Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Η τρόικα ζητά να μειωθούν οι δόσεις των χρεών το πολύ σε 12 ή 24 για όλους Ρύθμιση "όλα σε ένα" για τα χρέη προς την εφορία και τα ταμεία, σχεδιάζει η κυβέρνηση


Η τρόικα ζητά να μειωθούν οι δόσεις των χρεών το πολύ σε 12 ή 24 για όλους

Ρύθμιση "όλα σε ένα" για τα χρέη προς την εφορία και τα ταμεία, σχεδιάζει η κυβέρνηση

Του Κωστή Πλάντζου
Σε ανοιχτή γραμμή με τρόικα βρίσκονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, για να βρουν κοινό τόπο συμφωνίας για τη νέα ρύθμιση χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης είχε συνάντηση μιας ώρας στο υπουργείο Οικονομικών με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνο Τσακλόγλου ενώ στις 2:00 είχε και νέα σύσκεψη με την Τρόικα στο υπουργείο Εργασίας.
"Αν χρειαστεί θα είμαστε εδώ και αύριο και μεθαύριο", ανέφερε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μετά τη συνάντηση. Όπως έχει γίνει γνωστό, η τρόικα ζητά να μειωθούν οι δόσεις των χρεών το πολύ σε 12 ή 24 για όλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι έως την 1/7/2013 να μεταφερθούν όλα τα χρέη ασφαλισμένων στα ασφαλιστικά ταμεία στο ΙΚΑ και από το 2017 να βεβαιωθούν όλα στην εφορία, προκειμένου να αναζητούνται κεντρικά από το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βρούτσης θα καταθέσει σύντομα και νομοσχέδιο για τη λειτουργία του συστήματος ΑΡΙΑΔΝΗ με στόχο την εξοικονόμηση 620 εκατ. ευρώ, αλλά και μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής, με στόχο να εξοικονομηθούν άλλα 80 εκατ. ευρώ.


Πηγή: Ρύθμιση "όλα σε ένα" για τα χρέη προς την εφορία και τα ταμεία, σχεδιάζει η κυβέρνηση | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/4992/rythmisi-ola-se-ena-gia-ta-hrei-pros-tin-eforia-kai-ta-tameia-shediazei-i-kyvernisi#ixzz2MxHIf2xi




Η τρόικα μας εξωθεί να πουλήσουμε σπίτια και επιχειρήσεις

Η άρνηση της τρόικας να συναινέσει σε ελαστικότερες ρυθμίσεις για την εξόφληση χρεών και η επιμονή της στην πίεση για να γίνουν εισπράξεις με κατασχέσεις και συλλήψεις δεν έχει ως σκοπό μόνο να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου.
Υπάρχει και ένας απώτερος σκοπός που είναι να πιεστούν οι οφειλέτες από όλες τις πλευρές, ώστε να αντλήσουν από την πιθανή αποταμίευσή τους ή να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία.
Η εικόνα που έχουν οι τεχνοκράτες των δανειστών είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα “λίπος” που συσσώρευσαν οι Ελληνες την περίοδο των παχέων αγελάδων, αλλά και ότι οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, επιχειρήσεις) βρίσκονται ακόμα σε υψηλά επίπεδα γιατί δεν έχει εκτονωθεί αρκετά η φούσκα που δημιουργήθηκε με τα δανεικά.
Με βάση το σκεπτικό τους αυτό, θεωρούν απαραίτητο περαιτέρω “ξεφούσκωμα”, τη λεγόμενη “εσωτερική υποτίμηση, για να υλοποιηθεί το περίφημο “πρόγραμμα” που εφαρμόζουν.
Το γεγονός ότι το πρόγραμμα καταστρέφει την κοινωνία, ενώ εξαντλεί και τους οικονομικούς παράγοντες (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δημόσιος τομέας) οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να "σταθεί ξανά στα πόδια της" η ελληνική οικονομία δεν τους απασχολεί. Μόνος στόχος είναι να πέσουν οι αμοιβές και οι αξίες, ώστε να γίνουν επενδύσεις και εξαγορές με χαμηλό κόστος από ξένα κεφάλαια.
Ειδικά στα ακίνητα, για παράδειγμα, διαπιστώνουν ότι οι τιμές στην Ελλάδα δεν έχουν πέσει όσο σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, διότι δεν γίνονται συναλλαγές, αφούι οι Έλληνες δεν ξεπουλάνε -ακόμα. Έτσι, αυξάνουν την πίεση ώστε να γίνουν συναλλαγές και να πέσουν οι τιμές.
Για τον ίδιο λόγο πιέζουν ώστε να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, οι οποίοι θα οδηγήσουν σε κατάρρευση των τιμών.
Με απλά λόγια, δηλαδή, η τρόικα πιστεύει ότι οι Ελληνες αντέχουν ακόμα στην πίεση, δεν εξαντλούν τα αποθέματά τους, δεν ξεπουλάνε ακίνητα και επιχειρήσεις και αυξάνει την πίεση ώστε να εξαναγκάσει τους πολίτες να το κάνουν.
Το σκεπτικό αυτό, βέβαια, δεν ομολογείται και η έμφαση δίνεται στο επιχείρημα ότι όλα αυτά τα μέτρα επιβάλλονται για να αντληθούν έσοδα και να μην επιβληθούν νέα μέτρα.


Πηγή: Η τρόικα μας εξωθεί να πουλήσουμε σπίτια και επιχειρήσεις | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/blog/4996/i-troika-mas-exothei-na-poylisoyme-spitia-kai-epiheiriseis#ixzz2MxHS7INc

Δεν υπάρχουν σχόλια: