Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Αργησαν αλλά υπέγραψαν για έλεγχο της βενζίνης


Έντυπη Έκδοση 

30 ΕΚΑΤ. Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΤΛΙΩΝ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ

Αργησαν αλλά υπέγραψαν για έλεγχο της βενζίνης

Αργησε αλλά το προχωράει η κυβέρνηση.
Υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και με επιδότηση 30 εκατ. ευρώ (ή περίπου 4.500-5.000 ευρώ ανά πρατήριο) θα εγκατασταθούν τα συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου στις αντλίες και στις δεξαμενές 700 - 800 πρατηρίων βενζίνης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για να μην χάνονται φόροι για το Δημόσιο και βενζίνη για τους καταναλωτές.
Η ΚΥΑ υπογράφηκε από τους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, την περασμένη Παρασκευή 1η Μαρτίου. Το μόνο που απομένει τώρα, απλώς, είναι να κάνουν τις αιτήσεις οι πρατηριούχοι, να εγκριθούν οι μελέτες, να παραγγείλουν τα συστήματα οι τεχνικές εταιρείες και να τα εγκαταστήσουν στα 700 - 800 πρατήρια, μέχρι την 1η Απριλίου.
Στην έρευνα της «Ε» που δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου με τίτλο «Λίγος χρόνος, πολύ χρήμα για τον έλεγχο στη βενζίνη», οι πρατηριούχοι υποστήριζαν ότι η εγκατάσταση των συστημάτων εισροών- εκροών στα πρατήρια, μπορούσε να γίνει μόνο με επιδότηση του ΕΣΠΑ λόγω κόστους 15.000 ευρώ ανά πρατήριο, ενώ από το ρεπορτάζ προέκυπτε ότι οι αλλαγές αυτές θα καθυστερούσαν.
Αγώνας δρόμου
Η κυβέρνηση καθυστέρησε κι άλλο για να αποφασίσει την επιδότηση και να την υπογράψει, κι έτσι ακόμα κι αν γίνει αγώνας δρόμου, η εγκατάσταση είναι αδύνατον να γίνει για όλα τα πρατήρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέχρι την 1η Απριλίου.
Η διαδικασία εγκατάστασης προβλέπει την παροχή ειδικού κουπονιού προς τους δικαιούχους, κατόχους άδειας λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων, προκειμένου να καλύψουν μέρος της δαπάνης που απαιτείται. Σε πίνακα που έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, ορίζονται τα ποσά της επιδότησης, για τα πρατήρια, ανά αντλία και δεξαμενή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: