Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Βροχή κατασχέσεων σε... άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς

Βροχή κατασχέσεων σε... άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Κατασχέσεις σε 1.720.000 τραπεζικούς λογαριασμούς διέταξε το προηγούμενο έτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εις βάρος κυρίως μικροοφειλετών του ελληνικού Δημοσίου. Το αποτέλεσμα ήταν να βρει άδειους λογαριασμούς, κάτι που αποδεικνύει ότι οι φορολογούμενοι όχι μόνο δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, αλλά δεν έχουν και καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με στοιχεία της «Κ», από τις εντολές για δεσμεύσεις καταθέσεων που έστειλε η ΑΑΔΕ στα πιστωτικά ιδρύματα, βρέθηκαν χρήματα σε 580.000 λογαριασμούς. Ωστόσο, στο 50% των λογαριασμών το υπόλοιπο ήταν έως 10 ευρώ, ενώ μόλις το 2% των λογαριασμών είχε πάνω από 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μέσο ποσό κατασχέσεων περιορίστηκε το 2017 στα 450 ευρώ από 500 ευρώ που ήταν το 2016, ενώ συνολικά το 2017 η εφορία κατάσχεσε ποσά μέσω των τραπεζών ύψους 260 εκατ. ευρώ
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης το 80% των οφειλετών του ελληνικού Δημοσίου χρωστάει έως 2.000 ευρώ στην εφορία και συγκεκριμένα 1,2 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 99 δισ. ευρώ τα χρωστούν 1.000.000 οφειλέτες και είναι σχεδόν αδύνατο να εισπραχθούν καθώς πρόκειται για πτωχευμένες επιχειρήσεις, υπερβολικά πρόστιμα του παλαιού ΣΔΟΕ, αλλά και καταπτώσεις εγγυήσεων. Ενα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά τρία εκατομμύρια στα χρόνια της κρίσης. Συγκεκριμένα, το 2010 οι οφειλέτες ανέρχονταν σε 1 εκατομμύριο και πλέον έχουν ξεπεράσει τα 4.100.000.
Από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι: Πρόστιμα, καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μη απόδοση του ΦΠΑ και αδυναμία πληρωμής του φόρου εισοδήματος αποτελούν τη μεγάλη χοάνη των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 100 δισ. τα οποία χρωστούν 4,1 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Η κατάσταση, όπως σημειώνουν στελέχη του υπ. Οικονομικών, δεν πρόκειται να αλλάξει καθώς από το 2013 και μετά έχει παγιωθεί η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 12-13 δισ. κάθε έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία:
• Το 1% των οφειλετών, διαφορετικά, 40.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, χρωστάει το 90% του συνολικού ποσού, δηλαδή 90 δισ. Κατά μέσον όρο ο καθένας από αυτούς χρωστάει 2.250.000 ευρώ.
• Το 80% των οφειλετών χρωστάει μόλις το 1% του συνολικού ποσού.
• Περίπου 32 δισ. του συνόλου οφείλεται από 73 φορολογουμένους με περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ο καθένας.
Από τη μελέτη των στοιχείων που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκύπτουν τα εξής εντυπωσιακά αποτελέσματα:
1. Το 37% των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων τα οποία έχουν χαμηλή εισπραξιμότητα διαχρονικά. Ενας από τους λόγους της χαμηλής εισπραξιμότητας είναι και τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται, τα οποία οδηγούν τις επιχειρήσεις σε λουκέτο, με αποτέλεσμα να μην εισέρχονται έσοδα στον κρατικό κορβανά.
2. Το 21,6% ή, διαφορετικά, τα 22 δισ. ευρώ προέρχονται από τη μη απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.
3. Το 18,82% αφορά οφειλές του φόρου εισοδήματος.
4. Το 10,61% αφορά καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
5. Το 2,65% προέρχεται από την αδυναμία καταβολής του φόρου ακινήτων και τα υπόλοιπα 9,15% προέρχονται από τις υπόλοιπες κατηγορίες φόρων.
Ανω των 5 δισ. εισπράχθηκαν μέσω κατασχέσεων το 2018
Κύκλοι της ΑΑΔΕ τονίζουν στην «Κ» ότι το κύμα των κατασχέσεων θα ενταθεί το 2018, καθώς φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου. Από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 5 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών. Σημειώνεται ότι από το 2018 τα πράγματα δυσκολεύουν για τους οφειλέτες, ακόμα και για αυτούς που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα, την επόμενη μέρα από τη λήξη της βεβαιωμένης οφειλής, αυτή θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Για αυτούς που είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση και δεν πληρώσουν πριν από τη λήξη της προθεσμίας:
• Θα γίνεται αυτομάτως απαιτητό ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο που ήταν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
• Θα αναβιώνουν άμεσα και όλοι οι τόκοι και προσαυξήσεις που είχαν «κουρευτεί», με αποτέλεσμα η τρέχουσα οφειλή να αυξάνεται στα ύψη.
• Θα ενεργοποιούνται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.

Τρεις στους τέσσερις οφειλέτες του Δημοσίου χρωστούν έως 2.000 ευρώ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τρεις στους τέσσερις οφειλέτες του Δημοσίου χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο έως 2.000 ευρώ. Το αποκαλυπτικό αυτό στοιχείο περιλαμβάνεται σε παρουσίαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, από την οποία προκύπτει η οικονομική ανέχεια 3.000.000 φορολογουμένων. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου ένα εκατομμύριο οφειλέτες του Δημοσίου χρωστούν από 500 έως 2.000 ευρώ στην εφορία, ποσά όμως που δεν μπορούν να εισπραχθούν καθώς οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί δεν έχουν ούτε 10 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση για οφειλές πάνω από 500 ευρώ.
Στη λίστα με τους οφειλέτες του Δημοσίου περιλαμβάνονται και 73 με χρέη άνω των 100.000.000 ευρώ ο καθένας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
Από τη μελέτη των στοιχείων που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκύπτουν τα εξής εντυπωσιακά αποτελέσματα:
• Το 37% των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων τα οποία έχουν χαμηλή εισπραξιμότητα διαχρονικά.
• Το 21,6% προέρχεται από τη μη απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.
• Το 18,82% αφορά οφειλές του φόρου εισοδήματος.
• Το 10,61% αφορά καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Τα ποσά αυτά θεωρείται αδύνατο να εισπραχθούν. Και αυτό διότι οι επιχειρήσεις που έλαβαν δάνειο με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου έχουν οδηγηθεί ως επί το πλείστον στην πτώχευση και δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία.
• Το 2,65% προέρχεται από την αδυναμία καταβολής του φόρου ακινήτων και το υπόλοιπο 9,15% προέρχεται από τις υπόλοιπες κατηγορίες φόρων.
Εκτίναξη οφειλετών
Από 1.089.791 που ανέρχονται οι οφειλέτες του Δημοσίου πριν από την κρίση, σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια, γεγονός που αποδίδεται στην εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις. Μάλιστα, το 2015 οι οφειλέτες του Δημοσίου εκτινάχθηκαν στα 4,5 εκατομμύρια για να μειωθούν στα 4,068 εκατομμύρια σήμερα.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, σε ένα εκατομμύριο οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών.
Πάντως, το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 5 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό εάν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών.

Νέες πιέσεις για τους πλειστηριασμούς από τους θεσμούς

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
Την εκπλήρωση όλων των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της δόσης ζήτησε το χθεσινό Euroworking Group από την ελληνική κυβέρνηση.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στόχο να έχουν τελειώσει τα προαπαιτούμενα που παραμένουν ανοιχτά μέχρι το Eurogroup στις 19 Φεβρουαρίου, παρόλο που κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο για να επιτευχθεί, έθεσε το χθεσινό Euroworking Group στην ελληνική κυβέρνηση.
Εκκρεμούν γύρω στα οκτώ προαπαιτούμενα, με πιο σημαντικά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό, την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον ΔΕΣΦΑ, την επίτευξη προόδου στις άδειες για εξόρυξη, την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ αλλά και με το πλέον σημαντικό προαπαιτούμενο που δεν είναι άλλο από μια σημαντική πρόοδο όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Συγκεκριμένα, στο θέμα των πλειστηριασμών δίνεται η περισσότερη δυνατή σημασία από τους θεσμούς και το Euroworking Group κάλεσε, μεταξύ άλλων, να γίνει η αντικατάσταση των συμβολαιογράφων που δεν φαίνεται να συμμετέχουν στη διαδικασία και να διαπιστωθεί μέχρι την άλλη εβδομάδα ότι υπάρχει «αποτελεσματική ροή» στο νούμερο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που γίνονται.
Στο προχθεσινό Euroworking Group παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο, όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, η task force, η ομάδα εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό και αποτελείται από τα κράτη-μέλη και τους θεσμούς, υπέβαλε ερωτήματα στους εκπροσώπους του Euroworking Group για το πώς θα πρέπει να κινηθεί στο επόμενο διάστημα. Ενώ η προεργασία βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο επίπεδο, το βασικό είναι ότι στη συζήτηση κανένας εκπρόσωπος κράτους-μέλους δεν υπέβαλε ένσταση ή εξέφρασε κάποια αμφιβολία για το κατά πόσον μια ελάφρυνση χρέους είναι απαραίτητη για την ελληνική οικονομία. Oι ίδιοι οι εμπειρογνώμονες της task force αναμένεται να γράψουν μια έκθεση με την πρώτη τεχνική επεξεργασία που θα παρουσιαστεί στο επόμενο Εuroworking Group, αυτό του Μαρτίου, καθώς και στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Μαρτίου που θα γίνει και η πρώτη συζήτηση.
Συγχρόνως έγινε χθες και μια πρώτη συζήτηση για τη γαλλική πρόταση που είναι αποδεκτή από όλα τα κράτη-μέλη, για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε όσο αναπτύσσεται η οικονομία τόσο λιγότερη ελάφρυνση του χρέους να δίνεται στην Ελλάδα. Τα μέλη του Euroworking Group τόνισαν ότι αυτός ο μηχανισμός πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που θα είναι ξεκάθαρος, κατανοητός και αποτελεσματικός.
Ακόμα και να μην έχουν ολοκληρωθεί πλήρως τα προαπαιτούμενα που απομένουν μέχρι το Eurogroup στις 19 Μαρτίου, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που το αποτελούν οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών, μπορεί να συνέλθει στο περιθώριο του Eurogroup και να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες στα εθνικά Κοινοβούλια. Το σίγουρο είναι ότι για να δοθεί η τελική έγκριση για την εκταμίευση της δόσης ύψους 5,7 δισ. θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πρώτα όλα τα προαπαιτούμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: