Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Το κίνημα «δεν έχω να πληρώσω» ξαναχτύπησε: στα 2,17 δις. ευρώ τα «φρέσκα χρέη»


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το κίνημα «δεν έχω να πληρώσω» ξαναχτύπησε: στα 2,17 δις. ευρώ τα «φρέσκα χρέη»
Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφήνοντας εκτός τα «φρέσκα» χρέη του 2013, οι φορολογούμενοι στέλνουν άλλο ένα μήνυμα στο υπουργείο Οικονομικών για τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν την αγορά.
Τον Μάρτιο, τα χρέη έφτασαν στα 2,178 δισεκατομμύρια ευρώ, και είναι σχεδόν διπλάσια από ότι τον Φεβρουάριο οπότε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν φτάσεις στα 1,316 δισεκατομμύρια ευρώ. Τι κατάφερε να εισπράξει το δημόσιο εξ’ αυτών; Μόλις 15 εκατ. ευρώ δηλαδή το 6,45% όταν η τρόικα μας έθεσε στόχο να εισπράττουμε το 24,5% από τα φρέσκα χρέη. Και καλά, πιστεύουν στο υπουργείο Οικονομιών ότι ένα τέτοιο ποσό έχει χρήματα ο κόσμος να τα ρυθμίσει σε 12 δόσεις; Έχει χρήματα να τα πληρώσει εφάπαξ προκειμένου να ρυθμίσει τις οφειλές του 2012;
Θα πουν από το υπουργείο Οικονομικών ότι η εκτίναξη των νέων χρεών, οφείλεται εν πολλοίς στην αναμονή της νέας ρύθμισης. Και τι ακριβώς περιμένουν ότι θα γίνει τους επόμενους μήνες; Θα πληρώνει ο κόσμος και τα χρέη του 2012 και τα χρέη του 2013 και τους νέους φόρους που θα έρθουν; Μάλλον είναι μακριά νυχτωμένοι.
Από τη δεξαμενή των παλαιών οφειλών –στην οποία τον Μάρτιο υπήρχαν 55 δισεκατομμύρια ευρώ, έχουν εισπραχτεί περίπου 600 εκατ. ευρώ, όταν ο ετήσιος στόχος είναι 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι όποιες ελπίδες να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι να «τσουλήσει» η ρύθμιση ειδικά αυτή για τους μικροοφειλέτες με τα ποσά έως τα 5000 ευρώ.  
Η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση τον Μάρτιο. Αυτό μεταφράζεται στο ότι 25950 επιχειρήσεις, δεν εκπλήρωσαν καν τη βασική τους υποχρέωση. Προσπάθησε ο ελεγκτικός μηχανισμός να βελτιώσει τους δείκτες νομιμότητας με τηλεφωνικές οχλήσεις και τι κατάφερε τελικώς; Να εισπράξει λιγότερα από ότι και τον Ιανουάριο, δηλαδή 3,9 εκατ. ευρώ έναντι 6,3 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: