Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ευκολότερες οι πωλήσεις ακινήτων για τους οφειλέτες του Δημοσίου


Ευκολότερες οι πωλήσεις ακινήτων για τους οφειλέτες του Δημοσίου

Ευκολότερες οι πωλήσεις ακινήτων για τους οφειλέτες του Δημοσίου
«Ξεμπλοκάρουν» οι μεταβιβάσεις ακινήτων από χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου για την εξόφληση των χρεών τους. Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη επιτρέπεται πλέον στους οφειλέτες να προχωρούν στην πώληση της ακίνητης περιουσίας τους ακόμη κι αν το τίμημα της πώλησης είναι μικρότερο από το ύψος της οφειλής προς την εφορία.
Μέχρι σήμερα οι οφειλέτες του Δημοσίου για να μεταβιβάσουν κάποιο ακίνητο θα έπρεπε να λάβουν, αντί του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας βεβαίωση οφειλής προς το Δημόσιο, η οποία αναγράφει τη συνολική οφειλή που εκκρεμεί προς πληρωμή.
η βεβαιωση <<Η συγκεκριμένη βεβαίωση χορηγείτο μόνο υπό την προϋπόθεση ότι από το τίμημα της πώλησης του ακινήτου θα μπορούν να εξοφληθούν πλήρως οι βεβαιωμένες οφειλές.
Ουσιαστικά, με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς δεν επιτρεπόταν η έκδοση βεβαίωσης οφειλής, που αποτελεί προϋπόθεση για τη μεταβίβαση ακινήτου, εάν το τίμημα της μεταβίβασης δεν εξοφλούσε πλήρως τις οφειλές προς το Δημόσιο.
Ως εκ τούτου, δεν ήταν δυνατό να πωληθεί ακίνητο από οφειλέτη του Δημοσίου εφόσον το τίμημα που προβλεπόταν να εισπραχθεί από την πώληση ήταν μικρότερο από τις συνολικές οφειλές του προς το Δημόσιο.
Με την νέα υπουργική απόφαση, που τίθεται σε ισχύ άμεσα, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε οφειλέτη του Δημοσίου να λαμβάνει βεβαίωση οφειλής ακόμα και αν το τίμημα που θα εισπράξει από την μεταβίβαση ακινήτου ή ακινήτων του δεν εξοφλεί πλήρως το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς το Δημόσιο, αρκεί οι εναπομείνασες οφειλές να διασφαλίζονται είτε από λοιπά περιουσιακά στοιχεία είτε από εγγυήσεις τρίτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: