Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Από Δευτέρα …πληρώνουμε


του Θάνου Τσίρου
Η νέα κυβερνητική κρίση που ξέσπασε με αφορμή το θέμα των συμβασιούχων, μονοπωλεί σήμερα το ενδιαφέρον όσον αφορά στο περίφημο  πολυνομοσχέδιο. Θα επιμείνει ο Ρουπακιώτης στην αρχική του απόφαση να μην υπογράψει ή θα εκτονωθεί η κατάσταση στο υπουργικό συμβούλιο; Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους πράγμα που σημαίνει ότι από Δευτέρα… πληρώνουμε.

tameia-oura-xaratsia
·         Η διάταξη για το χαράτσι της ΔΕΗ αναφέρει ότι υποχρέωση πληρωμής του φόρου για 3η διαδοχική χρονιά θα έχουν όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κατά την 1η Μαϊου 2013. Το χαράτσι, εκτός απροόπτου θα πληρωθεί και πάλι σε πέντε διμηνιαίες δόσεις. Εκεί που πιστεύαμε ότι θα έχουμε τελειώσει φέτος τον Ιούνιο, τώρα πάμε δηλαδή για τον Μάιο του 2014. Εν τω μεταξύ, οι όποιες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί για αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του φόρου προς το ευνοϊκότερον, φαίνεται να διαψεύδονται. Η νομοθετική ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει τίποτα περισσότερο από το -15% που αρχικώς είχε αποφασιστεί. Ακόμη και για τους ανέργους αναμένεται ότι θα ισχύσει και πέρυσι αλλά και πρόπερσι.

·         Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα γίνει υπό την απειλή των κατασχέσεων. Για όσους δεν ανταποκριθούν μέσα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, θα ενεργοποιούνται οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και τραπεζικών καταθέσεων. Η ρύθμιση χρεών έως το ύψος των 5000 ευρώ θα γίνεται ακόμη και σε περισσότερες από 48 δόσεις με ελάχιστο ποσό της κάθε δόσεις τα 50 ευρώ. Εκτός απροόπτου, η ρύθμιση θα είναι έντοκη κάτι που σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα μέχρι την αποπληρωμή της οφειλής, τόσο περισσότεροι θα είναι και οι τόκοι που θα πρέπει να καταβάλλει ο οφειλέτης. Για οφειλές άνω των 5000 ευρώ, ο οφειλέτης θα μπορεί να πληρώνει σε περισσότερες από 48 δόσεις μόνο αν είναι σε θέση να αποδείξει οικονομική αδυναμία.

Δεν αναμένεται να ενταχθούν στη ρύθμιση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2013 οι οποίες θα πρέπει να αποπληρωθούν προκειμένου να μπει κάποιος στη ρύθμιση. Για τα νέα χρέη, θα δίδονται το πολύ 12 δόσεις.
Όσο για τον ΦΠΑ στην εστίαση; Ούτε γραμμή δεν αναμένεται να υπάρξει στο κείμενο του νομοσχεδίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: