Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Θέλουν… χειρότερη ρύθμιση χρεών από αυτή που ισχύει σήμερα


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Θέλουν… χειρότερη ρύθμιση χρεών από αυτή που ισχύει σήμερα
Το ρεπορτάζ από τις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση «βγάζει» ότι από την νέα ρύθμιση χρεών θα εξαιρούνται όσοι είχαν ενταχθεί στο παρελθόν σε έναν μηχανισμό διευκόλυνσης αποπληρωμής και δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων.
Γράφει:  
Επίσης, προκύπτει ότι η τρόικα δεν θέλει να εγκρίνει περισσότερες από 36 δόσεις. Συγνώμη, αλλά αν είναι έτσι, γιατί διαπραγματευόμαστε; Η ισχύουσα πάγια ρύθμιση που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία, είναι… καλύτερη.
Και είναι καλύτερη διότι προβλέπει έως 48 δόσεις (ναι στην πράξη δεν τις εξασφαλίζουν παρά ελάχιστοι αλλά θεωρητικά τουλάχιστον υπάρχουν) ενώ δίνει και δεύτερη αλλά και τρίτη ευκαιρία σε όσους δεν καταφέρουν να φανούν συνεπείς. Υποτίθεται ότι αυτό που υπάρχει σήμερα, πρέπει να το βελτιώσουμε για να μπορέσει και η αγορά να πάρει μια ανάσα. Όχι να το κάνουμε χειρότερο.
Το επιχείρημα ότι αν κάποιος έχασε μια ρύθμιση στο παρελθόν είναι αυτομάτως και «μπαταχτσής» είναι αδιανόητο. Τον ρώτησε κάποιος τον επιχειρηματία που εντάχθηκε στη ρύθμιση αν του έσκασαν δύο-τρεις επιταγές μέσα σε διάστημα ολίγων μηνών με αποτέλεσμα να ανατραπούν τα πάντα. Επιχειρήσεις έφαγαν «φέσια» από πελάτες με τους οποίους συνεργάζονταν για δεκαετίες. Δηλαδή, τι έπρεπε να γίνει; Να σταματήσουν οι συναλλαγές ακόμη και μεταξύ γνωστών και φίλων;
Αντιλαμβάνονται οι κύριοι της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών ότι οι γραμμές πίστωσης των τραπεζών κόπηκαν μέσα σε μια νύχτα; Ότι χιλιάδες επιχειρήσεις έμειναν με τις επιταγές στα χέρια; Ότι οι οφειλές προέρχονται κυρίως από ΦΠΑ που δεν καταβλήθηκε στην ώρα του για να πληρωθεί το ρεύμα και ο υπάλληλος, έσχατο μέτρο για να μην κλείσει η επιχείρηση; Ναι, το κατάστημα της λιανικής δεν πρέπει να παρακρατεί τον ΦΠΑ γιατί δεν του ανήκει. Τον πλήρωσε ο πελάτης και το κατάστημα το μόνο που έχει να κάνει είναι να μεταφέρει τα χρήματα στο κράτος. Να το αλλάξουμε λοιπόν αυτό. Να κάνουμε πιο αυστηρό το πλαίσιο για να εισπράττει και το κράτος τους φόρους που του αναλογούν. Μπορεί όμως μια τέτοια αλλαγή να γίνει από μόνη της;
·         Δεν πρέπει να συνδυαστεί με την εξασφάλιση κάποιας μίνιμουμ ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών; Θα στερήσουμε την ψεύτικη ρευστότητα που δημιουργεί η ανακύκλωση του ΦΠΑ από την αγορά; Με τι θα την αντικαταστήσουμε;
·         Δεν πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες να κάνουν μια καινούργια αρχή τακτοποιώντας τις οφειλές του παρελθόντος; (πόσο μάλλον όταν δεν ευθύνονται γι’ αυτά)
Ας τα εξηγήσει κάποιος στους κυρίους της τρόικας. Μπορεί να μην έχουν ακούσει για μεταχρονολογημένες επιταγές, ή για επιταγές διευκόλυνσης.
Οφείλουν όμως να μάθουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: