Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Ρεκόρ διορθώσεων σε αδήλωτα τετραγωνικά Στέργιος Ζιαμπάκας

Ρεκόρ διορθώσεων σε αδήλωτα τετραγωνικά
Στέργιος Ζιαμπάκας
A-A+

Οι πολίτες σπεύδουν αρχικά να συγκρίνουν τα τετραγωνικά των ακινήτων τους μεταξύ του Ε9 και των στοιχείων στον δήμο τους και στη συνέχεια να αξιοποιήσουν τη «χρυσή ευκαιρία» που τους έχει δοθεί για απαλλαγή από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις.
Συμμετοχή - ρεκόρ καταγράφεται στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα (tetragonika.govapp.gr) για τις διορθωτικές δηλώσεις επιφανειών ακινήτων από πλευράς ιδιοκτητών. Τα στοιχεία που κοινοποίησαν η ΚΕΔΕ και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής επιβεβαιώνουν τη μαζικότητα με την οποία οι πολίτες σπεύδουν αρχικά να συγκρίνουν τα τετραγωνικά των ακινήτων τους, μεταξύ του Ε9 και των στοιχείων στον δήμο τους, και στη συνέχεια να αξιοποιήσουν τη «χρυσή ευκαιρία» που τους έχει δοθεί για απαλλαγή από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις.

Σε πέντε ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας, ανήλθαν σε 739.886 οι πολίτες που έσπευσαν έστω να συγκρίνουν τα δηλωθέντα τετραγωνικά, κάτι που σημαίνει ότι κάθε ημέρα είναι 150.000 οι πολίτες που επισκέπτονται την πλατφόρμα. Εξ αυτών, 59.601 πολίτες υπέβαλαν διορθωτικές δηλώσεις, από τις οποίες προκύπτουν 1.585.717 επιπλέον τετραγωνικά μέτρα προς τους δήμους.

Πρόκειται για ποσοστό 36,48% σε σχέση με τα τετραγωνικά που είχαν δηλώσει στο Ε9 και αυτών που είχαν υποβάλει στον δήμο τους, προκειμένου να υπολογιστούν τα δημοτικά τέλη. Από το σύνολο των υποβληθεισών δηλώσεων, οι 9.187 αφορούσαν δηλώσεις για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας, δυο ημέρες πριν τεθεί σε λειτουργία, είχε εκτιμηθεί από το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Γ. Τσιάμη, ότι από τα περίπου 7,5 εκατ. αριθμών παροχών ρεύματος στη χώρα, άνω του 50% των κατόχων τους -δηλαδή άνω από 3,5 εκατ.- θα επισκεφθούν την πλατφόρμα. Εκτός απροόπτου, η προαναφερθείσα εκτίμηση θα επιβεβαιωθεί στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες συνεχίσουν να επισκέπτονται την πλατφόρμα με τους προαναφερθέντες ρυθμούς.

Η προθεσμία υποβολής διορθωτικών δηλώσεων εκπνέει στις 31 Μαρτίου. «Είναι επαρκής χρόνος», είχε δηλώσει κατηγορηματικά ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, κατά την προηγούμενη εβδομάδα, κλείνοντας συζητήσεις περί νέας παράτασης. Μέχρι τις 30 Ιουνίου, έχουν περιθώριο να υποβάλουν δηλώσεις μόνο όσοι ιδιοκτήτες προχωρήσουν σε ρυθμίσεις αυθαιρέτων μετά την 31η Μαρτίου. Η προθεσμία της 30ής Ιουνίου αφορά και τις δηλώσεις για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα.

Οπως αναμενόταν, οι περισσότερες διορθωτικές δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί αφορούν ακίνητα σε αστικά κέντρα: 2.898 στον Δήμο Αθηναίων, 1.523 στον Δήμο Θεσσαλονίκης, 664 στον Δήμο Βόλου, 641 στον Δήμο Λαρισαίων, 269 στον Δήμο Κηφισιάς.

Υπάρχει και ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει το απλοϊκό της διαδικασίας: σε μόλις 5 λεπτά και 14 ανέρχεται ο μέσος όρος υποβολής μιας δήλωσης. Υπενθυμίζεται ότι η όλη διαδικασία απαιτεί ουσιαστικά ένα… ποντίκι -αν κάποιος βρίσκεται σε υπολογιστή, καθώς μπορεί να υποβάλει τη δήλωση και μέσω κινητού τηλεφώνου- και τέσσερα κλικ, χωρίς την ανάρτηση κάποιου δικαιολογητικού.

Με βάση τις δηλώσεις που θα κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα υπολογίζονται από 1ης Ιανουαρίου 2020 και εφεξής τα δημοτικά τέλη. Εκτιμάται ότι ο πρώτος λογαριασμός στον οποίο θα δουν οι καταναλωτές τα ποσά που οφείλουν στον πάροχο ρεύματος, με βάση τα «διορθωμένα» τετραγωνικά, θα είναι οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί της περιόδου Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

Η διαδικασία
...αποδεικνύεται απλή: σε 5 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα υπολογίζεται η μέση διάρκεια περιόδου σύνδεσης των πολιτών στην πλατφόρμα.

Σε 15 ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας:

● 739.886 πολίτες την επισκέφθηκαν, έστω για να συγκρίνουν τα τ.μ. των ακινήτων τους.
● 59.601 πολίτες υπέβαλαν αιτήσεις για διορθωτικές δηλώσεις - Οι 9.187 δηλώσεις αφορούν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και 50.414 αφορούν ηλεκτροδοτούμενα.
● Σε 1.585.717 ανέρχονται τα επιπλέον δηλωθέντα τ.μ., σε ποσοστό 36,48% σε σχέση με τα τ.μ. που είναι δηλωμένα στο Ε9 και αυτά που είναι δηλωμένα στους δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: