Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Πώς θα εφαρμοστούν τα επόμενα μέτρα που σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ λόγω κορονοϊού Προβλέπεται και αναστολή φόρων και εισφορών σε επιχειρήσεις.

Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Πώς θα εφαρμοστούν τα επόμενα μέτρα που σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ λόγω

OLEKSANDR SIEDOV VIA GETTY IMAGES

Ως ένα δείγμα των συνολικών δράσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση περιγράφουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών το πρώτο πακέτο μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκε. Αρμόδιος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σχολιάζοντας την σταδιακή ανακοίνωση των δράσεων στήριξης ανέφερε ότι «τα μέτρα πρέπει να εξετάζονται και να αποφασίζονται ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και το ρυθμό εξάπλωσης του ιού».
Για αυτό το λόγο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρακολουθούν συστηματικά την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα των συνεπειών από την εξάπλωση του κορονοϊού. Στόχος είναι να υπάρχουν στοχευμένες παρεμβάσεις ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργούνται.
Η συγκεκριμένη στόχευση έχει να κάνει και με τους κλάδους οι οποίοι θα πρέπει να στηριχθούν, αλλά και με τις περιοχές. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις δεν είναι ίδιες σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι γενικά μέτρα δεν θα έχουν την αναμενόμενη απόδοση. Ως εκ τούτου οι ανακοινώσεις θα γίνονται κατά τη διάρκεια της κρίσης και με στόχευση σε όσους έχουν πληγεί από την εξάπλωση του ιού.

Αναστολή φόρων

Η λίστα των μέτρων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει αναστολή φόρων και εισφορών σε επιχειρήσεις. Ως κριτήριο για το μέγεθος της στήριξης θα χρησιμοποιηθεί η ζημιά που έχει υποστεί κάθε επιχείρηση, προκειμένου να υπάρχει αντίστοιχη στήριξη. Ταυτόχρονα, σχεδιάζονται περισσότερες παρεμβάσεις αναφορικά με το τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και την εργασία των υπαλλήλων.
Υπό διερεύνηση παραμένει και το θέμα κάλυψης των μισθών, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που έχουν χάσει τις αποδοχές τους εξαιτίας της υποχρεωτικής διακοπής λειτουργίας των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται. Το συγκεκριμένο γρίφο φαίνεται πως θα πρέπει να τον λύσει κεντρικά η Ε.Ε, καθώς ακόμα και στην Ιταλία δεν έχει ληφθεί σχετικό μέτρο.
Η εφαρμογή των μέτρων θα κριθεί από την εξάπλωση του ιού, ενώ και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση σχεδιάζει να κινηθεί κατά περίπτωση και ανά περιοχή προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν ειδικά στα μέρη που εμφανίζονται περισσότερα κρούσματα.
Τα μέτρα αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά και τη συνεδρίαση του  Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Τότε αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να λάβουν τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη τις συνέπειες από την εξάπλωση από τον κορονοϊό.
Το πρώτο πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλέπει πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο από κοινού με τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία. Βασικές κατευθύνσεις θα είναι η τόνωση της ρευστότητας και η διασφάλιση της απασχόλησης. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ για τέσσερις μήνες σε κλάδους και επιχειρήσεις των οποίων έχει επιβληθεί η διακοπή λειτουργίας με κρατική απόφαση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επίσης, αναστολή βεβαιωμένων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ για τέσσερις μήνες σε περιοχές όπου διακόπεται η λειτουργία για περισσότερες από 10 ημέρες. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και για τις ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης, δημιουργείται μηχανισμός παρακολούθησης με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ώστε να παρεμβαίνει το δημόσιο αποτελεσματικά στους κλάδους όπου παρατηρείται σημαντική πτώση της δραστηριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: