Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Μέχρι 100 δόσεις για τη ρύθμιση οφειλών έως 5.000 ευρώ


ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Μέχρι 100 δόσεις για τη ρύθμιση οφειλών έως 5.000 ευρώ

Μέχρι 100 δόσεις για τη ρύθμιση οφειλών έως 5.000 ευρώ
Μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις και με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ μπορούν να ρυθμιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν βεβαιωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2012.
Σύμφωνα με την τελική νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται σήμερα στην Βουλή και εισάγει την ευνοϊκή ρύθμιση «Νέα Αρχή», για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ και με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, η εξόφληση μπορεί να γίνει και σε 48μηνιαίες δόσεις με μείωση των προσαυξήσεων από 25% έως και 50% ανάλογα και με τον χρόνο εξόφλησης της οφειλής.
Ωστόσο για να ενταχθεί κάποιος στη νέα ρύθμιση θα πρέπει είτε να εξοφλήσει εφάπαξ τυχόν οφειλές του 2013 είτε να τις ρυθμίσει με βάση την πάγια ρύθμιση (έως και σε 12 δόσεις).
Επίσης παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση ακόμη και εκείνοι που έχουν μπει σε προηγούμενη ρύθμιση υπό την προϋπόθεση ότι την εξυπηρετούν κανονικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη εμπρόθεσμη καταβολή δύο δόσεων έχει σαν αποτέλεσμα ο οφειλέτης να τεθεί αυτόματα εκτός ρύθμισης και να καταστεί απαιτητό το σύνολο του υπόλοιπου της οφειλής και κινδυνεύει με κατασχέσεις.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη:
-Κεφαλαιοποιούνται οι πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμες οφειλές συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων και προστίμων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 και εξοφλούνται εφάπαξ ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τις αντίστοιχες εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων.
-Με την εφάπαξ καταβολή οι προσαυξήσεις στο σύνολο τους μειώνονται κατά 50%.
-Σε ρύθμιση έως 12 μηνιαίες δόσεις το ποσοστό της έκπτωσης περιορίζεται στο 40%.
-Από 13 έως και 24 μηνιαίες δόσεις οι προσαυξήσεις μειώνονται κατά 35%.
-Από 25 έως και 36 δόσεις η έκπτωση επί των προσαυξήσεων ορίζεται στο 30%.
-Από 37 έως και 49 δόσεις η μείωση πέφτει στο 25%.
Όσον αφορά οφειλές έως 5.000 ευρώ ορίζεται πως «οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν την αδυναμία εξόφλησης των χρεών τους τη δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται βάσει της αίτησης λαμβάνοντας υπόψη ότι το ύψος της δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 50 ευρώ».
Όπως γίνεται αντιληπτό ο έφορος μπορεί να ανάψει το πράσινο φως ακόμη και για 100 δόσεις σε φορολογούμενο με χρέη 5.000 ευρώ.
Για χρέος 4.000 ευρώ και με δεδομένο ότι η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 50 ευρώ τα χρέη μπορεί να ρυθμιστούν έως και σε 80 μήνες.
Όσοι οφείλουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου και μετά και υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στη “Νέα Αρχή” μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013 θα υπαχθούν σε αυτή «εφόσον καταβάλλουν τις οφειλές αυτές, εφάπαξ ή τις ρυθμίσουν σύμφωνα με τις πάγιες διατάξεις», δηλαδή σε 12 δόσεις.
Για τους υπόλοιπους η αίτηση για να μπουν στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί έως τις 31 Μαΐου και η πρώτη δόση να να καταβληθεί την 31η Ιουλίου 2013.
Δικαιολογητικά, υπογραφή, λογιστή ή ορκωτού ελεγκτή για τις επιχειρήσεις ακόμη και προσημειώσεις στην ακίνητη περιουσία του οφειλέτη θα ζητούν εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία για να ρυθμίσουν μεγάλα ποσά.
Ανάλογα με το ύψος των χρεών ο νόμος ορίζει τα ακόλουθα:
-Για την υπαγωγή στη ρύθμιση για οφειλές άνω των 5.001 ευρώ και έως τις 75.000 ευρώ οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία πληρωμής των χρεών τους σε συντομότερο χρόνο και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού.
-Για οφειλές από 75.001 έως και 300.000 ευρώ “ο οφειλέτης πρέπει επιπρόσθετα να προσκομίζει βεβαίωση από ανεξάρτητο τρίτο φορέα περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων” καθώς και δικαιολογητικά περί αδυναμίας εξόφλησης. Ως ανεξάρτητοι φορείς αναγνωρίζονται οι ορκωτοί ελεγκτές , οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί.
-Για οφειλές από 300.001 ευρώ και πάνω πέρα από την βεβαίωση του ανεξάρτητου φορέα θα πρέπει “να παράσχει επαρκείς εγγυήσεις με επιβάρυνση του ιδίου”. (προσημειώσεις)
Θα πρέπει να τονιστεί πως για όσο διάστημα τηρούνται οι όροι της ρύθμισης:
-”Χορηγείται στους υπόχρεους πιστοποιητικό ασφαλιστικής ή φορολογικής ενημερότητας διάρκειας ενός μηνός, χωρίς παρακράτηση”.
-”Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των οφειλετών και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεση της διακόπτεται”.
-”Αναστέλλεται η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων καθώς και οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων”.
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης τα μέτρα που έχουν ανασταλεί τίθενται εκ νέου σε ισχύ.
Εκτός της νέας ρύθμισης θα τίθενται αυτόματα όσοι οφειλέτες δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα δύο δόσεις στη σειρά και θα απειλούνται με κατασχέσεις.
Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης. Όμως η πληρωμή της θα πρέπει γίνει υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της αμέσως επόμενης “με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής 15%”.
Όσοι χάσουν και δεύτερη δόση θα έχουν τις ακόλουθες συνέπειες:
-Την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης.
-Την κατάσταση ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής/
-Την επιδίωξη της είσπραξης του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.
-Την κατάπτωση των εγγυήσεων (για οφειλές άνω των 300.001 ευρώ)/
Τώρα σε περίπτωση εξόφλησης του συνόλου της υπαχθείσας σε ρύθμιση οφειλής , σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών σε σχέση με την αρχική ημερομηνία που εκδόθηκε η απόφαση για τη ρύθμιση, ο οφειλέτης θα τύχει απαλλαγής από τις προσαυξήσεις ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: