Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Στα «κάγκελα» οι μικρομεσαίοι από τις προωθούμενες αλλαγές στον ΦΠΑ


Στα «κάγκελα» οι μικρομεσαίοι από τις προωθούμενες αλλαγές στον ΦΠΑ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Στα «κάγκελα» οι μικρομεσαίοι από τις προωθούμενες αλλαγές στον ΦΠΑ
Το υπουργείο Οικονομικών, αναγκάστηκε πριν από λίγο να επιβεβαιώσει την πρόθεσή του να επιφέρει ριζικές αλλαγές στο σύστημα καταβολής του ΦΠΑ. Με non paper, παραδέχεται ότι προωθεί την αποσύνδεση της υποβολής της δήλωσης του ΦΠΑ από την πληρωμή. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η δήλωση του ΦΠΑ θα γίνεται αποδεκτή με την υποβολή της και ανεξάρτητα από το αν ο φορολογούμενος θα πληρώσει ή όχι. Έτσι, οι πρσαυξήσεις θα αρχίσουν να τρέχουν από το τέλος του μήνα.
Γράφει:  
Δεύτερη βασική αλλαγή που επέρχεται (προς όφελος των επιχειρήσεων αυτή τη φορά) είναι η μείωση του συντελεστή προσαύξησης σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου από το 2% που είναι σήμερα στο 1%. Πάντως, οι μικρομεσαίοι με επιστολή τους προς το υπουργείο Οικονομικών ζητούν να μην καταργηθεί το σύστημα καταβολής του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις κάτι που αν συμβεί, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, θα φέρει πολλές επιχειρήσεις απέναντι στον κίνδυνο των κατασχέσεων.
Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, οι επιχειρήσεις θα βγουν κερδισμένες από το νέο σύστημα καθώς ο συντελεστής προσαύξησης από 2% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 1%. Να σημειωθεί ότι ακόμη και ο τρίμηνος διακανονισμός που γίνεται σήμερα, δεν είναι άτοκος αλλά έντοκος. Πληρώνεις την προκαταβολή του 40% ενώ για τις υπόλοιπες δύο δόσεις (30% και 30%) υπολογίζεται προσαύξηση με συντελεστή 2%. Τώρα δεν θα υπάρχει ο τρίμηνος διακανονισμός, αλλά ο επαγγελματίας θα έχει την ευχέρεια να πληρώσει τη στιγμή που θέλει, πληρώνοντας αντίστοιχα τις προσαυξήσεις με συντελεστή 1% για κάθε μήνα.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, περιγράφει το προωθούμενο σύστημα ως εξής:
Το νέο – αυστηρότερο σχέδιο που είναι πιθανό να τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάιο, στην ουσία ανατρέπει το ισχύον καθεστώς υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολής του φόρου. Ειδικότερα προβλέπεται:
1) Υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ στις 20 του μήνα (σε μηνιαία βάση για τις  μεγάλες επιχειρήσεις και σε τριμηνιαία βάση για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες – ελεύθερους επαγγελματίες.
2) Η κατάργηση της δυνατότητας, που ισχύει σήμερα, για υποβολή του ΦΠΑ σε 3 δόσεις (το 40% με την υποβολή της δήλωσης και το απομένον ποσό σε 2 μηνιαίες δόσεις – με μηνιαία προσαύξηση 2%).
3) Η υποβολή της δήλωσης θα συνεπάγεται αυτόματη βεβαίωση της υποχρέωσης, ενώ οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν οποιοδήποτε ποσό επιθυμούν με ελάχιστο όριο τα 10 ευρώ. Παράλληλα, όμως οι επιτηδευματίες θα είναι υποχρεωμένοι εντός των 10 επόμενων ημερών να αποδώσουν το σύνολο του ΦΠΑ χωρίς τις δόσεις, γεγονός που στην ουσία σημαίνει πως πρέπει καταβάλουν το συνολικό ποσό του ΦΠΑ στο Δημόσιο, μέχρι το τέλος του μήνα.
4) Η μη εμπρόθεσμη εξόφληση του ΦΠΑ θα συνεπάγεται τη μετατροπή της δήλωσης σε εκπρόθεσμη ενώ αυτόματα η οφειλή θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Εφόσον καταστεί η οφειλή ληξιπρόθεσμη μπορούν να κινηθούν (από το Δημόσιο) αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που προβλέπουν κατασχέσεις καταθέσεων και απαιτήσεων στα χέρια τρίτων.
5) Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ θα επιβάλλεται προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης ενώ εφόσον η δήλωση κατατεθεί εκπρόθεσμα οι επιτηδευματίες θα πρέπει να πληρώσουν το ΦΠΑ μαζί με τις προσαυξήσεις, εφάπαξ.
6) Όσοι βεβαιωθούν, κατόπιν προσωρινού ελέγχου, ότι δεν έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ, τότε όχι μόνο θα βεβαιώνεται ο φόρος αλλά θα επιβάλλεται προσαύξηση 2% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Σε αυτήν τη περίπτωση, οι επιτηδευματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμβιβασμού και εξόφλησης του ποσού εντός 6 μηνών, όπως προβλέπεται σήμερα, αλλά το συνολικό ποσό του ΦΠΑ θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ μαζί με τις προσαυξήσεις (με βάση τους έως τώρα φορολογικούς ελέγχους συνάγεται πως 1 στους 4 ελεύθερους επαγγελματίες δεν υποβάλλει καθόλου δήλωση ΦΠΑ).
Ισχύον καθεστώς: Εάν η δήλωση κατατεθεί εκπρόθεσμα τότε όλο το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί σε μία δόση με προσαύξηση 1,5% ενώ αν δεν υποβληθεί καθόλου δήλωση τότε η προσαύξηση γίνεται 3,5%, με την δυνατότητα όμως που έχει ο υπόχρεος μετά την πραγματοποίηση του ελέγχου να εξοφλήσει τον φόρο σε 6 μηνιαίες δόσεις.
Τέλος, η ΕΣΕΕ απέστειλε άμεσα επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την αναστολή των οποιωνδήποτε σχεδίων μεταβολής του καθεστώτος είσπραξης ΦΠΑ πριν προηγηθεί διάλογος με τις θεσμοθετημένες επιχειρηματικές οργανώσεις που θα καταλήξει σε ένα λειτουργικό σύστημα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς και στις σημερινές ειδικές επιχειρηματικές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: