Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ανάσα διαμεσολάβησης για υπερχρεωμένους | Εφημερίδα των συντακτών

Ανάσα διαμεσολάβησης για υπερχρεωμένους | Εφημερίδα των συντακτών


Ανάσα διαμεσολάβησης για υπερχρεωμένους

Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από νοικοκυριά για εξωδικαστικό συμβιβασμό ξεπερνούν τις 40.000

Της Μαρίας Δήμα

Ανακούφιση σε χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα προσφέρει νομοθετική ρύθμιση που έχει έτοιμη το υπουργείο Δικαιοσύνης, εντάσσοντας και αυτή την κατηγορία επίλυσης των διαφορών στον θεσμό της διαμεσολάβησης.

Με τη λειτουργία του θεσμού της διαμεσολάβησης η κυβέρνηση στοχεύει στην ταχεία εκδίκαση των αιτήσεων του νόμου 3869/2010 «Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων…», που κατά δεκάδες χιλιάδες έχουν σωρευθεί στα Ειρηνοδικεία της χώρας, στα μεγαλύτερα των οποίων σήμερα ο προσδιορισμός αυτών των αιτήσεων υπερβαίνει την τετραετία. Σημαντικότατη είναι η διάταξη με την οποία, όσο διαρκεί η διαδικασία της διαμεσολάβησης, αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα κατά του οφειλέτη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης έχει ολοκληρώσει και αναμένεται σύντομα να αποστείλει στο υπουργείο Ανάπτυξης σχέδιο διατάξεων, οι οποίες προβλέπουν τη σύσταση και λειτουργία, στις έδρες των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σώματος ειδικών διαμεσολαβητών για αυτές τις αιτήσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από νοικοκυριά για εξωδικαστικό συμβιβασμό ξεπερνούν τις 40.000 ενώ στα δικαστήρια βρίσκονται περισσότερες από 30.000 αιτήσεις. Περίπου 6.000 έχουν συζητηθεί και για σχεδόν 3.000 που έχουν εκδοθεί αποφάσεις, τα δικαστήρια δικαιώνουν τους οφειλέτες καθώς το 50% αυτών των αποφάσεων διαγράφει το χρέος.

Μέχρι τις αρχές του έτους ο χρόνος αναμονής συζητήσεων των αιτήσεων στα Ειρηνοδικεία της Αττικής, ξεπερνά την τετραετία, ενώ στην Περιφέρεια ο προσδιορισμός των συζητήσεων υπερβαίνει τους 17 μήνες. Στη διαμεσολάβηση θα υπαχθούν και οι εκκρεμείς υποθέσεις, στις οποίες η τυχόν χορηγηθείσα από το δικαστήριο αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη διατηρείται, όπως και η δικάσιμος που έχει λάβει. Αν αυτή αποβεί ατελέσφορη, ο οφειλέτης μπορεί στη συνέχεια να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο, ενώ για τις εκκρεμείς αιτήσεις η δικαστική διαδικασία, μετά την αποτυχία του συμβιβασμού μπορεί κανονικά να συνεχιστεί.
21/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: