Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Σταϊκούρας: Ύφεση 16% στο δεύτερο τρίμηνο - Πώς σχολιάζει ο Τσακαλώτος

Σταϊκούρας: Ύφεση 16% στο δεύτερο τρίμηνο - Πώς σχολιάζει ο Τσακαλώτος

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», επεσήμανε πως "είμαστε εδώ για να στηρίξουμε επαγγελματικές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, για να αντιδράσουμε στο άμεσο μέλλον με πιο στοχευμένες ενέργειες", προσθέτοντας ότι "υπάρχουν τμήματα της ελληνικής οικονομίας που έχουν πάρει μπρος, υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που πηγαίνουν καλύτερα και περιοχές που δεν έχουν πάρει φόρα ακόμα, όπως τα νησιά".
Όπως επεσήμανε ο υπουργός "ο τουρισμός στα νησιά δεν υφίσταται ή ξεκίνησε τώρα να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα", ενώ έκανε λόγο και για "ζήτημα με την εστίαση", προσθέτοντας πως "η εικόνα αυτή είχε ενσωματωθεί πλήρως στα στοιχεία για την εκτίμηση της ύφεσης που στείλαμε στους Ευρωπαίους", διευκρινίζοντας ότι "μιλάμε για ύφεση 16% στο β' τρίμηνο". Ωστόσο, πρόσθεσε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα "προσδοκούμε ύφεση έως 8%" για το 2020. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σήμερα σε 37,5 δισ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου. Αιτιολόγησε το γεγονός αυτό, λέγοντας ότι "βγήκαμε δύο φορές με επιτυχία στις αγορές, συν ότι κάναμε μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων και λάβαμε 5+2 δισ. ευρώ". Είπε ότι το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου δεν θα πραγματοποιηθεί νέα έξοδος στις αγορές και δεν θα υπάρξουν εισροές, διαβεβαίωσε, όμως, ότι "δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα, ακόμα και εάν υπάρξει δεύτερο κύμα".
Εκτίμησε πως η οικονομία θα αρχίσει ουσιαστικά να λειτουργεί έως το τέλος του Ιουνίου, αν και όχι με τον βέλτιστο τρόπο, και "άρα η χώρα θα πρέπει να αρχίσει να εισπράττει κάτι", ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν νέες παρατάσεις για τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων.
Για τη β' φάση της "επιστρεπτέας προκαταβολής", είπε ότι έως σήμερα έχουν μπει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ περίπου 118.000 επιχειρήσεις και, λόγω της παράτασης, οι εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 7- 10 Ιουλίου.
Ερωτηθείς για το τραπεζικό σύστημα, απάντησε ότι "εκτιμούμε πως σε 2- 3 εβδομάδες θα υπάρξει ώθηση προς την κατεύθυνση των εκταμιεύσεων" για τα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου και αρχικού κεφαλαίου. Απέδωσε δε τα προβλήματα έως τώρα, αφενός στην πολλαπλάσια ζήτηση σε σύγκριση με τους προσφερόμενους πόρους και αφετέρου στο ότι όλες οι επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση, ακόμη και αυτές που κανονικά θα απορρίπτονταν λόγω αφερεγγυότητας.
Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα για να επιτραπεί η κρατική ενίσχυση και σε μεγαλύτερες προβληματικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως "στην "επιστρεπτέα δύο" έχουμε εντάξει και τις προβληματικές επιχειρήσεις έως 31 Δεκεμβρίου 2019". Τέλος, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, ανέφερε πως "είμαστε εδώ να τα δούμε όλα. Έχει τέτοια δυναμική η εικόνα της εγχώριας, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, που πρέπει να είσαι σε εγρήγορση για να αντιδράσεις".
Στην πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα για ύφεση 16% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σχολίασε, ακολούθως με γραπτή του δήλωση ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για απόδειξη «ανεπάρκειας μέτρων».
"Σήμερα ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για 16% ύφεση το δεύτερο τρίμηνο. Ένα μήνα πριν, προειδοποιούσαμε για το ότι η ύφεση θα ενταθεί το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Ήδη, πριν από δύο εβδομάδες είχα γράψει ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία μέτρων, προϊδεάζουν για ύφεση της τάξης του 20% για την περίοδο του lockdown. Το διάστημα που ακολουθεί το lockdown συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αρνητικές προοπτικές" έγραψε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: "Η οικονομία χρειάζεται στήριξη άμεσα. Ο κ. Σταϊκούρας μας ενημέρωσε χθες για την ύπαρξη 37 δισ. ταμειακών διαθεσίμων και είπε ότι προσδοκά εισροές χρημάτων στην Ελλάδα από τον Ιούλιο, αλλά κατά κύριο λόγο το 2021".
Συνεχίζοντας, ο τέως υπουργός Οικονομικών απευθύνει τα εξής ερωτήματα στον κ.. Σταϊκούρα:
"Καταδεικνύει το μέγεθος της ύφεσης την ανεπάρκεια των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση;
Αναγνωρίζει ότι η έννοια του μαξιλαριού είναι να έχεις τη δυνατότητα να ξοδεύεις στους κακούς καιρούς, ώστε να στηρίζεις την οικονομία και να το αναπληρώνεις όταν έχεις τη δυνατότητα;
Μια λελογισμένη χρήση του μαξιλαριού με περισσότερα μέτρα στήριξης δεν θα αποτελούσε ένα πρόγραμμα γέφυρα μέχρι το 2021; Γιατί ένα τέτοιο πρόγραμμα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, και όπως αποδεικνύεται είναι απόλυτα ρεαλιστικό.
Τον νοιάζει πώς θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις;
Τον νοιάζει πώς δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι;
Θα κάνει κάτι για όλα αυτά;".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: