Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Στους καταναλωτές το ενεργειακό κόστος των βιομηχάνων! | Εφημερίδα των συντακτών

Στους καταναλωτές το ενεργειακό κόστος των βιομηχάνων! | Εφημερίδα των συντακτών


Στους καταναλωτές το ενεργειακό κόστος των βιομηχάνων!

Η ΡΑΕ ζητά να ισχύσουν φοροαπαλλαγές και ειδικά τιμολόγια

Του Βασίλη Γεώργα

Πλάτες στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της ελληνικής αγοράς βάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ζητώντας από την κυβέρνηση να φορτώσει μέρος του ενεργειακού τους κόστους στους καταναλωτές μέσω του τέλους ΑΠΕ και παράλληλα να θεσπίσει για χάρη τους μεγάλες φοροαπαλλαγές και ειδικά τιμολόγια ώστε να τις ελαφρύνει από τα έξοδα.

Η παρέμβαση της ΡΑΕ υπέρ των 19 μεγάλων βιομηχανιών (τσιμέντα, μεταλλουργίες, υαλουργίες, χαρτοβιομηχανίες, λιπάσματα κ.ά.) εκδηλώνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει «παγώσει» κάθε πρωτοβουλία ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις, υπό τον φόβο πολιτικών αντιδράσεων, καθώς επίκεινται νέες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια των καταναλωτών.

Στην επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, υιοθετεί πλήρως την επιχειρηματολογία των βιομηχάνων και ζητά να θεσπιστούν φοροαπαλλαγές και αποζημιώσεις για την επιβάρυνση από την αγορά δικαιωμάτων ρύπων που θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα το ιταλικό μοντέλο φοροαπαλλαγών, σύμφωνα με το οποίο οι φόροι στην ενέργεια μειώνονται όσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνουν οι επιχειρήσεις.

Οι εταιρείες που δαπανούν πάνω από το 3% των εσόδων τους για ενέργεια δικαιούνται φορολογικές ελαφρύνσεις όσον αφορά τους φόρους που επιβάλλονται σε ενεργειακά προϊόντα, ενώ οι εταιρείες των οποίων οι δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια αντιστοιχούν σε περισσότερο από 2% του κύκλου εργασιών τους δικαιούνται εκπτώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το ειδικό τέλος ΑΠΕ, οι χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας κ.ά. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και ένα «κατώφλι» ενεργειακής κατανάλωσης ίσο με 2,4 γιγαβατώρες ετησίως, πάνω από το οποίο οι επιχειρήσεις τυγχάνουν αυτομάτως εκπτώσεων και φοροελαφρύνσεων. Σύμφωνα με τη ΡΑΕ φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις σε διάφορες μορφές και κλίμακες ισχύουν, μεταξύ άλλων, επίσης στη Γερμανία, στο Βέλγιο, την Ισπανία κ.α.

Για τους ρύπους

Για το θέμα των ρύπων η ΡΑΕ επαναφέρει την πρότασή της να διατίθενται δωρεάν δικαιώματα εκπομπών σε ποσοστό 85% επί των συνολικών ρύπων που εκπέμπει κάθε βιομηχανία μέσω της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2015, σε ποσοστό 80% για τα έτη 2016 έως και 2018 και, τέλος, 75% για το 2019 και το 2020. Η ανάκτηση του κόστους για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων έχει προταθεί να γίνεται μέσω του -ήδη ελλειμματικού- Ειδικού Λογαριασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή μέσω του τέλους ΑΠΕ που πληρώνουν σήμερα οι καταναλωτές με τους λογαριασμούς ρεύματος και για τον λόγο αυτό η ΡΑΕ ζητά να τροποποιηθούν τα άρθρα του νόμου 4001/2011 ώστε να συμπεριληφθούν και οι βιομηχανικοί καταναλωτές στις συμβάσεις που συνάπτει ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: