Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Λιγότερες ποινές και μικρότερος αποκλεισμός από το τραπεζικό χρήμα, αλλά φακέλωμα εφ' όρου ζωής με τη συμφωνία της τρόικας Τι αλλάζει στον Τειρεσία για χιλιάδες «μπλοκαρισμένους» - Βρετανικό μοντέλο με point system


Λιγότερες ποινές και μικρότερος αποκλεισμός από το τραπεζικό χρήμα, αλλά φακέλωμα εφ' όρου ζωής με τη συμφωνία της τρόικας

Τι αλλάζει στον Τειρεσία για χιλιάδες «μπλοκαρισμένους» - Βρετανικό μοντέλο με point system



Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Σημαντικές αλλαγές που θα απελευθερώσουν από τον βραχνά και την αγωνία του «Τειρεσία» χιλιάδες επιχειρηματίες και απλούς δανειολήπτες που βρίσκονται σήμερα στο κόκκινο, ενώ θα επιτρέπουν και την παρακολούθηση εφ’ όρου ζωής της πιστοληπτικής ικανότητας όλων, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Υπό το βάρος της μεγάλης κρίσης και της ανάγκης για σταδιακή ανάπτυξη ώστε να μην αποσαθρωθεί ο κοινωνικός ιστός, στα σχέδια των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης είναι η υιοθέτηση του βρετανικού μοντέλου, το οποίο προβλέπει ελαστικοποίηση μεν των συνεπειών για τους καταχωρημένους στις λίστες του «Τειρεσία», όμως και την εφ’ όρου ζωής παρουσία τους στο νέο σύστημα που θα προκύψει.
Πρόκειται για παρέμβαση που χαίρει της απολύτου εγκρίσεως και της τρόικας και η οποία δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το πράσινο φως για τη συζήτηση αυτής της πρότασης εκ μέρους της κυβέρνησης δόθηκε πριν από 20 ημέρες από τον πρωθυπουργό ύστερα από επικοινωνία που είχε με τους κυρίους Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει προτάσεις ανακούφισης των δανειοληπτών και των επιχειρήσεων που λόγω «μαυρίσματος» στον «Τειρεσία» δεν έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα εκ μέρους των τραπεζών.
Έπειτα από συνεννοήσεις των δύο υπουργείων, τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης πρότειναν την υιοθέτηση του βρετανικού συστήματος. Μάλιστα, στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο καθεστώς ως προς τους δανειολήπτες το θέμα τέθηκε υψηλά στην ατζέντα.
Προς γενική έκπληξη, μάλιστα, του αρμόδιου υφυπουργού κ. Θανάση Σκορδά και του γενικού γραμματέα Καταναλωτή κ. Γιώργου Στεργίου, που ήταν στη διαπραγματευτική ελληνική ομάδα, οι προτάσεις περί νέου «Τειρεσία» έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής εκ μέρους των δανειστών, καθώς θεωρούν πως μια τέτοια ρύθμιση θα βοηθήσει στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας και των επιχειρήσεων.
Κατόπιν τούτων, σε κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη, αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι προετοιμασίες για την αλλαγή της νομοθεσίας μετά και τις πιέσεις που ασκούνταν από βουλευτές του κόμματος της Ν.Δ., οι οποίοι θέλουν να υπάρξει -επιτέλους- μια φιλολαϊκή ρύθμιση μετά τη σειρά των σφοδρών μέτρων.
Όχι τιμωρία, αλλά παρακολούθηση
Όπως υποστηρίζει στο «ΘΕΜΑ» ο εκ των διαπραγματευτών και εισηγητών του νέου «Τειρεσία» γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιώργος Στεργίου, το νέο, βρετανικού τύπου, σύστημα «θα είναι σαφώς πιο ελαστικό και ευέλικτο». Ειδικότερα, αναφέρει πως «η ουσιαστική διαφορά του νέου “Τειρεσία” είναι ότι θα προσπαθήσει να εξορθολογήσει την κατάσταση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, δίχως τιμωρητική διάσταση».
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Στεργίου, με το νέο σύστημα που θα υιοθετηθεί και το οποίο η κυβέρνηση επεξεργάζεται στόχος είναι η πληροφορία αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα των πολιτών να έχει διάρκεια εφ’ όρου ζωής μεν (άρα κανένας δεν θα ξεφεύγει ποτέ από τις συνέπειες των πράξεών του προς τις τράπεζες), όχι όμως με απόλυτο τρόπο.
«Στο σύστημα που μελετάμε, η πληροφορία θα μένει για πάντα και θα έχει διάρκεια. Για παράδειγμα, ο νέος “Τειρεσίας” θα μπορεί να γνωρίζει αν έσκασε πριν από χρόνια επιταγή κάποιου επιχειρηματία ή αν υπήρξε κακοπληρωτής στα δάνειά του. Οι πράξεις δηλαδή του καθενός θα τον ακολουθούν. Ωστόσο, αυτή η λογική δεν θα είναι τιμωρητική αλλά καθαρά αρχειακή. Το κράτος δεν θα λέει ποιος θα πρέπει ή όχι να έχει πρόσβαση στο τραπεζικό χρήμα ή αν θα πρέπει να εκδίδεται μπλοκ επιταγών. Οι τράπεζες, έχοντας πρόσβαση σε ένα αρχειακό υλικό ετών, θα μπορούν να αξιολογούν μέσω του point system κατά πόσο κάποιος είναι φερέγγυος, συνεπής ή ασυνεπής. Δηλαδή, δεν θα χαθεί ο κόσμος αν κάποιος είχε αδυναμία πληρωμής πριν από δέκα χρόνια αν το γενικότερο point system του δείχνει ότι αυτό ήταν μια μικρή παρένθεση. Σίγουρα όμως κάποιος που χρωστάει παντού, που δεν πληρώνει για χρόνια και είναι εκ συστήματος ασυνεπής, θα κρίνεται από τις τράπεζες διαφορετικά», αναφέρει ο κ. Στεργίου.
Τι ισχύει στη Βρετανία
Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε πως βάσει του βρετανικού παραδείγματος, το οποίο μάλιστα εν μέρει ακολουθείται και στις ΗΠΑ, στο εν λόγω point system εποπτεία έχει το Private Credit Agency, ένας ιδιωτικός φορέας, δηλαδή, αντίστοιχος του ελληνικού «Τειρεσία».
Ο φορέας αυτός αναλαμβάνει να προμηθεύει τις τράπεζες με στοιχεία, οι οποίες με τη σειρά τους αποφασίζουν τη χορήγηση ή μη ρευστότητας έπειτα από πλήρες credit check, αλλά και ξεψάχνισμα τυχόν δικαστικών εκκρεμοτήτων σε αστικό επίπεδο.
Οι έλεγχοι στη Βρετανία γίνονται με μεγάλη λεπτομέρεια και καταγραφή όλων των κινήσεων καρτών, δανείων κ.ά. Μάλιστα, υπάρχει έρευνα ακόμα και σε προσωπικά δεδομένα, όπως, για παράδειγμα, αν κάποιος είναι παντρεμένος, τι ηλικία έχει, ποιο είναι το συνολικό του ετήσιο εισόδημα, τι ακίνητη περιουσία διαθέτει, ποιο το ύψος των προσωπικών του δανείων, ακόμα και ο χρόνος παραμονής στην κατοικία του. Κατόπιν αξιολόγησης αυτών των δεδομένων και υπό το πρίσμα ότι κάποιος δεν είναι συστηματικά μπαταχτσής, οι τράπεζες εγκρίνουν ή όχι τη χορήγηση δανείων. Μάλιστα, υπάρχει και κατηγοριοποίηση με πόντους επιβάρυνσης για κάθε αρνητική χρηματοοικονομικά εξέλιξη για τους επιχειρηματίες και δανειολήπτες.
 
«Η τελική ποινή και ο αποκλεισμός από τις τράπεζες δεν έχει νόημα και δεν είναι η φιλοσοφία μας. Δεν μπορεί δηλαδή ένας επιχειρηματίας που εξυπηρετεί επί χρόνια τις υποχρεώσεις του κι επειδή εσχάτως βρέθηκε σε δυσκολία να φοβάται πως θα κλείσει η στρόφιγγα προς αυτόν. Αντιθέτως, με το σύστημα πόντων που θα προωθήσουμε ο επιχειρηματίας αυτός θα έχει τη δυνατότητα επίκλησης του καλού του παρελθόντος σε μια πρώτη δυσκολία που θα του παρουσιαστεί. Δυστυχώς, ο “Τειρεσίας” όπως είναι στην Ελλάδα απέτυχε καθώς οι μπαταχτσήδες παραμένουν μπαταχτσήδες. Αν υπήρχε μάλιστα το σύστημα που εμείς μελετούμε και θα εισηγηθούμε, θα είχαμε σε μεγάλο βαθμό αποφύγει το φαινόμενο των έντονων προβλημάτων πίστης που εμφανίστηκε μετά την έκρηξη δανείων στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και τις αρχές του 2000», λέει ο κ. Στεργίου. Ο ίδιος αναφέρει πως αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στα στεγαστικά δάνεια, με το 20% των δανείων να είναι προβληματικό, αλλά και το 50% των καταναλωτικών δανείων να μην εξυπηρετείται. Πάνω από 300.000 άνθρωποι αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένοι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ενώ μείζον πρόβλημα υπάρχει και στα επιχειρηματικά δάνεια.
Πάντως, με τον νέο «Τειρεσία» δεν θα υπάρξει αλλαγή της σημερινής Τειρεσίας Α.Ε., η οποία ούτως ή άλλως είναι όργανο των τραπεζών. Επίσης, η όποια νέα ρύθμιση θα πρέπει να είναι σε γνώση και να εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία προς το παρόν δεν έχει πάρει θέση στα όσα συζητούνται. Μάλιστα, για να ισχύσει οποιαδήποτε αλλαγή η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να στείλει σχετική εγκύκλιο.
Σχέδιο νόμου
Πρόταση βουλευτών για  σεισάχθεια» και πλήρη διαγραφή από τις λίστες του «Τειρεσία» όλων των εγγεγραμμένων την τελευταία τριετία
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα των βουλευτών Λαρίσης και Καρδίτσας κυρίων Χρήστου Κέλλα και Παύλου Σιούφα, οι οποίοι στις 5 Μαρτίου κατέθεσαν στη Βουλή με την έγκριση του κόμματός τους σχέδιο νόμου για την ολική διαγραφή καταχωρήσεων στα αρχεία της Τειρεσίας Α.Ε.
Στην αιτιολογική τους έκθεση και με πρόσχημα τη διόγκωση των προβλημάτων στην αγορά λόγω της πρωτοφανούς κρίσης, προτάθηκε η διαγραφή καταχωρήσεων της Τειρεσίας Α.Ε. όλων των φυσικών και νομικών προσώπων για μη πληρωθέντα κάθε μορφής αξιόγραφα, διαταγές πληρωμής, καταγγελίες συμβάσεων, τραπεζικών δανείων, πιστώσεων, κατασχέσεων, προσημειώσεων ακινήτων, επιταγών και πλειστηριασμών που έχουν γίνει μετά την 1/7/2010 και έως τις 28/2/2013.
Μάλιστα, οι βουλευτές ζητούσαν και την απαγόρευση στην Τειρεσίας Α.Ε. της διατήρησης οιουδήποτε αρχείου για το ίδιο διάστημα. Σε έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου επί της εν λόγω προτάσεως με αριθμό 76/15/2013 η υπηρεσία αποφαίνεται θετικά επί της προτάσεως νόμου, τονίζοντας μάλιστα ότι «από τις προτεινόμενες διατάξεις ενδέχεται να επέλθει αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού». Κάτι τέτοιο πάντως, σύμφωνα με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, δεν δύναται να γίνει, καθώς η πλήρης διαγραφή των στοιχείων όσων δεν είναι συνεπείς δημιουργεί πρόβλημα στην αγορά και μάλιστα σε μια ευαίσθητη φάση της, καθώς αυτή η ρύθμιση θα λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όσους υπήρξαν ασυνεπείς εκ συστήματος.
«Τη συγκεκριμένη πρόταση την κάναμε με γνώμονα τις μεγάλες δυσκολίες που οι συμπολίτες μας περνάνε και έχει τη στήριξη του κόμματός μας», δήλωσε πάντως στο «ΘΕΜΑ» ο βουλευτής Λαρίσης κ. Κέλλας, αναφέροντας πως «είναι καιρός να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας στην αγορά».
Ποιοι είναι τώρα εγκλωβισμένοι
20% από τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων
50% από τους δανειολήπτες καταναλωτικών  δανείων
300.000 επιχειρηματίες (κυρίως μικρομεσαίοι)


Πηγή: Τι αλλάζει στον Τειρεσία για χιλιάδες «μπλοκαρισμένους» - Βρετανικό μοντέλο με point system | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/9480/ti-allazei-ston-teiresia-gia-hiliades-mplokarismenoys-vretaniko-montelo-me-point-system#ixzz2R7Z5hNL7

Δεν υπάρχουν σχόλια: