Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Μειώθηκε η κίνηση σε εστιατόρια και καφέ στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Μειώθηκε η κίνηση σε εστιατόρια και καφέ στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
Στον κλάδο της εστίασης απασχολούνται συνολικά 379.041 άτομα.
Τα πρώτα σημάδια μείωσης της κίνησης λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού καταγράφει ο κλάδος της εστίασης, με το πλήγμα να είναι –για την ώρα τουλάχιστον– πιο ισχυρό στον τομέα του catering, ο οποίος απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή. Η υποχώρηση του αριθμού των ξένων τουριστών, υποχώρηση η οποία αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στο μέλλον, εάν συνεχισθούν οι ακυρώσεις κρατήσεων από ξένους τουρίστες, είναι αυτή που επηρεάζει κυρίως τη δραστηριότητα της μαζικής εστίασης, ενώ ο κλάδος του catering ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αναβολές και ακυρώσεις δεκάδων συνεδρίων, εκθέσεων και εταιρικών εκδηλώσεων.
«Ηδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μείωση της κίνησης στα εστιατόρια και στα καφέ που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο και κυρίως στις πλέον τουριστικές περιοχές, όπως είναι η Πλάκα και το Μοναστηράκι», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Η μείωση της κίνησης προέρχεται κυρίως λόγω της κάμψης στις αφίξεις ξένων τουριστών, οι οποίοι κατά βάση επισκέπτονται τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ στις τουριστικές περιοχές της πρωτεύουσας.
Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, καταγράφονται τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια και όσον αφορά τους Ελληνες καταναλωτές. Οπως αναφέρουν επιχειρηματίες του κλάδου που διατηρούν επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, μερίδα των καταναλωτών που βρίσκονται στα εστιατόρια ή στα μπαρ αποχωρούν γρηγορότερα όταν αυτά γεμίζουν, με συνέπεια η κατανάλωση να είναι μικρότερη. Κάποιοι επίσης αποφεύγουν να πηγαίνουν σε εστιατόρια ή μπαρ που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και στα οποία είχαν πρόσβαση κυρίως μέσω μετρό ή γενικά μέσω μέσων μαζικής μεταφοράς. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω στην περίπτωση ευρύτερης εξάπλωσης του κορωνοϊού εντός και εκτός συνόρων.
Βαριές είναι οι συνέπειες ήδη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο catering εκδηλώσεων. Ηδη τις δύο τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα έχουν αναβληθεί προαιρετικά δεκάδες συνέδρια και εκθέσεις (ενδεικτικά, το Φόρουμ των Δελφών, οι εκθέσεις Food Expo στην Αθήνα και Freskon στη Θεσσαλονίκη, το Food Retail CEO Forum στην Αθήνα κ.ά.), καθώς και πολλές εταιρικές εκδηλώσεις, ακόμη και συνεντεύξεις Τύπου. Από χθες, ωστόσο, έχει τεθεί σε ισχύ η υπουργική απόφαση η οποία επιβάλλει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση λειτουργίας χώρων διενέργειας συνεδριακών εκδηλώσεων στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από 9/3/2020 έως 5/4/2020, απαγόρευση που δεν αποκλείεται να παραταθεί.
Οι επιχειρήσεις για την ώρα καλύπτουν μέρος των λειτουργικών εξόδων τους με τις προκαταβολές που έχουν λάβει από τους πελάτες τους για εκδηλώσεις που έχουν αναβληθεί. Σε περίπτωση, ωστόσο, ματαίωσης θα κληθούν να επιστρέψουν τις προκαταβολές, κάτι που σημαίνει και τον «ξαφνικό θάνατο» για αρκετές από αυτές.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Στατιστικό Μητρώο Επιχειρήσεων της ΕΛΣΤΑΤ (2016), στην Ελλάδα λειτουργούν 81.593 επιχειρήσεις συνολικά στον κλάδο εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφέ, καντίνες, catering), στις οποίες απασχολούνται 379.041 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: