Με νομοσχέδιο–σκούπα του υπουργείου Οικονομικών «φρενάρουν» οι μεταβιβάσεις ακινήτων εάν προηγουμένως δεν έχει πληρωθεί από τον ιδιοκτήτη το ΕΤΑΚ του 2009
Των Μ. Χριστοδούλου -Α. Σπηλιώτη
Μικρότερα πρόστιμα και προσαυξήσεις θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι που θα πηγαίνουν αυτοβούλως στην Εφορία για να «διορθώσουν» λάθη ή να δηλώσουν εισοδήματα που είχαν «ξεχάσει» τα προηγούμενα χρόνια.
Τη δυνατότητα αυτή δίνει νομοσχέδιο–σκούπα του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο μπαίνει φρένο σε οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου εάν προηγουμένως δεν έχει πληρωθεί από τον ιδιοκτήτη το ΕΤΑΚ του 2009.
Με το νομοσχέδιο επέρχεται διαχωρισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπράξιμα και μη. Η ρύθμιση έρχεται κατόπιν εντολής της τρόικας, η οποία υποστηρίζει ότι από τα 55,485 δισ. ευρώ, που είναι το συνολικό ύψος των οφειλών που έχουν βάλει οι πολίτες στις Εφορίες, ένα μεγάλο κομμάτι αυτών, που ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ, θα πρέπει να διαγραφεί.
Με άλλη διάταξη ανοίγει ο δρόμος για άμεσες κατασχέσεις ακόμα και αν δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση, ενώ μπαίνει «πλαφόν» μέχρι του ύψους των 30.000 ευρώ που θα καταβάλουν οι υπόχρεοι σε περίπτωση κατάθεσης προσφυγής για απαλλοτριώσεις.
Αλλες ρυθμίσεις που επέρχονται με το νομοσχέδιο είναι:
* Για απαιτήσεις από ΦΠΑ προηγείται το Δημόσιο, ακόμη και έναντι των εργαζομένων.
* Η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων μετονομάζεται σε «Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων» και θα ελέγχει εταιρείες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 30 εκατ. ευρώ.
*Δημιουργείται «Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου» με έξι τμήματα ελέγχου και μία που αποσπάται από το σημερινό ΔΕΚ Αθηνών.
* Στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΔΕΚ) Αθηνών και Θεσσαλονίκης περνάνε αρμοδιότητες αναγκαστικής είσπραξης βεβαιωμένων από αυτά οφειλών.
*Περιορίζεται το είδος των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που εκδίδονται από τις ΔΟΥ
*Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
* Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για δύο επιπλέον έτη εφόσον έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου εντός του χρόνου που ορίζεται από τις οικείες διατάξεις.
*Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν «φεσωθεί» με μεγαλύτερο από το κανονικό χαράτσι της ΔΕΗ (ΕΤΗΔΕ) θα εισπράττουν τη διαφορά από τις ΔΟΥ. Δεν θα γίνεται συμψηφισμός με τον λογαριασμό του ρεύματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου