Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Υφεση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο | Εφημερίδα των συντακτών

Υφεση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο | Εφημερίδα των συντακτών


Υφεση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο

Υπεραισιόδοξες πλέον οι ελπίδες επιστροφής της ευρωζώνης στην ανάπτυξη στα μέσα του 2013, καθώς το αναπτυξιακό χάσμα μεταξύ Γερμανίας και των υπολοίπων εταίρων όσο πάει και… μεγαλώνει

Του Μπάμπη Μιχάλη

50Η οικονομία της ευρωζώνης βαδίζει για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο προς την ύφεση και μάλιστα εντελώς άνισα, αφού από τις μεγαλύτερες οικονομίες των «17» ευημερεί πια μόνο μία, η Γερμανία. Αντίθετα η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία συνέχισαν να συρρικνώνονται και τον Φεβρουάριο, παρασύροντας μαζί τους το σύνολο της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της βρετανικής εταιρείας ερευνών Markit, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ –που μετρά τη δραστηριότητα χιλιάδων επιχειρήσεων μεταποίησης και υπηρεσιών στις 17 χώρες της ευρωζώνης- υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα στο 47,9 από 48,6 τον Ιανουάριο. Παρότι το επίπεδο αυτό είναι καλύτερο από αυτό που είχε ανακοινωθεί προκαταρκτικά πριν από δύο εβδομάδες (47,3), ο δείκτης παραμένει κάτω από το 50 -το όριο δηλαδή που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Ουίλιαμσον τόνισε ότι η υποχώρηση του δείκτη σημαίνει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συνεχίσει να συρρικνώνεται στο τρέχον τρίμηνο, όπως και ότι «οι ελπίδες επιστροφής των 17 χωρών στην ανάπτυξη από τα μέσα του 2013 είναι πλέον υπεραισιόδοξες». Υπογράμμισε ακόμη ότι η οικονομική δραστηριότητα στις 3 από τις 4 μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης υποχωρεί και ότι «το μέλλον… θα εξαρτηθεί κυρίως από το αν η Γερμανία θα μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να διαγράφει την αδυναμία που εμφανίζουν η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία».

Ο αυξανόμενος διαχωρισμός είναι πιο εμφανής μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, οι οικονομίες των οποίων βιώνουν σήμερα το μεγαλύτερο χάσμα από την εισαγωγή του ευρώ, το 1999. Δεν είναι ο μόνος. Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης μόνον 4 –Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο- «απολαμβάνουν» σήμερα ανεργία κάτω από το 6%. Αντίθετα οι Γαλλία και Πολωνία έχουν 10,6%, η Ιταλία 11,7%, η Ιρλανδία 14,7%, η Πορτογαλία 17,6%, η Ισπανία 26,2% και η Ελλάδα 27%.

Είναι το αποτέλεσμα των σκληρών πολιτικών λιτότητας, οι οποίες παρότι απορρίπτονται μαζικά πλέον από τους λαούς της ευρωζώνης, παρότι αποδεικνύονται αναποτελεσματικές στους στόχους τους, συνεχίζουν να επανέρχονται σαν τις «κατσαρίδες». Είναι οι ιδέες των ακραίων νεοφιλελεύθερων που κυβερνούν σήμερα τη Γερμανία και ελέγχουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ιδέες που όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στο πρόσφατο άρθρο του «Κατσαρίδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αν και τις ψεκάζεις για να φύγουν συνεχίζουν να επιστρέφουν.

Εξέχουσα προσωπικότητα που κυκλοφορεί με αυτές τις κατσαρίδες στο μυαλό του είναι και ο επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος αγνοώντας όλα τα παραπάνω, παραποιώντας την ιστορία και τις κεϊνσιανές πολιτικές συνεχίζει να υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει χώρος για μανούβρες από το μονοπάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής. «Δεν μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στην ανάπτυξη συσσωρεύοντας νέο χρέος πάνω από το παλιό» τονίζει ο κατά Κρούγκμαν «Ρεν του τρόμου».

«Οι πολιτικές λιτότητας όμως απορρίπτονται από τους ψηφοφόρους και… είναι ξεκάθαρο ότι η θεραπεία που έχουν επιβάλει στην Ευρώπη οι… γιατροί της οικονομίας δεν αποδίδει. Θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία για να ανακάμψει ο ασθενής» λέει από την πλευρά του ο Τζόζεφ Στίγκλιτς. Ο επίσης κάτοχος του Νόμπελ οικονομολόγος προειδοποιεί ότι αν υπάρχει μια πολιτική που δεν πρόκειται να επιλύσει τα προβλήματα της ευρωζώνης αυτή είναι η πολιτική της υποτίμησης. «Η μείωση των μισθών και των τιμών θα αυξήσει τελικά το βάρος του χρέους για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις».


06/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: