Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Η υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ θα γίνεται με προκαταβολή από 10 ευρώ και θα εξοφλείται σε δύο δόσεις Έτοιμη η ρύθμιση για τον συμψηφισμό οφειλών Δημοσίου με επιστροφή ΦΠΑ


Η υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ θα γίνεται με προκαταβολή από 10 ευρώ και θα εξοφλείται σε δύο δόσεις

Έτοιμη η ρύθμιση για τον συμψηφισμό οφειλών Δημοσίου με επιστροφή ΦΠΑ


Σημαντική οικονομική ανακούφιση για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες αναμένεται να προσφέρει νομοθετική ρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα συμψηφισμού των χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες  με τον οφειλόμενο ΦΠΑ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα το Έθνος, η σχετική νομοθετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ πολύ σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά ο συμψηφισμός ΦΠΑ, οφειλών και απαιτήσεων μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου θα επεκταθεί από τον στενό δημόσιο τομέα σε όλους τους φορείς και οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης (ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, τοπική αυτοδιοίκηση, ΝΠΙΔ κ.α.), ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών και επιτηδευματιών που υποχρεώνονται να πληρώνουν ολόκληρο τον οφειλόμενο ΦΠΑ προς την Εφορία την ώρα που το Δημόσιο τους χρωστάει μεγάλα ποσά.
Έτσι, εάν ένας επιχειρηματίας χρωστά στην εφορία  ΦΠΑ από συναλλαγές ύψους 5.000 ευρώ και κάποιος δήμος του χρωστά ΦΠΑ 4.000 ευρώ, η αρμόδια ΔΟΥ θα συμψηφίσει την οφειλή, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να καταβάλει τη διαφορά, δηλ. 1000 ευρώ. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι για να είναι δυνατός ο συμψηφισμός, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και εκκαθαρισμένη η απαίτηση  του οφειλέτη κατά της γενικής κυβέρνησης, η οποία θα αποδεικνύεται με δημόσιο έγγραφο ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
Μέχρι τις 13 Μαΐου η επιστροφή ποσών έως 5.000 ευρώ
Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προς τις εφορίες προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ (κυρίως ποσών κάτω των 5.000 ευρώ για τα οποία δεν απαιτείται προέλεγχος). Για τις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, τα ποσά έως 5.000 ευρώ θα πρέπει να έχουν επιστραφεί μέχρι τις 13 Μαΐου, ενώ για τα μεγαλύτερα ποσά θα πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος.
Στο εξής, οι αιτήσεις επιστροφής θα πρέπει να υποβάλλονται αποκλειστικά στη ΔΟΥ που είναι αρμόδια για την παραλαβλη της δήλωσης που αφορά την αίτηση επιστροφής.
Υποβολή δήλωσης ΦΠΑ με 10 ευρώ και εξόφληση σε δύο δόσεις
Στις ρυθμίσεις που θα κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να υπάρξει και διάταξη για καταβολή του οφειλόμενου ΦΠΑ σε δύο αντί για τρεις δόσεις, αλλά με προκαταβολή ταυτόχρονα με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ τουλάχιστον του ποσού των 10 ευρώ, αντί του 40% του οφειλόμενου ποσού. Ισχυρό αντικίνητρο για τους «αμελείς» θεωρείται πάντως  η ρητή πρόβλεψη ότι ο βεβαιωμένος ΦΠΑ που δεν θα αποδίδεται, δεν θα μπορεί να μπαίνει σε διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΠΥΟ το 25% των υπόχρεων δεν υποβάλει δήλωση ΦΠΑ και δεν αποδίδει τον αναλογούντα φόρο.


Πηγή: Έτοιμη η ρύθμιση για τον συμψηφισμό οφειλών Δημοσίου με επιστροφή ΦΠΑ | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/9601/etoimi-i-rythmisi-gia-ton-sympsifismo-ofeilon-dimosioy-me-epistrofi-fpa#ixzz2RIhMLLTq

Δεν υπάρχουν σχόλια: