Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Αγκάθι το αφορολόγητο για ακίνητα | Εφημερίδα των συντακτών

Αγκάθι το αφορολόγητο για ακίνητα | Εφημερίδα των συντακτών


Αγκάθι το αφορολόγητο για ακίνητα

Οι τροϊκανοί θέλουν το χαράτσι να επιβληθεί σε όλες τις ιδιοκτησίες, μικρές ή μεγάλες, ώστε να διασφαλιστούν τα έσοδα των 3,2 δισ.

Toυ Μάριου Χριστοδούλου

«Δουλειά» πιάνει και πάλι η διακομματική επιτροπή για τα ακίνητα. Στο «τραπέζι» του νέου κύκλου συνεδριάσεων που ξεκινά από σήμερα θα βρεθούν τα χαρακτηριστικά του ενιαίου φόρου μαζί με όλες τις αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2014 στα ακίνητα και θα καθορίζονται σε ειδικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τις υποδείξεις των δανειστών, που ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση, ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλες τις ιδιοκτησίες, ανεξαρτήτως εάν αυτές είναι μικρές ή μεγάλες έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι εισπράξεις των 3,2 δισ. ευρώ που προβλέπονται από αυτό τον τομέα.

Τσιμπίδα για τους μικρούς

Τούτο όμως προϋποθέτει ο νέος φόρος να μην έχει καθόλου αφορολόγητο με αποτέλεσμα και οι 2.769.177 πολίτες που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, εμφανίζονται να έχουν ατομική ακίνητη περιουσία μικρότερη των 50.000 ευρώ θα οδηγούνταν και αυτοί στο ταμείο της Εφορίας.

Να σημειωθεί ότι το θέμα του αφορολόγητου ορίου είχε διχάσει τους εκπροσώπους της διακομματικής με αποτέλεσμα να διακοπούν αυτές οι συνεδριάσεις. Το ζήτημα έφθασε στον πρωθυπουργό, το οποίο συζητήθηκε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ξεκάθαρες αποφάσεις.

Αντιθέτως, κοινή πλεύση υπήρξε μόνο για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια, τα οποία θα ενταχθούν και αυτά στον νέο φόρο. Ωστόσο, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των φορολογουμένων που θα επιβαρυνθούν.

Ειδικά για τα αγροτεμάχια, οι αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής έχουν «σκαλώσει» στο πρόβλημα που είχε ανακύψει με τον υπολογισμό της αντικειμενικής τους αξίας.

Σήμερα προβλέπονται 4 συντελεστές προσαύξησης επί των τιμών αυτών, που αν παραμείνουν θα οδηγήσουν σε μεγάλες φορολογικές επιβαρύνεις ειδικά στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που βρίσκονται εντός Αττικής. Για τον λόγο αυτό επεξεργάζονταν προτάσεις σταθεροποίησης των αντικειμενικών τιμών στα αγροτεμάχια επί των οποίων θα επιβληθεί ο ενιαίος φόρος.

Από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η διακομματική επιτροπή ο συνολικός αριθμός των ιδιοκτητών εντός σχεδίου ακινήτων ανέρχεται σε 5.569.336, εκ των οποίων 1.356.081 πολίτες διαθέτουν περιουσίες αντικειμενικής αξίας από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ.

Πρώτη κατοικία

Επίσης, ιδιόκτητη πρώτη κατοικία έχουν 3.347.800 άτομα, ενώ 305.642 πολίτες διαθέτουν και ένα δεύτερο σπίτι, το οποίο δεν είναι εξοχική κατοικία. Αντιθέτως, εξοχικά σπίτια δηλώνουν ότι έχουν 600.000 Έλληνες.

Τα δεδομένα αυτά θα αξιολογηθούν στη νέα συζήτηση της διακομματικής που θα γίνει σήμερα στις 5 το απόγευμα για τον ενιαίο φόρο ακινήτων στην ατζέντα της οποίας θα βρεθούν:

*Το αφορολόγητο ποσό. Εάν δηλαδή ο ενιαίος φόρος θα προβλέπει ατομικό αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ ή και καθόλου.

*Οι συντελεστές του ενιαίου φόρου. Ο φόρος θα κλιμακώνεται προοδευτικά ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Οι συντελεστές κυμαίνονται από 0,1% έως και 1,5% – 2% για αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ.

*Για τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις), εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθιερωθούν 10 συντελεστές αντί 3 που ισχύει σήμερα.

Ο νέος φόρος που το 2014 θα εισπράττεται από τις Εφορίες, θα αντικαταστήσει το σημερινό χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ που θα φέτος θα πληρωθεί κανονικά από τους ιδιοκτήτες (αναμένονται εισπράξεις 500 εκατ. ευρώ).

22/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: