Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Διαμεσολάβηση για τη ρύθμιση των χρεών


ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Διαμεσολάβηση για τη ρύθμιση των χρεών

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Διαμεσολάβηση για τη ρύθμιση των χρεών
Με τις πολύ ταχύτερες και φθηνότερες διαδικασίες της διαμεσολάβησης και του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα μπορούν να επιλύονται στο εξής οι υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες με δεδομένο ότι τα ειρηνοδικεία έχουν στην κυριολεξία «φρακάρει» από έναν «στοκ» πολλών χιλιάδων σχετικών αγωγών που έχουν υποβάλει δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, αξιώνοντας διά της δικαστικής οδού το «πάγωμα της πληρωμής και τον εξορθολογισμό της καταβολής μειωμένων δόσεων, ανάλογων προς τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Ήδη τα Ειρηνοδικεία, που έχουν «φορτωθεί» τον χειρισμό ενός ευρύτατου νέου φάσματος υποθέσεων (με μετακύλισή τους από τα Πρωτοδικεία), αναγκάζονται να προσδιορίζουν σε ορισμένες περιοχές κυρίως της Αττικής (Μαρούσι, Περιστέρι, κλπ.) τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ακόμα και για το 2019! Έτσι, όμως, καθίσταται στην πράξη ανέφικτη η άμεση και αποτελεσματική δικαστική προστασία ανθρώπων που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, λόγω της τρέχουσας κρίσης, της ανεργίας, απόλυσης, κλπ. Γι' αυτό και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζήτησε την άμεση ενίσχυση των Ειρηνοδικείων με 55 επιτυχόντες του τελευταίου διαγωνισμού των Ειρηνοδικών για να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας της δικαιοσύνης.
Με την εισαγωγή των υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στη διαμεσολάβηση, δίνεται η δυνατότητα να κρίνονται πολύ γρηγορότερα οι σχετικές αιτήσεις από τους διαμεσολαβητές και να αποσυμφορηθούν τα Ειρηνοδικεία από μεγάλο όγκο υποθέσεων.
Το διάστημα που εκκρεμεί η διαμεσολάβηση είναι σημαντικό το γεγονός ότι «παγώνουν» όλα τα δυσμενή μέτρα σε βάρος του δανειολήπτη (π.χ. κίνδυνος κατάσχεσης και αναγκαστικής εκτέλεσης της περιουσίας του, κλπ.). Η σχετική διαδικασία ενώπιον του διαμεσολαβητή έχει πολύ μικρότερο κόστος από αυτό που απαιτείται ενώπιων της δικαιοσύνης, ενώ και ο χρόνος έκδοσης της σχετικής απόφασης είναι απολύτως εξειδικευμένος νομικώς) θα προβλεφθεί ως υποχρεωτική, ενώ ο πολίτης διατηρεί ασφαλώς το δικαίωμα προσφυγής του στη δικαιοσύνη. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: