Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Γιάννης Ρεβύθης Το -95% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και το -75% στην τουριστική κατοικία Η επίπτωση της πανδημίας στον χώρο του real estate

Το -95% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και το -75% στην τουριστική κατοικία


Τα πρωτόκολλα ασφάλειας για τους τουρίστες, τις αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία, τις ενοικιαζόμενες βίλες κοκ είναι αρκετά αυστηρά και υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν μία μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων στην τουριστική αγορά άνω του 70% - 75%.

Για τον λόγο αυτό, πολλά ξενοδοχεία και βίλες στην χώρα μας δεν θα λειτουργήσουν, με τα λειτουργικά έξοδα να είναι αρκετά υψηλά, ενώ πάνω απ᾽όλα προέχει η υγεία των επισκεπτών.
Οι τιμές των εν λειτουργία ξενοδοχείων για φέτος είναι πολύ λογικές ενώ οι τιμές ενοικίασης των κατοικιών αλλά και των βιλών σε όλες τις περιοχές της χώρας μας σημειώνουν καθοδική τροχιά. Άλλωστε, τι τζίρος να πραγματοποιηθεί μέσα σε 2-3 μήνες; Παρόλα αυτά, πολλοί είναι αυτοί που αισιοδοξούν και έχουν πραγματοποιήσει κρατήσεις, με τους Αθηναίους να προτιμούν τα νησιά κοντά στην Αττική, τους Θεσσαλονικείς να καταφεύγουν στην Χαλκιδική και βέβαια τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων θα προτιμηθούν από ξένους και ιδιαίτερα από Ευρωπαίους, ενώ οι επισκέπτες από την Αυστραλία, την Αμερική και την Ασία - που θα έχουν περισσότερους περιορισμούς - προβλέπεται να προτιμήσουν βίλες υψηλών προδιαγραφών.
Τον προσεχή Οκτώβριο λοιπόν, θα καταγράψουμε την ζημία που υπέστη η τουριστική αγορά την καλοκαιρινή σεζόν του 2020 ευελπιστώντας να βρεθεί γρήγορα το εμβόλιο και το φάρμακο για τον ιό, ώστε το 2021 να είναι η αρχή μιας καινούργιας επιχειρηματικής ανάπτυξης στον τουρισμό που σημείωνε ανοδική πορεία έως σήμερα.
Όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, έχει σημειωθεί μεγάλο πλήγμα και αυτό γιατί παρατηρείται πτώση από 95% έως και 99% αποδεικνύοντας ότι ο θησαυρός αυτός στις μέρες της πανδημίας μετατράπηκε σε άνθρακα με τους μικροϊδιοκτήτες να μην πιστεύουν στα μάτια τους και την μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τις ιστοσελίδες AirBnb και τις λοιπές εταιρείες να ξεφουσκώνει απότομα.
Τα τρία τελευταία χρόνια η ανακαίνιση και εκμετάλλευση παλαιών κατοικιών, μικρών διαμερισμάτων, πολυκατοικιών κοκ από ξένους αλλά και Έλληνες επενδυτές και κατασκευαστές έδωσε ώθηση στην ελληνική κτηματαγορά σημειώνοντας υπεραποδόσεις που δεν θα πίστευε κανείς! Σήμερα όμως αυτή η επενδυτική φρενίτιδα έχει σταματήσει και η αλλαγή σκηνικού για αυτές τις μικρές κατοικίες έχει γίνει πόλος έλξης για τις μακροχρόνιες ενοικιάσεις. Οι ιδιοκτήτες μπορεί να εισπράττουν λιγότερα χρήματα αλλά εξασφαλίζουν ένα μόνιμο εισόδημα δίνοντας την ευκαιρία σε όσους αναζητούν μια μικρή κατοικία να είναι οι μεγάλοι επωφελούμενοι από αυτή την κατάσταση.
Στα προάστια της Αθήνας, στις λαϊκές γειτονιές, κοντά στο σταθμό του μετρό, του τραμ και του προαστιακού όπου τα μικρά διαμερίσματα ήταν περιζήτητα υπάρχει πλέον διαθεσιμότητα, όπως επίσης και στα νησιά όπου η ζήτηση από εποχιακούς υπαλλήλους ή με μεταθέσεις αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα καθώς οι τιμές ήταν υπερβολικές και η διαθεσιμότητα μηδαμινή. Έτσι, όχι μόνο δεν σημειώνονται πλέον ζητήσεις για παλαιές κατοικίες και μικρές πολυκατοικίες, αλλά οι τιμές των ενοικίων σημειώνουν πτώση με τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων να μειώνουν τις τιμές περιμένοντας την κατάσταση αυτή να ομαλοποιηθεί.
Ευχόμαστε λοιπόν, η τουριστική κίνηση να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης τις επόμενες χρονιές 2021 - 2022 και η ζήτηση για την ανάπλαση και ανακαίνιση παλαιών ακινήτων να αυξηθεί επαναφέροντας τα στην αρχική τους αξία και αίγλη.
*Ο Γιάννης Ρεβύθης είναι μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος. Διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας επί σειρά ετών ενώ δραστηριοποιείται στον κλάδο της κτηματαγοράς και των ακινήτων επί τρεις δεκαετίες. Είναι οικονομολόγος και εκτιμητής ακινήτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: