Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

«Tσιφλίκι» του υπουργού Εργασίας ο κατώτατος μισθός | Εφημερίδα των συντακτών

«Tσιφλίκι» του υπουργού Εργασίας ο κατώτατος μισθός | Εφημερίδα των συντακτών


«Tσιφλίκι» του υπουργού Εργασίας ο κατώτατος μισθός

Του Τζώρτζη Ρούσσου

Τα χειρότερα θα πρέπει να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τις εξελίξεις στο μέτωπο του κατώτατου μισθού, αφού ουδείς εκ των παρισταμένων στη χθεσινή σύσκεψη της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θέλησε να αποκαλύψει το παραμικρό σε σχέση με ό,τι συζητήθηκε.

«Ο νέος μηχανισμός για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού θα είναι έτοιμος στο τέλος Μαρτίου» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης προκαλώντας την έκπληξη όλων. Με δεδομένο λοιπόν ότι πρέπει να προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και μέχρι το τέλος του Μαρτίου μένουν μόνο 25 ημέρες, εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα των προειλημμένων αποφάσεων και του προσχηματικού διαλόγου.

Βέβαια με άγνωστους ακόμη τους δείκτες με τους οποίους θα προκύπτει η πορεία της ελληνικής οικονομίας (βασική συνιστώσα σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές του υπολογισμού του κατώτατου μισθού) καθίσταται προφανές ότι ο νέος κατώτατος μισθός (ακόμη και αν δεν αλλάξει το 2013) θα αποτελεί «τσιφλίκι» του εκάστοτε υπουργού Εργασίας!

Στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα, πάντα σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Βρούτση, τέθηκαν τα εξής θέματα:

* Συντάξεις-μαϊμού. Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι υπολογίζονται σε περίπου 60.000, με τις ετήσιες απώλειες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης να προσεγγίζουν τα 475 εκατ. ευρώ.

* Εργοδοτικές εισφορές. Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε μέχρι τον Νοέμβριο 2013 να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος κατά επιπλέον 3,9% (ήδη έχει μειωθεί με την κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ κατά 1,1% με το Μνημόνιο 3).

* Απασχόληση. Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έχει αναλάβει να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την απασχόληση που θα είναι έτοιμο, όπως και η πρόταση για τις 400.000 οικογένειες που δεν διαθέτουν κανέναν εργαζόμενο, μέχρι το τέλος Μαρτίου.

* Επέκταση του εργοσήμου και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων πέραν των κηπουρών και των καθαριστριών (διανομείς εντύπων, αγρότες κ.λπ.).

* Ενιαίο σύστημα καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών από την 1η Ιουλίου 2013 σε ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ.
07/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: