Τον δρόμο για να μπουν οι τράπεζες στους διαγωνισμούς πώλησης ακίνητης περιουσίας και υποδομών του Δημοσίου, να επενδύσουν σε κατοικίες με σκοπό την εκμετάλλευσή τους αλλά και να «ξεφορτωθούν» μελλοντικά από τους ισολογισμούς τους κατασχεμένα ακίνητα, ανοίγει η κυβέρνηση με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου των Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, που προωθείται με το νομοσχέδιο – σκούπα για την κεφαλαιαγορά.
Μία από τις κυριότερες αλλαγές είναι ότι οι ΑΕΕΑΠ θα μπορούν να επενδύουν μέχρι και το 25% του ενεργητικού τους σε κατοικίες και εξοχικά με σκοπό την εκμετάλλευσή τους, αλλά και να «αγοράζουν» απαιτήσεις προς απόκτηση ακίνητης περιουσίας. Η δυνατότητα αυτή ερμηνεύεται ως παράθυρο για να μεταβιβάσουν οι τράπεζες στις θυγατρικές τους ΑΕΕΑΠ το στοκ των ακινήτων που έχουν κατασχέσει ή θα κατασχέσουν στο μέλλον ώστε να μην επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους.
Παράλληλα η «βεντάλια» των επιτρεπόμενων επενδύσεων ανοίγει ώστε να συμπεριλάβει την τουριστική κατοικία, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μαρίνες, λιμάνια, ακίνητα υπό ανέγερση, οικόπεδα με άδεια δόμησης, δικαιώματα επιφάνειας, ακόμη και «εκτάσεις που μπορούν να υπαχθούν σε προνομιακό ή ιδιαίτερο καθεστώς δόμησης και οικιστικής ανάπτυξης» ή «εκτάσεις ιστορικής σημασίας ή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους». Για την υλοποίηση των επενδύσεων δίνεται δυνατότητα δανεισμού μέχρι 75% του ενεργητικού.
Από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τις ΑΕΕΑΠ έχει απαλειφθεί το κεφάλαιο που -κατά το στάδιο της διαβούλευσης- πρόσθετε νέα φορολογικά δώρα στον μακρύ κατάλογο των φοροαπαλλαγών που ήδη απολαμβάνουν οι συγκεκριμένες εταιρείες. Προβλέπεται πάντως ότι τουλάχιστον το 50% των κερδών θα διανέμεται ως μέρισμα και συνεπώς οι μέτοχοι θα φορολογούνται με 10%.
B. Γεώργας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου