Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Εκτός παροχών του ΙΚΑ η αξιοπρέπεια

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013
Tου ΜΙΧΑΛΗ ΛΑΓΑΝΗ
Ημ.δημοσίευσης: Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Στήθηκε έξω από το υποκατάστημα του ΙΚΑ Περιστερίου από τις τρεις και μισή το ξημέρωμα, ώστε να εξασφαλίσει τον πρώτο αριθμό προτεραιότητας στο μητρώο. Περίμενε έως τις οκτώ, οπότε και ξεκινά η εξυπηρέτησή του κοινού. Όμως, ύστερα από τέσσερις και πλέον ώρες αναμονής, άκουσε τον υπάλληλο πίσω από το γκισέ να του λέει πως δεν μπορούσε να ανανεώσει το βιβλιάριο ασθενείας, γιατί δεν είχε μαζί του τη βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου σπεύδουν οι ασφαλισμένοι για τη θεώρηση των ατομικών και οικογενειακών τους βιβλιαρίων.

Την Πέμπτη  28 Φεβρουαρίου, καταληκτική ημερομηνία θεώρησης, στο ΙΚΑ Περιστερίου επικρατούσε το αδιαχώρητο.

«Εχω έρθει από τις τέσσερις το πρωί, για να πάρω τον αριθμό 57. Είναι εννέα και αυτήν τη στιγμή εξυπηρετείται το νούμερο 40. Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι για να θεωρήσω το βιβλιάριο και σήμερα ελπίζω να σταθώ τυχερός» είπε στις «6μέρες» ο κ. Δημήτρης Αναστασίου.

Το μηχάνημα που εκτυπώνει τους αριθμούς προτεραιότητας είχε προ πολλού «στερέψει», ενώ ένα χαρτί γραμμένο στο χέρι ενημέρωνε τους «καθυστερημένους» πως «σήμερα 28 Φεβρουαρίου θα εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι μέχρι και τον αριθμό 220».

Το ωράριο λειτουργίας των γκισέ είναι οκτώ το πρωί με δύο το μεσημέρι, αλλά τις τελευταίες ημέρες «οι υπάλληλοι μένουν έως τις πέντε το απόγευμα προκειμένου να εξυπηρετήσουν όσο περισσότερους ασφαλισμένους είναι ανθρωπίνως δυνατό», υποστηρίζει διοικητικό στέλεχος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ως προς τι, όμως, η απερίγραπτη ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος; Ειδικά από τη στιγμή που οι συνταξιούχοι απογράφονται με τη χορήγηση της σύνταξης χορηγείται εφάπαξ και το βιβλιάριο υγείας.

«Οι περισσότεροι απ’ όσους στέκονται στην ουρά ώρες ατέλειωτες είτε είναι άνεργοι είτε έχουν έρθει για να θεωρήσουν το βιβλιάριο των προστατευόμενων μελών της οικογένειας ή απλώς για να εξυπηρετήσουν τα παιδιά τους που εργάζονται. Αλλά αυτή η εικόνα που παρουσιάζεται τέτοιες ημέρες κάθε χρόνο στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ είναι απαράδεκτη και προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» τονίζει ο Γιώργος Κυριακόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΚΑ.

«Η γυναίκα μου ήρθε στις έξι και μισή το πρωί και πήρε τον αριθμό 240. Ηρθα τώρα εγώ να την αλλάξω, επειδή έπρεπε να πάει στη δουλειά της, και ελπίζω να προλάβω να εξυπηρετηθώ  έως ότου κλείσουν τα γκισέ. Αυτή η κατάσταση επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από το 2006, οπότε και έκλεισε το υποκατάστημα του Αγίου Ιερόθεου, με συνέπεια όλο το Περιστέρι  να εξυπηρετείται πλέον στην οδό Σαρανταπόρου»  μας λέει ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος.

Η ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε να αποστείλει τις αυτοκόλλητες ταινίες ανανέωσης των βιβλιαρίων ασθενείας αμείβεται για αυτό τον σκοπό με το κολοσσιαίο ποσό των 150.000 ευρώ τον χρόνο. Πάρα ταύτα δεν αποστέλλει νωρίς τις θεωρήσεις, ούτε καν στους άμεσα ασφαλισμένους.

Το πρόβλημα έγινε ακόμα μεγαλύτερο φέτος, εξαιτίας της αναγκαστικής διαθεσιμότητας - ουσιαστικά απόλυσης- στην οποία τέθησαν οι 450 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ της Αγροτικής Τράπεζας, οι οποίοι τα δύο τελευταία χρόνια κάλυπταν θέσεις μείζονος σημασίας, για την ομαλή λειτουργία του ΙΚΑ.

« Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί οι ασφαλισμένοι να υπόκεινται αυτή την ταλαιπωρία, από τη στιγμή που μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τόσο οι θεράποντες ιατροί όσο και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί -στην προκειμένη περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ- γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιος είναι ασφαλισμένος και ποιος όχι. Συνεπώς, ποιος ο λόγος να στήνεται ο άλλος στην ουρά για μια σφραγίδα που ουσιαστικά δεν του χρησιμεύει πουθενά;» είναι το εύλογο ερώτημα που θέτει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΚΑ κ. Κυριακόπουλος.

Ύστερα από τις τεράστιες ουρές και την ατέλειωτη ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων η διοίκηση του Οργανισμού ανακοίνωσε ότι δίδεται παράταση ενός μήνα, έως τις 31 Μαρτίου 2013, για την ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας του 2012. Εως τη νέα καταληκτική ημερομηνία οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εξυπηρετούνται κανονικά από τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: