Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Oι δέκα… εντολές | Εφημερίδα των συντακτών

Oι δέκα… εντολές | Εφημερίδα των συντακτών


Oι δέκα… εντολές

Tου Μάριου Χριστοδούλου

51Θυσίες, αυτή τη φορά 10 τον αριθμό, ζήτησε η τρόικα στη χθεσινή πρώτη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα κατά τον έλεγχο-εξπρές που θα ανάψει το πράσινο φως για τη διπλή δόση των 8,8 δισ. ευρώ.

Οι δύο εκπρόσωποι των δανειστών, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, στη δίωρη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών, έθεσαν τα κλασικά πλέον προαπαιτούμενα του Μνημονίου δείχνοντας όψιμες ευαισθησίες για ανεργία και ύφεση. Το ταξίδι της τρόικας θα ολοκληρωθεί μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οπότε και την Κυριακή αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα, μαζί με τον Πολ Τόμσεν, ο οποίος θα αφιχθεί την Τρίτη, καθώς σήμερα συναντάται στο Eurοgroup με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Η τρόικα, για την ώρα, πατάει προσωρινά «φρένο» στο σχέδιο μείωσης του ΦΠΑ στον κλάδο εστίασης επικαλούμενη την υστέρηση 300 εκατ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού (σ.σ. αν και ο πρώτος μήνας δεν είναι ενδεικτικός), η οποία αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε νέα διορθωτικά μέτρα.

Το δίδυμο Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) επιχείρησαν να αναδείξουν τις κοινωνικές τους ευαισθησίες στη σκιά του σάλου που προηγήθηκε με τον «λάθος πολλαπλασιαστή». Μετά από 34 μήνες αδιάλειπτης εφαρμογής του Μνημονίου, τώρα θυμήθηκαν να εστιάσουν στις επιπτώσεις που προκαλούν τα σκληρά μέτρα. Ρώτησαν για την ανεργία και τις διαστάσεις που έχει προσλάβει, παρότι ήταν οι ίδιοι οι οποίοι πήραν τα σκληρά μέτρα που οδήγησαν χιλιάδες εργαζόμενους στην πόρτα εξόδου. Αλλωστε, προ μηνών, από κοινού με την κυβέρνηση έκαναν εκτιμήσεις για ανεργία που θα «σκαρφαλώσει» στο 23% φέτος! Οι εκτιμήσεις, πάντως, μιλούν για 30%! Οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον αναζήτησαν λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως η χρησιμοποίηση πόρων που είναι ήδη διαθέσιμοι (π.χ. ΕΣΠΑ).

«Μουδιασμένοι» έδειξαν να είναι και από τα στοιχεία για την ύφεση, που φέτος θα ξεπεράσει το 4,5%. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2010 πέφτουν από λάθος σε λάθος με τις εκτιμήσεις που κάνουν…

Σε ό,τι αφορά τη φορολογική διοίκηση, εστίασαν το ενδιαφέρον τους στον γενικό γραμματέα Εσόδων, στον οποίο θέλουν να δώσουν αυξημένες αρμοδιότητες καθιστώντας τον ουσιαστικά «υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου». Απευθυνόμενοι στον κ. Χάρη Θεοχάρη, που ήταν παρών στη χθεσινή συνάντηση, οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ρώτησαν για το «χαρτοφυλάκιο» των αρμοδιοτήτων που του έχει παραχωρηθεί, τις υπηρεσίες και τις διευθύνσεις που ελέγχει και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να διασφαλιστεί η αυτονομία του. Στο σκέλος των αρμοδιοτήτων, έχουν ήδη προτείνει το ΣΔΟΕ να περάσει στον έλεγχο του κ. Θεοχάρη.

Η φοροδιαφυγή αποτέλεσε ένα ακόμη ζήτημα στο οποίο δόθηκε έμφαση από το κλιμάκιο των ελεγκτών, οι οποίοι βάζουν «πάγο» στο κυβερνητικό αίτημα για άμεση μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο εστίασης που είχε εξαγγελθεί προεκλογικά.

Ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, από το «μικροσκόπιο» της τρόικας θα περάσουν η απελευθέρωση επαγγελμάτων, οι παρεμβάσεις για τη μείωση των τιμών στα προϊόντα, οι ηλεκτρονικές προμήθειες.

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, έχοντας σχηματίσει μια πρώτη εικόνα για τον σχεδιασμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, θα κάνουν… ταμείο τον Μάρτιο σχετικά με τον στόχο των 2,6 δισ. ευρώ που έχει τεθεί για φέτος. Ο Απρίλιος είναι μήνας-ορόσημο για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί ιδιαίτερα η τρόικα.

04/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: