυτός που δεν μπορεί να πληρώσει υποχρεώσεις του 2012, δεν μπορεί να πληρώσει και του 2013.

Οι «πατρίκιοι» και οι «πληβείοι» των ληξιπρόθεσμων

Πρός ένταξη στη ρύθμιση και βεβαιωμένων χρεών εως 31/3/2013
ΜΕ ΔΥΟ ταχύτητες θα λειτουργούν εφεξής οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Στην πρώτη ταχύτητα των ευνοημένων θα μπουν όσοι έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής, αλλά μαζί με αυτούς θα επωφεληθούν και οι «κατ' εξακολούθηση κακοπληρωτές». Στη δεύτερη ταχύτητα θα βρεθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι, καθώς εξαιρούνται από τη νέα ρύθμιση επειδή έχουν ενταχθεί στην υφιστάμενη και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους, οι οποίες όμως είναι λιγότερες (έως 26 για την Εφορία και έως 36 για τα ασφαλιστικά ταμεία).
Η τελευταία ευκαιρία για τα ληξιπρόθεσμα προβλέπει 48 δόσεις για τα παλαιά χρέη έως και 31/12/2013 και μόλις 12 δόσεις για τα νέα χρέη που δημιουργήθηκαν από 1/1/2013. Παγίδα που θα αφήσει πολλούς οφειλέτες εκτός ρύθμισης αποτελεί το γεγονός ότι, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση των παλαιών ληξιπρόθεσμων, θα πρέπει να μην έχει νέα χρέη από 1/1/2013. Ειδάλλως, θα πρέπει να «καθαρίσει» με τα χρέη του 2013 και στη συνέχεια να ενταχθεί στη ρύθμιση για τα χρέη παρελθόντων ετών, χάνοντας όμως ένα σημαντικό αριθμό από τις 48 δόσεις. Εγκαίρως θα πρέπει να εξοφλεί και όλες τις νέες οφειλές, τουλάχιστον για όσο καιρό θα βρίσκεται εντός της ρύθμισης, γιατί στην περίπτωση που θα δημιουργήσει νέα ληξιπρόθεσμα, θα τεθεί αυτομάτως εκτός της ρύθμισης για τα χρέη πριν από το 2013.
Χρέη έως και 5.000 ευρώ
Ιδιαίτερα ευνοϊκή είναι η ρύθμιση για χρέη φυσικών προσώπων έως και 5.000 ευρώ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα απεριόριστων δόσεων, με ελάχιστο ποσό τα 25 ευρώ. Βέβαια, ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η υπέρογκη επιβάρυνση από το ετήσιο επιτόκιο 8,75% σε περίπτωση που επιλεχθεί πολύ μεγάλος αριθμός δόσεων. Η εν λόγω ρύθμιση υπό αυστηρές προϋποθέσεις θα μπορεί να ισχύει και για χρέη άνω των 5.000 ευρώ, σε περιπτώσεις όμως που ο οφειλέτης αποδείξει πραγματική οικονομική αδυναμία. Εκτός των συγκεκριμένων ευνοϊκών ρυθμίσεων μένουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Οφειλές άνω των 5.000 ευρώ θα μπορούν να εξοφληθούν έως και σε 48 δόσεις, εάν αφορούν ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι και τις 31/12/2013, και σε 12 δόσεις, εάν αφορούν χρέη από 1/1/2013. Στις περιπτώσεις που τα χρέη ξεπερνούν τα 75.000 ευρώ, ο οφειλέτης θα πρέπει να προσκομίσει στην εφορία ή το ασφαλιστικό ταμείο υπογραφή λογιστή για την οικονομική φερεγγυότητα του οφειλέτη. Αντίστοιχα, για τις οφειλές άνω των 300.000 ευρώ, πέραν της υπογραφής λογιστή, θα πρέπει είτε να εξασφαλίσει ή εγγυητικές επιστολές τραπεζών είτε να προσημειώσει ακίνητη περιουσία αντίστοιχης αξίας.
Οσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα κερδίσουν έκπτωση 20% στις προσαυξήσεις που τους έχουν επιβληθεί, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής η έκπτωση θα φτάνει το 50%.

Ζητούν πάγωμα των παλαιών οφειλών

ΕΝΤΟΝΕΣ είναι οι αντιδράσεις της αγοράς σχετικά με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, χαρακτηρίζοντας το μέτρο καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, χωρίς να δίνει την αναμενόμενη ανάσα στην αγορά. Οπως λένε οι ίδιοι άνθρωποι, ο αποκλεισμός των συνεπών φορολογουμένων και ασφαλισμένων από τις νέες, ευνοϊκότερες ρυθμίσεις αποτελεί προφανή αδικία, γεγονός που θα οδηγήσει αρκετούς να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό διεκδικώντας ίση αντιμετώπιση, δεδομένης της υπαγωγής τους σε προηγούμενη δυσμενέστερη ρύθμιση.
Με την προωθούμενη ρύθμιση, μια μέση οφειλή στον ΟΑΕΕ της τάξης, π.χ., των 10.000 ευρώ θα δημιουργήσει για έναν ασφαλισμένο που πληρώνει τρέχουσα εισφορά 860 ευρώ το δίμηνο μια νέα υποχρέωση, που θα φτάνει τα 1.280 ευρώ (τρέχουσα εισφορά + δόση ρύθμισης), οικονομικό βάρος, δηλαδή, που είναι αποτρεπτικό.
Αντίστοιχα, οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους από τις απεριόριστες δόσεις που προβλέπονται για τα χρέη κάτω των 5.000 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα η προωθούμενη ρύθμιση των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2013 προβλέπει μόνο 12 δόσεις, καταργώντας την υφιστάμενη ρύθμιση, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει έως 26 δόσεις για χρέη προς την Εφορία και έως 36 δόσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η νέα ρύθμιση θα προσελκύσει μόνο όσους έχουν οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ.
Η αγορά επαναφέρει το αίτημα για πάγωμα των παλαιών οφειλών και την παροχή της δυνατότητας να πληρώνει μόνο τις τρέχουσες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μην καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών, που έχει θορυβηθεί από τις αντιδράσεις όσων έχουν ήδη ενταχθεί στις ρυθμίσεις, βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την τρόικα ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση και χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως και τις 31/3/2013.

Το χαράτσι είναι εδώ

Με την ίδια μέθοδο θα υπολογιστεί και ο νέος ενιαίος φόρος
Σημαντική επιβάρυνση θα έχουν τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα εκτός σχεδίου. Η ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ αντικατάσταση του χαρατσιού με ένα νέο ενιαίο φόρο που θα ήταν δικαιότερος, προοδευτικός και θα διεύρυνε τη φορολογική βάση ώστε να μην πέφτει το βάρος στους μικρομεσαίους, δεν ήρθε ποτέ εξαιτίας της χαρακτηριστικής κωλυσιεργίας που επέδειξε το υπουργείο Οικονομικών.
Το χαράτσι, που τελικά «βαφτίστηκε» ενιαίος φόρος στα ακίνητα, παραμένει όπως ακριβώς είχε, με ένα «κούρεμα» της τάξης του 15%, και μάλιστα χωρίς την εισαγωγή αφορολόγητου ορίου, όπως είχε προαναγγελθεί.
Αντίθετα από τη μικρότερη ή μεγαλύτερη ελάφρυνση που θα έχουν τα περισσότερα ακίνητα, σημαντική επιβάρυνση θα έχουν τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα σε περιοχές εκτός σχεδίου, καθώς από αυτά το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καλύψει ένα μέρος από την «τρύπα» που δημιουργήθηκε από τη μείωση του 15%. Στα συγκεκριμένα ακίνητα που μέχρι σήμερα φορολογούνταν με 3 ευρώ το τετραγωνικό, πλέον ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση τη μέση τιμή ζώνης του δήμου όπου ανήκουν. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση ενδέχεται να φτάσει και το 100%.
Ο νέος ενιαίος φόρος θα υπολογιστεί με την ίδια μέθοδο που υπολογιζόταν και το χαράτσι, με τη μόνη διαφορά ότι οι συντελεστές θα μειωθούν οριζόντια κατά 15%. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πολλαπλασιάσουν τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού τους, με το νέο μειωμένο συντελεστή του ειδικού τέλους και τον συντελεστή προσαύξησης. Ή πιο απλά, από το περσινό χαράτσι που πλήρωσαν να αφαιρέσουν το 15%.
Εξαιτίας της διατήρησης του ίδιου μοντέλου υπολογισμού των παλαιών αντικειμενικών τιμών, αλλά και της οριζόντιας και όχι προοδευτικής μείωσης των συντελεστών, παρατηρείται ότι φέτος η ελάφρυνση θα είναι σε απόλυτους αριθμούς μεγαλύτερη για τις ακριβότερες περιοχές και μικρότερη για τις φθηνότερες περιοχές.
Για παράδειγμα, κατοικία 100 τ.μ. στο Πέραμα που κατασκευάστηκε πριν από 25χρόνια, το 2012 πλήρωσε ΕΕΤΗΔΕ 400 ευρώ, ενώ το 2013 θα πληρώσει 60 ευρώ λιγότερα, δηλαδή 340 ευρώ. Αντίστοιχα, κατοικία 25ετίας στο Ψυχικό 100 τ.μ. το 2012 πλήρωσε 1.600 ευρώ, ενώ για το 2013 θα πληρώσει 1.360 ευρώ, κερδίζοντας 240 ευρώ.
Ιδια εικόνα υπάρχει και με τα νεόδμητα ακίνητα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα κατοικίας 100 τ.μ. 4ετίας στη Δραπετσώνα που το 2012 πλήρωσε ΕΕΤΗΔΕ 500 ευρώ και φέτος θα πληρώσει 425 ευρώ, εξοικονομώντας 75 ευρώ. Ομως για σπίτι 4ετίας επίσης 100 τ.μ. στη Φιλοθέη, ο ιδιοκτήτης του πέρυσι πλήρωσε 2.000 ευρώ, ενώ φέτος θα πληρώσει 1.700 ευρώ, δηλαδή 300 ευρώ λιγότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: