Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

«Δεν φταίει η εγκύκλιος μου, ο νόμος φταίει» λέει ο Θεοχάρης


Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ
Ημ.δημοσίευσης: Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013


Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα επιχείρησε χθες ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η εγκύκλιος την οποία εξέδωσε περί άσκησης ποινικής δίωξης από τις εφορίες προς φορολογουμένους με χρέη άνω των 5.000 ευρώ, για περισσότερους από 4 μήνες, και την οποία οι «6μέρες» ανέδειξαν χτες σε πρώτο θέμα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ 99,5» αρκέστηκε να «ρίξει» τις ευθύνες στον νόμο, ο οποίος υπάρχει από το 1990 και ήρθε πάλι στην επιφάνεια πιο αυστηρός επί… Μνημονίου(2011), λέγοντας ότι ο ίδιος έκανε απλώς μια υπενθύμιση. Ξεχνώντας, όμως, ότι με την εγκύκλιό του «πιάνει από τον λαιμό» τους εφοριακούς, απειλώντας τους με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις αν δεν ξεκινήσουν την ομοβροντία ποινικών διώξεων μικροοφειλετών, προκειμένου ο ίδιος να εξασφαλίσει το μπόνους για την είσπραξη των εσόδων και την πενταετή ασφάλεια της θέσης του.

Επιχειρώντας, λοιπόν, να «κρυφτεί» πίσω από τον αδιανόητο νόμο, τον χαρακτήρισε «ισοπεδωτικό», στρεφόμενος προς τους πολίτες και όχι προς τους πολιτικούς προϊσταμένους του, τους οποίους θα έπρεπε να καλέσει να τον τροποποιήσουν.«Το ζήτημα δεν είναι να πάει κάποιος στη φυλακή, το ζήτημα είναι τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί να εξοφληθούν» δήλωσε ο ίδιος, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η ενέργειά του. Και άφησε στο κενό το πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα χρέη - από την πρωτοφανή φοροεπιδρομή πάνω σε μισθωτούς συνταξιούχους με αλλεπάλληλα χαράτσια και φόρους πάνω στους φόρους, όσο και από την αδυναμία καταβολής λόγω τρομακτικών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, όπως και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε, μεταξύ άλλων, «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίζουμε τον νόμο. Αυτό πρέπει να το σκεφτόμαστε (ποιος να το σκέφτεται, οι πολίτες ή οι κυβερνώντες;) όταν ψηφίζουμε έναν νόμο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και ο μηχανισμός είναι για να τηρούν τον νόμο και κατά καιρούς να τον υπενθυμίζουν οι υπηρεσίες. Τώρα βγήκε μια εγκύκλιος που τους υπενθυμίζει ποιες πρέπει να είναι οι διαδικασίες. Ισοπεδωτική δεν είναι η εγκύκλιοςισοπεδωτική είναι η διάταξη και ο νόμος».

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, μετά την όντως πολύ προχωρημένη και σκληρά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, που επέβαλε τον συγκεκριμένο νόμο, έδιναν παραδοσιακά περιθώριο «ανάσας» στους πολίτες, αντιλαμβανόμενες τα πραγματικά οικονομικά όρια αντοχής της ελληνικής κοινωνίας. Κάτι τέτοιο δείχνει να έχει αλλάξει, απαρχής του Μνημονίου, με αποκορύφωμα τη σημερινή κυβερνητική πολιτική, η οποία δείχνει να έχει βάλει στόχο να «εξοντώσει» μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους, που χρωστούν μεν, αλλά όχι από… άποψη, αλλά επειδή έχει εξαντληθεί η φοροδοτική τους ικανότητα. Τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την εξάντληση των λαϊκών στρωμάτων και έχουν εξαπολύσει ανελέητο «κυνήγι»,το οποίο αφορά «δικαίους και αδίκους» και κυρίως τους πρώτους, απειλώντας τους με φυλακή.

Αναφορικά με το ποιους αφορά η συγκεκριμένη διάταξη, πρόκειται για περίπου 106.000 φορολογουμένους, οι οποίοι θα πρέπει να προετοιμάζονται για το «ραβασάκι», από την εφορία και εν συνεχεία από τον εισαγγελέα, με την απειλή ποινικής δίωξης.

Οι ποινές αναφέρονται στο άρθρο 3 του νόμου 3943/2011, σύμφωνα με το οποίο όποιος δεν καταβάλλει χρέη προς το Δημόσιο βεβαιωμένα σε εφορίες και τελωνεία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:
1. Εως ένα έτος, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.
2. Τουλάχιστον έξι μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.
3. Τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ.
4. Τουλάχιστον τριών ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Εντολή σύλληψης, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, δίνεται στις περιπτώσεις όπου το χρέος ξεπερνά τις 150.000 ευρώ από κάθε είδους φόρο ή τις 75.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για ΦΠΑ ή για άλλον παρακρατούμενο φόρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή του τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων.






 

Δεν υπάρχουν σχόλια: