Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ελλειμματικά όνειρα | Εφημερίδα των συντακτών

Ελλειμματικά όνειρα | Εφημερίδα των συντακτών


Ελλειμματικά όνειρα

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΟ 1,9% ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟ 2014

Η πρόβλεψη είναι αναξιόπιστη, καθώς προκύπτει από την «άσπρη τρύπα» των 3,464 δισ. ευρώ φέτος στα ασφαλιστικά ταμεία, παρά την κρίση, την ανεργία και τη μείωση των εισφορών το επόμενο έτος, έναντι ελλείμματος 2,233 δισ. το 2012, και την «άσπρη τρύπα» στους ΟΤΑ

Του Μάριου Χριστοδούλου

getFile (9)Στο άπιαστο όνειρο για έλλειμμα 1,9% φέτος στηρίζονται οι κυβερνητικές προβλέψεις, με την προσδοκία ότι η χώρα θα ξαναβγεί στις αγορές το 2014 κι ενώ θα έχει προηγηθεί το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν στις 9 Απριλίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή και το υπουργείο Οικονομικών στη Eurostat, το πρωτογενές έλλειμμα θα υποχωρήσει φέτος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, στα 7,42 δισ. ευρώ από 17,77 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2012 ή 10% του ΑΕΠ (6% χωρίς την ανακεφαλαιοποίηση).

Η πρόβλεψη είναι αναξιόπιστη, καθώς προκύπτει από την «άσπρη τρύπα» των 3,464 δισ. ευρώ φέτος στα ασφαλιστικά ταμεία, παρά την κρίση, την ανεργία και τη μείωση των εισφορών το επόμενο έτος, έναντι ελλείμματος 2,233 δισ. το 2012. Αλλά και την «άσπρη τρύπα» των ΟΤΑ ύψους 647 εκατ. ευρώ πέρυσι, η οποία το 2013 θα περιοριστεί στα 409 εκατ. ευρώ.

Το πολυνομοσχέδιο

Τα θετικά νέα για την κυβέρνηση έρχονται εν μέσω της κατάθεσης, εκτός απροόπτου, σήμερα στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου -απόδειξη για άλλη μια φορά της εκπλήρωσης των εντολών της τρόικας, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαΐου, ενώ ανοιχτό μένει ακόμα το θέμα της δόση των 6 δισ. ευρώ που πιθανότατα θα αποφασίσει το Eurogroup της 13ης Μαΐου.

Στο νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή, θα προβλέπονται οι 15.000 απολύσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2014 στο Δημόσιο και οι 25.000 διαθεσιμότητες που θα τεθούν από φέτος σε ισχύ, τα σχέδια με τις ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και οι αλλαγές στο καθεστώς πληρωμής του ΦΠΑ.

Αντιθέτως, θα απουσιάζει η διάταξη για τα ενυπόθηκα δάνεια, δεδομένου ότι η ΕΚΤ δεν έχει απαντήσει ακόμη επί του θέματος. Εκτός μένουν και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ και απέρριψε ο Γιάννης Στουρνάρας διότι κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό από την τρόικα.

Ρύθμιση χρεών

Για το οικονομικό επιτελείο το βάρος «πέφτει» στην κοινή ρύθμιση για τα χρέη από την οποία προσδοκώνται έσοδα 5,5 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας και μαζί με τους φόρους από τα ακίνητα θα συμβάλουν στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2013- 2014 που φτάνει τα 4 δισ. ευρώ.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα αλλάζει και το καθεστώς αποπληρωμής του ΦΠΑ, που θα εξοφλείται σε δύο αντί τριών δόσεων, με προκαταβολή μόνο 10 ευρώ αντί του 40% της οφειλής σήμερα.
25/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: