Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Η «άγρια» επιστροφή του Covid19 και οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι για την οικονομία

Η «άγρια» επιστροφή του Covid19 και οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι για την οικονομία

Τι βλέπουν οι ειδικοί σε έρευνα του Reuters
Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 11:37
 
UPD:11:37
REUTERS/Hannah Mckay
A- A A+
Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr 
Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία επιδεινώθηκαν ή στην καλύτερη περίπτωση έμειναν ίδιες. Το απογοητευτικό συμπέρασμα προκύπτει από νέα έρευνα του Reuters, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 250 οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο. Η μεγάλη πλειονότητα αυτών υπολογίζει τώρα ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη από ό,τι εκτιμούσε πριν από έναν μήνα. Και τούτο γιατί εκεί που η πανδημία φαινόταν να τίθεται υπό έλεγχο και οι κυβερνήσεις πατούσαν το κουμπί της επανεκκίνησης στην οικονομική δραστηριότητα, ο Covid-19 επέστρεψε με ακόμη πιο άγριες διαθέσεις. 
Η μέση εκτίμηση των ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα κάνει λόγο για συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,7% φέτος και ανάπτυξη 5,4% το 2021. Η αντίστοιχη προ μηνός έρευνα έδειχνε συρρίκνωση 3,2% φέτος και ανάπτυξη 5,4% την επόμενη χρονιά. Να σημειωθεί ότι η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι ακόμη πιο απαισιόδοξη και θέλει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση σχεδόν 5% για το 2020, παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν πως κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες φρόντισαν να δώσουν άμεσα, άνευ προηγουμένου τονωτικές ενέσεις. 
EPA/KIMIMASA MAYAMA
Σε ερώτηση για το πώς άλλαξαν οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάκαμψη τον τελευταίο μήνα το 80% των οικονομολόγων δήλωσαν ότι επιδεινώθηκαν ή έμειναν ίδιες. Το υπόλοιπο 20% βλέπει βελτίωση. Γίνεται όμως ολοένα και πιο ισχυρή η αίσθηση στις αγορές ότι ο στόχος για μία ανάκαμψη τύπου V, με την οποία πολύ γρήγορα το ΑΕΠ θα επέστρεφε σε προ κρίσεως επίπεδα, τουλάχιστον για τις ανεπτυγμένες οικονομίες δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες. 
Αναλυτής της BofA που συμμετείχε στην έρευνα εξηγεί ποιοι είναι οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι αυτή τη στιγμή για τις οικονομίες. Ο πρώτο είναι η επιστροφή του ιού σε κύματα, κάτι που θα μπορούσε να αναστρέψει τα σχέδια για άνοιγμα καταστημάτων, χώρων αναψυχής και εν γένει για μία έστω και διαφοροποιημένη κανονικότητα. Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος είναι να υπάρξει νομισματική ή/ και δημοσιονομική κόπωση. Τα όπλα των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων δεν είναι ανεξάντλητα και το «φάρμακο» που χορηγούν θα μπορούσε να έχει και παρενέργειες. Για πόσο ακόμη λοιπον μπορούν να παραμείνουν σε ισχύ έκτακτα επιθετικά μέτρα; 
Τις θέσεις αυτές συμμερίζονται και οι ειδικοί της Barclays, που εκτιμούν ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα υπερβεί τα προ πανδημίας επίπεδα μόνο προς τα τέλη του 2021. Μάλιστα αυτό θα γινει εν πολλοίς χάρη στις αναδυόμενες οικονομίες, που θα αναπτύξουν ταχύτητα. Για τις ανεπτυγμένες η επιστροφή στην προ κρίσης κατάσταση θα αργήσει ακόμη περισσότερο προειδοποιεί η βρετανική επενδυτική τράπεζα. 
REUTERS/EDGAR SU
Μία βαρία κληρονομιά του νέου κορωνοϊού θα είναι και ο υποτονικός πληθωρισμός. Οι στόχοι των κεντρικών τραπεζών για τον πληθωρισμό δεν θα επιτευχθούν ούτε μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, παρά την επίμονα χαλαρή νομισματική πολιτική. Μάλιστα οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος για αποπληθωρισμό παρά για αύξηση των τιμών καταναλωτή. Και τούτο γιατί όσο και εάν οι νομισματικές και δημοσιονομικές αρχές δίνουν μάχη να κρατήσουν ζωντανή τη ρευστότητα, δεν μπορούν να «σκοτώσουν» τον φόβο και την αβεβαιότητα των νοικοκυριών που προτιμούν να στραφούν στην αποταμίευση, παρά να βάλουν το χέρι στην τσέπη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: