Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Γνωστοί οι φοροφυγάδες, αλλά φόροι δεν εισπράττονται

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013
Του Λευτέρη Γαλανού
Ημ.δημοσίευσης: Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Μια τρύπα στο νερό!
Ομολογία αποτυχίας αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι ο νέος τρόπος ελέγχου των υποθέσεων «μεγάλου πλούτου» έφερε στα δημόσια ταμεία μόλις 1 εκατ. ευρώ από βεβαιωμένους φόρους! Την υπόθεση με τη λίστα των 1.747 προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή είχαν αποκαλύψει οι «6μέρες» στις 3 Δεκεμβρίου 2012. Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα αυτή υπήρχαν «βαριά» ονόματα, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, επιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβοι, παράγοντες ποδοσφαίρου, δικηγόροι, γιατροί.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις καταγγελίες της Αικατερίνης Φραντζεσκάκη –γνωστής και ως «Ράμπο των φοροφυγάδων»- στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής ότι στη λίστα υπήρχαν ακόμη και υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και ότι δεν έπρεπε να μεταφερθεί η αρμοδιότητα διενέργειας των συγκεκριμένων ελέγχων από τα ειδικά συνεργεία στα δύο περιφερειακά κέντρα, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Με την αρ. ΔΕΛ1059085 ΕΞ 2011/14-4-2011 απόφαση του
Υπουργού Οικονομικών συστάθηκαν 49 ειδικά συνεργεία ελέγχου 1.750 φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου, στα οποία υπηρετούσαν 98 ελεγκτές, 17 προϊστάμενοι και η έδρα τους βρισκόταν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Προκειμένου να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία, ανατέθηκε από τις 11 Οκτωβρίου 2012, με την υπ’ αριθμ. ΔΕΛ Α 1139975 ΕΞ 2012/11-10-2012 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γεωργίου Μαυραγάνη, ο έλεγχος των εκκρεμών υποθέσεων στα ΔΕΚ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη συγκέντρωση των ελέγχων, την επίσπευσή τους και τη βεβαίωση των αντιστοιχούντων φόρων. Μέχρι του σημείου αυτού (από 14/04/2011 έως 11/10/2012, περίπου 18 μήνες) είχαν ελεγχθεί οριστικά μόλις 119 υποθέσεις, βεβαιώθηκαν περίπου 18.471.000 ευρώ φόροι και εισπράχθηκαν 5.887.000 ευρώ. Από τις 11/10/2012, που έγινε αυτή η αλλαγή, μέχρι και τις 04/03/2013 είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Σύνολο ελέγχων 113, βεβαιωμένοι φόροι περίπου 31.000.000 ευρώ, εισπραχθέντες φόροι περίπου 1.000.000 ευρώ. Κατά συνέπεια, τα περί της ταχύτητας ή αδυναμίας στην υλοποίηση των ελέγχων με το νέο καθεστώς είναι παντελώς ανυπόστατα».

Η κατάθεση της κ. Φραντζεσκάκη δημιούργησε νέα δεδομένα. Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής, φέρεται να είπε πως μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ στο περιοδικό «HOT DOC» διαπίστωσε πως υπάρχουν κοινά ονόματα με τη λίστα των 1.747 προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην κατάθεσή της περιέγραψε πως η ίδια πήγε στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη με όλα τα στοιχεία της δικής της λίστας, προκειμένου να διασταυρώσει εκείνος αν υπάρχουν κοινά ονόματα με τη λίστα Λαγκάρντ.

Σημειώνεται ότι η πρώην επικεφαλής της Ομάδας Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου παραιτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο μετά τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς δεν μπορούσε να βεβαιώσει και να εισπράξει φόρους.

Σύμφωνα με την κ. Φραντζεσκάκη, η Ομάδα Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου είχε μέσω του συστήματος ELENXIS βεβαιώσει φόρους σε εκατοντάδες περιπτώσεις, ωστόσο η ίδια με επιστολή της στον κ. Μαυραγάνη είχε χαρακτηρίσει «καταστροφική» τη μεταφορά του ελέγχου στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΔΕΚ), καθώς ο έλεγχος θα ξεκινούσε από την αρχή.

Οσον αφορά τη λίστα Λαγκάρντ, φέρεται να είπε πως κατά την εκτίμησή της θα βοηθούσε στους ελέγχους και ότι θα είχαν εντοπίσει πολύ πιο γρήγορα εκείνες τις περιπτώσεις που έπρεπε να ελεγχθούν και κατά συνέπεια θα εισέρρεαν πιο εύκολα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Ακόμη, απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονή, αναφέρθηκε στους χειρισμούς του Ευ. Βενιζέλου, λέγοντας ότι θα έπρεπε να έχει πρωτοκολλήσει το USB, ακόμη και στο απόρρητο εμπιστευτικό πρωτόκολλο το οποίο διέθετε και ότι θα έπρεπε να ζητεί «λογαριασμό» για την πρόοδο των ελέγχων από το ΣΔΟΕ.

Εν τω μεταξύ, μέσα στην επόμενη εβδομάδα –πιθανότατα την Τρίτη- αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταθέσεις των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων αφαιρέθηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή -ή το αργότερο Δευτέρα- το ΣΔΟΕ να έχει διαβιβάσει στη Βουλή το πόρισμά που συντάσσει βάσει των ελέγχων που πραγματοποιεί στους λογαριασμούς των συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: