Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Τέλος στην αναγνώριση πλασματικών χρόνων για μειωμένη σύνταξη | Εφημερίδα των συντακτών

Τέλος στην αναγνώριση πλασματικών χρόνων για μειωμένη σύνταξη | Εφημερίδα των συντακτών


Τέλος στην αναγνώριση πλασματικών χρόνων για μειωμένη σύνταξη

ΑΙΦΝΙΔΙΑΖΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ-ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ Η ΕΚΓΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

Του Τζώρτζη Ρούσσου

getFile (1)Πριονίζεται η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης για λήψη μειωμένης σύνταξης, με 10.000 ένσημα, από το ΙΚΑ σε όσους άνδρες συνταξιοδοτηθούν μετά την Πρωτομαγιά του 2013. Με εγκύκλιό του το ΙΚΑ δίδει οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ που συμπληρώνουν 10.000 ημέρες ασφάλισης και επιθυμούν να αναγνωρίσουν πλασματικά για πλήρη σύνταξη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, λοιπόν, οι άνδρες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος με 10.000 ημέρες ασφάλισης, τους πλασματικούς χρόνους που έχουν θεσμοθετηθεί από το 2011 (παραμένουν βέβαια σε ισχύ οι προηγούμενοι).

Ετσι, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ θα κόβουν από την επόμενη Πέμπτη 2 Μαΐου όλες τις αιτήσεις συνταξιοδότησης με αναγνώριση πλασματικών χρόνων που στηρίζονται σε μειωμένο όριο ηλικίας και στις 10.000 ημέρες ασφάλισης (33 χρόνια εργασίας δηλαδή).

Αντιθέτως όποιος συγκεντρώνει αυτές τις προϋποθέσεις και προλάβει να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την Πρωτομαγιά θα καταφέρει να συνταξιοδοτηθεί. Επίσης θα γίνονται δεκτές για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και οι αιτήσεις για αναγνώριση των πλασματικών χρόνων που υποβλήθηκαν μέχρι και την 30ή Απριλίου 2013, υπό την προϋπόθεση ότι το δικαίωμα συνταξιοδότησης σε μειωμένο όριο ηλικίας θεμελιώνεται μέχρι την ημερομηνία αυτή

Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός της καθυστερημένης έκδοσης της εγκυκλίου με την ευθύνη όμως να βαραίνει τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης. Συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κοινοποίησε πρόσφατα το σχετικό έγγραφό με οδηγίες προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2011 και εξής δόθηκε η δυνατότητα στους ασφαλισμένους να αναγνωρίζουν διευρυμένους πλασματικούς χρόνους (είτε με συνυπολογισμό είτε με καταβολή εισφορών), προκειμένου να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή να προσαυξήσουν το ποσό της σύνταξής τους. Στους χρόνους αυτούς περιλαμβάνονται, η στρατιωτική θητεία, οι σπουδές, ο χρόνος για τα παιδιά, ο χρόνος κατά τον οποίο ο ενδιαφερόμενος έχει παραμείνει ανασφάλιστος μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση για πρώτη φορά (κενό διάστημα ασφάλισης), καθώς και ο χρόνος απεργίας.

Μνημονιακοί… χρόνοι

Οι χρόνοι αυτοί, σύμφωνα με τη ρητή διατύπωση των σχετικών διατάξεων, αφορούν αποκλειστικά ασφαλισμένους που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις αυξημένες χρονικές ή και ηλικιακές προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από 1/1/2011 με τους μνημονιακούς νόμους.

Ετσι όσοι άνδρες θέλουν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη και 10.000 ημέρες ασφάλισης μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικούς χρόνους ασφάλισης που αφορούν χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας (χωρίς τις μειώσεις επί του ποσού της εξαγοράς), χρόνο γονικής άδειας ανατροφής παιδιών, χρόνο εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών μέχρι 2 έτη, χρόνο επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας μέχρι 200 ημέρες για κάθε αιτία και εφόσον οι χρόνοι αυτοί βρίσκονται εντός της τελευταίας δεκαετίας πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.
25/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: