Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ποιές αλλαγές φέρνει στο Φ.Π.Α. το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή





Ποιες αλλαγές φέρνει στο ΦΠΑ το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βουλή.


Η αιτιολογική έκθεση :
---
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε'
ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αρθρο 20 - Ενσωμάτωση του άρθρου 4 της Οδηγίας 2008/8/ΕΚ

Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 20 ενσωματώνονται στο εσωτερικό μας δίκαιο οι διατάξεις του άρθρου 4 της Οδηγίας 2008/8/ΕΚ, των οποίων η εφαρμογή είναι υποχρεωτική για τα κράτη μέλη από 1.1.2013 (παρ. 2).
Με τις προτεινόμενες διατάξεις αντικαθίσταται η παράγραφος 12 του άρθρου 14 του Κώδικα ΦΠΑ, όσον αφορά τη μίσθωση μεταφορικών μέσων.
Το σημείο (i) αποτελεί επανάληψη της υφιστάμενης διάταξης που αφορά τον τόπο φορολόγησης της βραχυχρόνιας μίσθωσης μεταφορικών μέσων ανεξάρτητα εάν ο λήπτης είναι υποκείμενος ή μη στο φόρο.
Με το σημείο (ii) εισάγεται νέος κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο, από 1.1.2013, η μακροχρόνια μίσθωση μεταφορικών μέσων προς μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα φορολογείται στον τόπο εγκατάστασης του λήπτη.
Εξαίρεση από τον κανόνα αυτό αποτελεί η περίπτωση μακροχρόνιας μίσθωσης σκάφους αναψυχής, η οποία φορολογείται στον τόπο που το σκάφος τίθεται στη διάθεση του πελάτη, εφόσον η μίσθωση πραγματοποιείται από την εγκατάσταση του παρέχοντος που υφίσταται στον ίδιο αυτό τόπο. Αυτό σημαίνει ότι όταν ελληνικές επιχειρήσεις μισθώνουν μακροχρόνια σκάφη αναψυχής στην Ελλάδα προς ιδιώτες που δεν είναι κάτοικοι Ελλάδος, η εν λόγω μίσθωση φορολογείται στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη διάταξη της περίπτωσης ε) της παραγράφου 1 του άρθρου 14 ως «βραχυχρόνια» χαρακτηρίζεται η μίσθωση μεταφορικού μέσου έως 30 ημέρες και προκειμένου για πλωτά μέσα μεταφοράς έως 90 ημέρες.
Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 καταργείται η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 13 του Κώδικα ΦΠΑ η οποία, σε συνδυασμό με τις εγκυκλίους εφαρμογής της, οδήγησε σε εκτεταμένη αποφυγή καταβολής στην τελωνειακή αρχή του οφειλόμενου ΦΠΑ εισαγωγής. Με την κατάργηση της διάταξης αυτής η χώρα μας εναρμονίζεται με τις διατάξεις της Οδηγίας ΦΠΑ (2006/112/ ΕΚ) και επιτυγχάνεται η ορθή εφαρμογή των περί ΦΠΑ διατάξεων κατά την εισαγωγή αγαθών και παράλληλα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα απώλειας εσόδων που σχετίζεται με την παράδοση αγαθών προ της θέσης τους σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αρθρο 21- Ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας 2010/45/ΕΕ
Με τις διατάξεις του άρθρου 21, ολοκληρώνεται η μεταφορά στο εσωτερικό δίκαιο, και ειδικότερα στον Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 2859/2000, των διατάξεων της Οδηγίας 2010/45/ΕΕ. Σημειώνεται ότι άλλες διατάξεις της εν λόγω οδηγίας έχουν ήδη μεταφερθεί στο εσωτερικό δίκαιο με την υποπαράγραφο ΕΙ της παραγράφου Ε του άρθρου πρώτου του νόμου 4093/2012 (Α' 222) και εντάχθηκαν στον Κώδικα Απεικόνισης Φορολογικών Συναλλαγών. Η υιοθέτηση του προτεινόμενου άρθρου είναι αναγκαία, προκειμένου η χώρα μας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει για την ενσωμάτωση στο εσωτερικό δίκαιο της κοινοτικής νομοθεσίας. Ειδικότερα:
Με την παράγραφο 1 ενσωματώνεται η παράγραφος 1 του άρθρου 1 της οδηγίας 2010/45/ΕΕ (L 189/1, 22.07.2010), αντικαθίσταται η περίπτωση γ) της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του Κώδικα ΦΠΑ. Με τη νέα διάταξη προσδιορίζεται με σαφήνεια ότι δεν συνιστά παράδοση αγαθών η μεταφορά αγαθών σε άλλο κράτος μέλος με σκοπό τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης επί των αγαθών αυτών, τα οποία μετά την παροχή της εν λόγω υπηρεσίας επαναποστέλλονται στο εσωτερικό της χώρας. Πρόκειται για περιπτώσεις προσωρινής διακίνησης αγαθών από την Ελλάδα προς άλλο κράτος μέλος, με σκοπό τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης επί αυτών, όπως και στην περίπτωση που η διακίνηση αυτή γίνεται με σκοπό τη διενέργεια λοιπών εργασιών επί των αγαθών αυτών και για το λόγο αυτό δεν θεωρείται ότι πραγματοποιείται ενδοκοινοτική παράδοση αγαθών, καθώς δεν πρόκειται για οριστική αποστολή των αγαθών σε άλλο κράτος μέλος. Σημειώνεται ότι με την υφιστάμενη διάταξη της περίπτωσης γ) του άρθρου 12 του Κώδικα ΦΠΑ, το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αγαθά μεταφέρονται από άλλο κράτος μέλος προς την Ελλάδα για τον ίδιο σκοπό.
Με την παράγραφο 2 ενσωματώνεται η παράγραφος 4 του άρθρου 1 της οδηγίας 2010/45/ΕΕ και αντικαθίσταται η περίπτωση δ) της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του Κώδικα ΦΠΑ. Με τη διάταξη αυτή ορίζεται ότι δεν συνιστά φορολογητέα πράξη η είσπραξη προκαταβολής για την πραγματοποίηση ενδοκοινοτικής παράδοσης αγαθών η οποία απαλλάσσεται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 28. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου κατά την είσπραξη προκαταβολής για τις εν λόγω πράξεις.
Η υποχρέωση αυτή παραμένει για ενδοκοινοτικές παροχές υπηρεσιών οι οποίες φορολογούνται στη χώρα εγκατάστασης του λήπτη, σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 2 περ. (α) του Κώδικα ΦΠΑ. Κατά συνέπεια για τις πράξεις αυτές συνεχίζει να υφίσταται υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου κατά την είσπραξη προκαταβολής και αναφοράς των πράξεων αυτών στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα ενδοκοινοτικών παροχών υπηρεσιών.
Με την παράγραφο 3 ορίζεται ότι οι νέες διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 εφαρμόζονται από 1ης Ιανουαρίου 2013.

---

Και το σχέδιο νόμου

---

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε'
ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Άρθρο 20
Ενσωμάτωση του άρθρου 4 της Οδηγίας 2008/08/ΕΚ
1. Η παράγραφος 12 του άρθρου 14, του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος κυρώθηκε με το νόμο 2859/2000 (Α' 248), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«12. Μίσθωση μεταφορικών μέσων
i.    Ο τόπος βραχυχρόνιας μίσθωσης μεταφορικού μέσου:
α) Είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον το μεταφορικό μέσο τίθεται πράγματι στη διάθεση του πελάτη στο εσωτερικό της χώρας, β) Δεν είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον το μεταφορικό μέσο τίθεται πράγματι στη διάθεση του πελάτη εκτός του εσωτερικού της χώρας.
ii.    Ο τόπος μίσθωσης, εκτός από τη βραχυχρόνια μίσθωση, μεταφορικού μέσου σε μη υποκείμενο στο φόρο:
α) Είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον ο μη υποκείμενος στο φόρο λήπτης είναι εγκατεστημένος ή έχει τη μόνιμη κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στο εσωτερικό της χώρας.
β) Δεν είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον ο μη υποκείμενος στο φόρο λήπτης δεν είναι εγκατεστημένος ή δεν έχει τη μόνιμη κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στο εσωτερικό της χώρας.
Κατά παρέκκλιση του προηγούμενου εδαφίου, στην περίπτωση σκάφους αναψυχής που μισθώνεται σε μη υποκείμενο στο φόρο, εκτός από τη βραχυχρόνια μίσθωση, ο τόπος μίσθωσης:
α) Είναι το εσωτερικό της χώρας στην περίπτωση που το σκάφος τίθεται πράγματι στη διάθεση του λήπτη στο εσωτερικό της χώρας και η υπηρεσία παρέχεται πράγματι από την έδρα ή μια μόνιμη εγκατάσταση του παρέχοντος στο εσωτερικό της χώρας.
β) Δεν είναι το εσωτερικό της χώρας στην περίπτωση που το σκάφος τίθεται πράγματι στη διάθεση του λήπτη εκτός του εσωτερικού της χώρας και η υπηρεσία παρέχεται πράγματι από την έδρα ή μια μόνιμη εγκατάσταση του παρέχοντος στον ίδιο τόπο της διάθεσης του σκάφους.»
2.    Οι διατάξεις της παραγράφου 1 ισχύουν από 1.1.2013.
3.    Η παράγραφος 4 του άρθρου 13 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000, Α' 248) καταργείται.
4.  
Αρθρο 21
Ενσωμάτωση του άρθρου 1 της οδηγίας 2010/45/ΕΕ
1.    Η περίπτωση γ) της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος κυρώθηκε με το ν, 2859/2000 (Α' 248), αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) παροχή υπηρεσιών στον υποκείμενο στο φόρο, που έχουν ως αντικείμενο πραγματογνωμοσύνες ή εργασίες οι οποίες αφορούν αυτό το αγαθό και πραγματοποιούνται υλικώς στο κράτος - μέλος άφιξης της αποστολής ή της μεταφοράς του αγαθού, εφόσον μετά την εκτέλεση των εργασιών τα αγαθά επαναποστέλλονται στον ίδιο υποκείμενο στο φόρο στο εσωτερικό της χώρας,»
2.    Η περίπτωση δ) της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 2859/2000, αντικαθίσταται ως εξής:
«δ) κατά το χρόνο είσπραξης της προκαταβολής που πραγματοποιείται πριν την ολοκλήρωση της παροχής των υπηρεσιών οι οποίες φορολογούνται στον τόπο εγκατάστασης του λήπτη, σύμφωνα με την περίπτωση α' της παραγράφου 2 του άρθρου 14.»
3.    Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: