Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Τα γεγονότα "κόντρα" στην αισιοδοξία του Σαμαρά


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τα γεγονότα "κόντρα" στην αισιοδοξία του Σαμαρά
Παλεύει με νύχια και με δόντια τις τελευταίες ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του για να πείσουν πως είναι αισιόδοξοι, αλλά αυτό το επίπλαστο κλίμα αισιοδοξίας, του το χαλάνε οι ίδιες οι εξελίξεις.
Το πρωί ήταν ο Αντώνης Μανιτάκης με τις διατάξεις που προωθεί για την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους. Το μεσημέρι ήταν η σειρά του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που υπό τη γενική κατακραυγή, απέσυρε τη διάταξη που περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται απόψε στην Βουλή και προέβλεπε μείωση των νέων συντάξεων του ΤΕΒΕ έως και 35%.
Αποσύρεται η διάταξη για τη μείωση στις συντάξεις του ΤΕΒΕ
Την απόσυρση της διάταξης που προέβλεπε τη μείωση των συντάξεων του ΤΕΒΕ, έως και 35%, που περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται απόψε στη βουλή, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εργασίας.
Οι μαζικές αντιδράσεις για την προωθούμενη ρύθμιση, ανάγκασαν τον κ. Βρούτση να οπισθοχωρήσει.
Όπως τόνιζε νωρίτερα η ένωση των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ), αφού δεν θα επιβληθεί το τέλος 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων, ως ισοδύναμο μέτρο προκρίνεται η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων του Οργανισμού.
Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, η ΓΣΕΒΕΕ ζητούσε «άμεσα συνάντηση μαζί τους, ύστερα από πληροφορίες ότι στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται στη Βουλή για να ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, συμπεριλαμβάνεται αιφνιδιαστική τροπολογία την οποία καταθέτει ο Υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης, και με την οποία αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων του ΤΕΒΕ».
Η ΓΣΕΒΕΕ προειδοποιούσε ότι «σφαγιάζονται οι συντάξεις κατά 35% ανεξαρτήτως του ύψους. Με τη τροπολογία αυτή ισχυρίζονται ότι θα εξοικονομήσουν 25.000.000 ευρώ. Όσο δηλαδή κόστισε η ρουσφετολογική παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας που πρόσφατα ψηφίσθηκε (ενοικιαζόμενα δωμάτια) αποστερώντας ισόποσα έσοδα για τον ΟΑΕΕ».
Παράλληλα, υπενθύμιζε τη «ρητή δέσμευσή της Κυβέρνησης για ΜΗ μείωση των συντάξεων».
Το μέτρο θα ψηφιζόταν μαζί με το σύνολο του πολυνομοσχεδίου σε ένα μόνο άρθρο, ενώ αναμένεται μέχρι και το Σάββατο να προστεθούν και νέες διατάξεις, καθώς θα παραμείνει μέχρι τότε ανοικτό.
Ο ίδιος ο κ. Βρούτσης είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα την ύπαρξη της διάταξης και, όπως είχε πει, αυτή η απόφαση είχε ληφθεί, επειδή ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν ο υπολογισμός της σύνταξης στο ΤΕΒΕ ήταν στο 130% του μισθού, ενώ στα υπόλοιπα ταμεία διαμορφώνεται στο 100%.
Το συγκεκριμένο μέτρο θα εξοικονομούσε γύρω στα 230 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον η κυβέρνηση αναζητεί ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη αυτού του κενού.
Το θέμα των συντάξεων του ΟΑΕΕ εκτιμάται ότι ήταν και το κύριο θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τους Π. Κουκουλόπουλο, Γ. Κουτρουμάνη και Φ. Σαχινίδη.

Νέοι τριγμοί στην κυβέρνηση made by Ρουπακιώτη
Ψηφοφορία και προβλήματα είναι αυτή η κυβέρνηση. Αυτή τη φορά οι νέες αναταράξεις οφείλονται σε ρύθμιση, την οποία προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και προβλέπει την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους.
Ήδη, λοιπόν, έχουν ξεκινήσει να διαδίδονται πληροφορίες ότι ο κ. Ρουπακιώτης δεν προτίθεται να συνυπογράψει την εν λόγω ρύθμιση.
Μεταξύ άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη του υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την Βουλή και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».
Παράλληλα, καταργούνται και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων, ενώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους.
Την αντίθεσή τους στην προωθούμενη ρύθμιση εξέφρασαν επίσης ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων Χ. Νικολουτσόπουλος και Γ. Λουκάς, χαρακτηρίζοντάς την «πραξικοπηματική».
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της Ένωσης υπογραμμίζεται ότι ο κ. Μανιτάκης «παρά τη ρητή Συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του πολίτη και παρά τα όσα έχουν επανειλημμένως κριθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσωρινή δικαστική προστασία του πολίτη», καταργεί με νόμο τις δικαστικές αποφάσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, για τους οποίους η Δικαιοσύνη ήδη έχει αποφασίσει ότι έχουν αποτελέσει θύματα της καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη τους (στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα)».
Ο «τραγέλαφος της όλης ιστορίας είναι ότι με την πρόταση νόμου καταργείται αντίθετη διάταξη που προ τριών εβδομάδων είχε ψηφίσει ομόφωνα η Βουλή», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού την είχε υπογράψει φαρδιά-πλατιά ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης. Με τη διάταξη αυτή είχε επιτραπεί ρητά να διαταχθεί με ασφαλιστικά μέτρα η προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Τρεις εβδομάδες μετά η διάταξη αυτή ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης πήρε πίσω την υπογραφή του και εισηγείται την κατάργηση της διατάξεως. Και όχι μόνο αυτό, στο εξής το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιδικάζει προσωρινά πάνω από τις μισές αποδοχές του εργαζόμενου. Από την ''διοικητική μεταρρύθμιση'' του κ. Μανιτάκη ευνοούνται λοιπόν όλοι οι εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων», υπογραμμίζει η Ένωση.
«Ούτε λίγο - ούτε πολύ καταργούνται με νόμο όλες οι ήδη εκδοθείσες προσωρινές διαταγές δικαστηρίων ή ακόμη και οι ήδη εκδοθείσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, εκτός εάν μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του νόμου έχει συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή η αγωγή αντίστοιχα και αναμένεται η έκδοση απόφασης, ενώ στο εξής οι προσωρινές διαταγές για την ρύθμιση πραγματικής κατάστασης θα απαγορεύονται και τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν μόνο αν δικασθούν εντός εννέα μηνών από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Η συρρίκνωση της προσωρινής δικαστικής προστασίας των εργαζομένων δεν είναι απλά αντισυνταγματική, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή ειδικά όταν καταργεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν χιλιάδες εργαζόμενους», καταλήγει η ανακοίνωση.
Δ. Χατζησωκράτης: Μέχρι το βράδυ θα έχει διευθετηθεί το θέμα με τους συμβασιούχους
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Χατζησωκράτης υποστήριξε ότι το θέμα θα έχει διευθετηθεί μέχρι το βράδυ και επισήμανε ότι πρόκειται για προσχέδιο ρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: