Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Τα "δώρα" της ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Τα "δώρα" της ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ως μια βαθιά διαρθρωτική τομή στο ελληνικό φορολογικό σύστημα θεωρούν την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στο υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Μετά από πολλά χρόνια που το συγκεκριμένο σχέδιο συζητούνταν και προγραμματιζόταν, γίνεται πλέον το αποφασιστικό βήμα για να υλοποιηθεί.

Με διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ διευκρινίζονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου ενώ με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή δίνονται και μια σειρά φορολογικών κινήτρων προκειμένου οι επιχειρήσεις να κινηθούν γρηγορότερα στην υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Η φιλοσοφία του όλου εγχειρήματος είναι απλή. Τα φορολογικά στοιχεία, όπως είναι τα τιμολόγια των επιχειρήσεων θα εκδίδονται και θα λαμβάνονται σε ψηφιακή μορφή ενώ θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο και στο taxis. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται τα εξής:

-καταπολεμείται και εξαλείφεται σε πλήρη ανάπτυξη του συστήματος η έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων, δηλαδή τιμολογίων που εκδίδονται από ανύπαρκτες επιχειρήσεις



-καταπολεμείται η έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων διότι πλέον θα μπορεί να γίνει πολύ ευκολότερα ο έλεγχος για τον εντοπισμό τους

-διευκολύνονται σημαντικά οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για την τήρηση των βιβλίων εσόδων και εξόδων καθώς όλη η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα και ηλεκτρονικά. Με την έκδοση ενός τιμολογίου η αξία και τα στοιχεία του θα καταχωρούνται αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία εσόδων του εκδότη και στα βιβλία εξόδων του λήπτη. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται δραστικά το διοικητικό και λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων για την τήρηση της φορολογικής νομοθεσίας

Σημαντική είναι στο ίδιο πεδίο και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxis. Σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι υπουργικές αποφάσεις που έχουν υπογραφεί, οι επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων θα συνδέσουν τους φορολογικούς τους μηχανισμούς με το taxis προκειμένου να μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων στο taxis. Τα δεδομένα λιανικών πωλήσεων που θα μεταδίδονται και θα καταγράφονται στο taxis θα αποτελούν βάση δεδομένων για την απλοποίηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων αλλά και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα, από τις λιανικές πωλήσεις θα μπορούν να προσυμπληρώνονται τα δεδομένα στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και έτσι να εξαλειφθούν κρούσματα παραποιήσεων στοιχείων με στόχο τη μείωση του οφειλόμενου φόρου. Παράλληλα, από την παρακολούθηση της έκδοσης αποδείξεων σε πραγματικό χρόνο θα μπορούν να εντοπίζονται πιο αποτελεσματικά στόχοι φορολογικών ελέγχων.

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση αρχίζει να εφαρμόζεται  από τις 20 Ιουλίου 2020, καθώς ξεκινά υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myData η διαβίβαση δεδομένων των λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και μετά, μέσω Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων. Από την 1η Οκτωβρίου 2020 διαβιβάζονται υποχρεωτικά τα δεδομένα των λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και μετά, που δεν θα επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω Παρόχου και εκδίδουν τα παραστατικά τους είτε χειρόγραφα είτε ηλεκτρονικά, με χρήση προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: