Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Στα… πλοκάμια της Εφορίας

Την τακτική του «καρότου και μαστιγίου» προωθεί η κυβέρνηση για τουλάχιστον 1.000.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, καθώς στις μειώσεις φόρων και εισφορών… αντιτείνει σκληρότερο πλαίσιο ελέγχων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω του νέου συστήματος «Big Brother» της Εφορίας.
Ειδικότερα, τα μέτρα που θα αλλάξουν μέσα στο προσεχές διάστημα την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων είναι τα εξής:
1. Νέες ταμειακές μηχανές. Από την 1η Ιουνίου κάθε επιχείρηση που εκδίδει αποδείξεις λιανικής πρέπει να διαθέτει τις ειδικές μηχανές που θα είναι διασυνδεδεμένες on line με το TAXIS ολόκληρο το 24ωρο. Η Εφορία θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες και θα παρεμβαίνει όπου υπάρχουν… ύποπτες συμπεριφορές. Ανάλογα με την κατηγορία της δραστηριότητας, οι επιχειρήσεις θα καλούνται να αποστείλουν τα στοιχεία των αποδείξεων στο TAXIS μέσα σε 15-30 λεπτά ή, σε άλλες περιπτώσεις, μέσα σε 8-24 ώρες. Μέχρι στιγμής, το σύστημα λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο στα πρατήρια υγρών καυσίμων για την αποτροπή του λαθρεμπορίου.
2. Ηλεκτρονικά λογιστικά βιβλία. Η κατάργηση του κλασικού χειρόγραφου και η αντικατάσταση από το ηλεκτρονικό τιμολόγιο θα αποκαλύπτει σε πραγματικό χρόνο στην Εφορία όλες τις συναλλαγές. Εξ αυτού του λόγου θα καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών.
3. Ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω καρτών. Η ανάγκη για «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου θα αυξήσει το ενδιαφέρον των φορολογουμένων για ηλεκτρονικές συναλλαγές. Από το μέτρο εξαιρούνται οι κάτοικοι σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3.100 κατοίκους, όσοι είναι άνω των 70 ετών, ΑμεΑ, φοιτητές, φυλακισμένοι κ.ά. Ουσιαστικά, με το μέτρο αυτό ο φορολογούμενος μετατρέπεται σε… ελεγκτή της επιχείρησης, καθώς η χρήση της κάρτας θα τον βοηθήσει να συγκεντρώσει δαπάνες ίσες τουλάχιστον με το 30% του εισοδήματός του. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται επιπλέον φόρος 22% στη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στις ελάχιστες τεκμαρτές και τις πραγματικές δαπάνες.
4. Τα εξοντωτικά πρόστιμα και οι βαριές ποινές για λαθρεμπόριο προϊόντων και ιδίως γι’ αυτά που έχουν Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα κ.λπ.) εκτιμάται ότι θα αποτρέψουν σε σημαντικό βαθμό τη διενέργεια «μαύρων» συναλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί η φορολογητέα ύλη μέσω της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της δραστηριότητας των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, λόγω της διαφαινόμενης «κοιλιάς» στην οικονομία εξαιτίας του κορονοϊού, ο οποίος αρχίζει να «γονατίζει» την παγκόσμια οικονομία, μέσα στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων από την πλευρά της ΑΑΔΕ, σε μια προσπάθεια να τονωθούν τα φορολογικά έσοδα. Ήδη, τα στοιχεία του πρώτου διμήνου δείχνουν ότι υπάρχου σημαντικές αβεβαιότητες ως προς τα φορολογικά έσοδα, ενώ μέσα στο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει αποφάσεις με δημοσιονομική επίπτωση, όπως η μείωση των συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και επιχειρηματικών κερδών, αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης.
Έρχονται κατασχέσεις λογαριασμών για 1.800.000 οφειλέτες!
Στο «μικροσκόπιο» της Εφορίας έχουν μπει οι ακατάσχετοι λογαριασμοί περίπου 1.800.000 φορολογουμένων, οι οποίοι δεν ρύθμισαν τα χρέη τους με τις 120 δόσεις.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αμέσως μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας ρύθμισης των νέων χρεών σε 24 ή 48 δόσεις, θα θέσει σε εφαρμογή μέσω του «Big Brother» το σχέδιο των κατασχέσεων ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς. Βέβαια, υπάρχει ο ακατάσχετος λογαριασμός μέχρι 1.250 ευρώ, καθώς και οι πηγές εισοδήματος που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί κατασχέσεων, ωστόσο στο πρόσφατο παρελθόν η ΑΑΔΕ είχε… βάλει χέρι και εκεί.
Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, η Εφορία δεν μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση συγκεκριμένων ποσών και επιδομάτων. Έτσι, εκτός από το ακατάσχετο ποσό των 1.250 ευρώ, δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση στα εξής:
1. Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
2. Κοινωνικό μέρισμα.
3. «13η σύνταξη» ή έκτακτο βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους.
4. Επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
5. Επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που καταβάλλεται σε ανέργους.
6. Διατροφή ανήλικου τέκνου.
7. Προνοιακά επιδόματα.
8. Επιδότηση ενοικίου.
9. Χρηματικά έπαθλα της λοταρίας του υπουργείου Οικονομικών.
10. Παροχές που χορηγούνται στους ασφαλισμένους από τον ΕΛΓΑ.
11. Χρηματικά βοηθήματα που δίνονται με απόφαση δημοτικού συμβουλίου σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
12. Κατάθεση για εξόφληση οφειλής ασφαλιστικού ταμείου.
13. Κρατική επιχορήγηση.
14. Κατάθεση για πλειοδοσία σε πλειστηριασμό.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαμορφώνει άλλο πλάνο σε σχέση με τις κατασχέσεις αλλά και την πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων, λόγω πιθανών απροσδόκητων εξελίξεων στο θέμα των επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι, λόγω της αναμενόμενης κάμψης των τουριστών φέτος, θα υπάρξουν χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς την Εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι κατασχέσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς αποτελούν μονόδρομο, κάτι που θα φέρει σε ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο τους οφειλέτες.
 του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: