Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Θες να αμφισβητήσεις το πρόστιμο της εφορίας; Θα πληρώσεις…


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Θες να αμφισβητήσεις το πρόστιμο της εφορίας; Θα πληρώσεις…
Στα δικαστήρια, εκκρεμούν αυτή τη στιγμή περίπου 115.000 υποθέσεις με αμιγώς φορολογικό περιεχόμενο. Πρόκειται για υποθέσεις φορολογούμενων οι οποίοι αποφάσισαν να προσφύγουν στα δικαστήρια θεωρώντας ότι το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε είναι είτε άδικο, είτε υπερβολικό.
Γράφει:  
Δεν ήταν ανέξοδη αυτή η προσφυγή για τους φορολογούμενους. Όλοι έχουν πληρώσει παράβολο ίσο με το 2% του προστίμου που τους έχει καταλογιστεί ενώ όσοι προσέφυγαν μετά το 2011 (έτος αλλαγής του νόμου) έχουν φορτωθεί και με το μισό πρόστιμο (σ.σ ο τελευταίος νόμος θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη βεβαίωση του 50% του προστίμου και των προσαυξήσεων, ως προαπαιτούμενο για την προσφυγή στα δικαστήρια).
Τι ενδιαφέρει όμως το υπουργείο Οικονομικών; Να εισπράττει. Και με το πλαίσιο που έχει δημιουργήσει δεν εισπράττει απολύτως τίποτα. Τι νόημα έχει το να βεβαιώνει οφειλές; Οι 115 χιλιάδες υποθέσεις θα εκδικαστούν ύστερα από χρόνια, αρκετές χιλιάδες εξ’ αυτών θα καταλήξουν στο εφετείο και έως τότε, το κρατικό ταμείο θα είναι μείον.
Σκέφτονται λοιπόν στο υπουργείο Οικονομικών να «κλείσουν» τη δικαστική οδό. Όχι να την  απαγορεύσουν ασφαλώς, αλλά να την καταστήσουν τόσο ακριβή που οι περισσότεροι δεν θα θέλουν ούτε να σκεφτούν το ενδεχόμενο προσφυγής. Πως θα γίνει αυτό; Με τη σύσταση νέων επιτροπών. Δευτεροβάθμιων.
Η νέα διαδικασία όπως τη μελετούν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να τη νομοθετήσουν με το νέο νομοσχέδιο για τις φορολογικές διαδικασίες, προβλέπει το εξής:
  • Ο έφορος θα καταλογίζει το πρόστιμο μετά την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου.
  • Ο φορολογούμενος να έχει δύο επιλογές. Ή να συμβιβαστεί και να πληρώσει ένα μέρος του προστίμου, ή να πληρώσει για να παραπέμψει την υπόθεση σε  δευτεροβάθμια επιτροπή.
  • Το ποιοι θα συνθέτουν αυτή την επιτροπή αλλά και τα χρονικά περιθώρια εντός των οποίων θα πρέπει να καταλήγει στο πόρισμά της, θα διευθετηθούν με τον νέο νόμο. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι η προσφυγή στην επιτροπή, δεν θα είναι δωρεάν. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταβάλλει ένα σημαντικό μέρος του προστίμου ως έναντι το οποίο θα συμψηφίζεται σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεχτεί το πόρισμα της επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: