Κορονοϊός: Έκθεση "βόμβα" του ΟΟΣΑ - Πόσο θα αντέξουν οι Έλληνες σε μια κρίση
13:24
Οικονομία
Σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να φτωχύνουν σε περίπτωση που για τρεις μήνες απείχαν από εισόδημα λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού και ύστερα από την κρίση 10 χρόνων Μνημονίων.
Όπως προκύπτει από στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ με τίτλο “Ηοw’s Life ?”, προκαλεί ανησυχία το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των Ελλήνων που θα έμπαιναν στην κατηγορία φτώχειας αν έμεναν χωρίς εισόδημα για τρεις μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 55% των Ελλήνων θα κινδύνευαν σε μία τέτοια περίπτωση, ενώ ο μέσος όρος στα κράτη - μέλη του Οργανισμού είναι 36%.
Η στήριξη της οικογένειας σε δύσκολες στιγμές φαίνεται πως δεν είναι στα καλύτερά της στην Ελλάδα, αφού το 22% δηλώνει πως δεν έχει φίλους ή συγγενείς να στραφεί σε περιόδους ανάγκης, με τον μέσο όρος του ΟΟΣΑ να είναι 9%.
Στο πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από τη ζωή μας, ποσοστό του πληθυσμού 23% δηλώνει χαμηλό επίπεδο ή καθόλου ικανοποίηση, στοιχείο που είναι κοντά στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ (21%). Σύμφωνα με την έκθεση, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων το εισόδημα των νοικοκυριών (μέσος όρος) στην Ελλάδα είναι στα 16.280 ευρώ και στον ΟΟΣΑ περιττά 24.679 ευρώ. Η ακίνητη περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών είναι στα 82.409 ευρώ και στον ΟΟΣΑ 142.024 ευρώ.Υπενθυμίζεται πως στη σχετική έρευνα της έκθεσης "How΄s Life? 2017", ο μέσος Έλληνας είχε εισόδημα 14.400 ευρώ τον χρόνο και ζούσε σε σπίτι με περιουσιακά στοιχεία αξίας που προσέγγιζε τα 125.000 ευρώ.
Η ανισότητα και η ευημερία
Οι σκανδιναβικές χώρες, οι Κάτω Χώρες, η Νέα Ζηλανδία και η Ελβετία απολαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα ευημερίας και τις χαμηλότερες ανισότητες. Αντίθετα, στα χαμηλά επίπεδα ευημερίας βρίσκονται η Ανατολική Ευρώπη, η Λατινική Αμερική, η Τουρκία και η Ελλάδα, σε κοινωνίες όπου επίσης οι ανισότητες είναι πιο έντονες. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι τα ποσά που δαπανούν τα χαμηλά σε εισόδημα ελληνικά νοικοκυριά για στέγη. Η χώρα μας καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις με ποσοστό 38% έναντι 17% που είναι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ, ενώ το ποσοστό που ζει σε συνθήκες σχετικής φτώχειας αγγίζει το 14% στην Ελλάδα, με το αντίστοιχο στον ΟΟΣΑ να είναι στο 12%
Πηγή πληροφοριών εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"/ έκθεση ΟΟΣΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου