Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Άδεια ειδικού σκοπού. Μας ρωτάτε, σας απαντούμε

Άδεια ειδικού σκοπού. Μας ρωτάτε, σας απαντούμε


Η άδεια ειδικού σκοπού ορίζεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του” που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 55 Α’ 11/3/2020.
Αν και υπάρχουν διαδικαστικά κενά τα οποία αναμένεται να καλυφθούν με υπουργικές αποφάσεις, το ergasiaka-gr προσπαθεί μέσα από τα δικά σας ερωτήματα να αναλύσει τη νέα αυτή ειδική άδεια στον ιδιωτικό τομέα και  να δώσει με απλά λόγια απαντήσεις σ’ αυτά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιοι είναι δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δικαιούχοι της άδειας αυτής, είναι οι γονείς παιδιών:
1) Που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
2) Που είναι μαθητές μέχρι και την Γ’ Γυμνασίου.
3) Που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, καθώς και οι εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η άδεια ειδικού σκοπού είναι μόνιμο μέτρο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι. Η ειδική αυτή άδεια, είναι έκτακτο και προσωρινό μέτρο και προβλέφθηκε στα πλαίσια της αντιμετώπισης της διάδοσης του κορωνοϊού και θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν κλειστά τα σχολεία και οι υπόλοιπες δομές εκπαίδευσης δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ημερολογιακά από πότε μέχρι πότε ισχύει η άδεια αυτή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στη παρούσα φάση, η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να ληφθεί από 11/3/2020 έως 10/4/2020. Εφόσον όμως κριθεί αναγκαίο, με υπουργικές αποφάσεις μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής του έκτακτου αυτού μέτρου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσες ήμερες άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να λάβει ο εργαζόμενος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η άδεια ειδικού σκοπού, θα πρέπει να είναι το λιγότερο 3 ημέρες κάθε φορά και θα χρεώνεται ο εργαζόμενος επιπλέον 1 ημέρα, ως κανονική.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η άδεια ειδικού σκοπού είναι με αποδοχές, ή χωρίς αποδοχές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η άδεια αυτή είναι με αποδοχές. Από τις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού τα 2/3 καλύπτονται από τον εργοδότη, και το 1/3 από το κράτος. Η σχετική διαδικασία και ο τρόπος πληρωμής, θα οριστούν με υπουργική απόφαση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και οι δύο γονείς μπορούν να πάρουν αυτή την άδεια;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η άδεια μπορεί να ληφθεί,  εφόσον ο ένας τουλάχιστον γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Δικαιούχος είναι και ο μισθωτός γονέας ακόμα και εάν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι δύο γονείς μισθωτοί εργάζονται στον ίδιο εργοδότη. Ποιος από τους δύο γονείς θα πάρει την άδεια ειδικού σκοπού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με κοινή τους υπεύθυνη δήλωση προς τον εργοδότη  γνωστοποιούν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της ειδικής αυτής άδειας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι δύο γονείς είναι μισθωτοί και εργάζονται σε διαφορετικούς εργοδότες. Μπορούν να λάβουν και οι δύο την άδεια ειδικού σκοπού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πάλι με κοινή υπεύθυνη δήλωση προς τους εργοδότες τους, γνωστοποιούν ποιος από τους δύο θα τη λάβει, ή ακόμη και πως θα τη μοιραστούν οι δύο γονείς.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι γονείς είναι σε διάσταση ή έχουν πάρει διαζύγιο. Ποιος θα λάβει την άδεια ειδικού σκοπού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Την άδεια θα τη λάβει ο γονέας, που έχει την επιμέλεια του παιδιού ή τη γονική μέριμνα, εκτός και
αν μεταξύ τους με κοινή υπ. δήλωση συμφωνήσουν διαφορετικά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο ένας γονέας δεν εργάζεται. Μπορεί ο άλλος μισθωτός γονέας να πάρει την άδεια ειδικού σκοπού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ο ένας από τους δύο γονείς, τότε ο εργαζόμενος, δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας αυτής, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από τον κορωνοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ).
ΕΡΩΤΗΣΗ: Νέος εργαζόμενος δεν δικαιούται κανονική άδεια ή δικαιούται ελάχιστη. Μπορεί να κάνει χρήση της άδειας αυτής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο εργαζόμενος, θα λάβει τη συγκεκριμένη άδεια κατ’ αναλογία των ημερών κανονικής αδείας που δικαιούται.
Μανώλης Αμαργιωτάκης
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Εργασιακών Θεμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: