Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Εισπράξεις τώρα… νέα μέτρα τον Ιούνιο | Εφημερίδα των συντακτών

Εισπράξεις τώρα… νέα μέτρα τον Ιούνιο | Εφημερίδα των συντακτών


Εισπράξεις τώρα… νέα μέτρα τον Ιούνιο

Η κυβέρνηση μαζεύει και τα τελευταία χρήματα των φορολογούμενων, με στόχο ένα πρωτογενές πλεόνασμα και πριν από το μεγάλο κούρεμα του χρέους

Της Ελένης Κωσταρέλου

Σε δύο μήνες, τον Ιούνιο, έρχεται το πιο σκληρό πακέτο μέτρων και μέχρι τότε η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει ό,τι απέμεινε στις τσέπες των φορολογούμενων, καθώς στόχος της είναι πρωτογενές πλεόνασμα και πριν από το μεγάλο κούρεμα του χρέους.

Το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων άφησε ανοιχτό χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ερωτηθείς είπε χαρακτηριστικά ότι «για την παρούσα επισκόπηση δεν υπάρχουν νέα μέτρα και αυτό είναι σημαντικό», για να συμπληρώσει περιπαικτικά: «Σε μελλοντική φάση, να ‘μαστε καλά!»

Ο επόμενος έλεγχος από την τρόικα έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο και θα είναι σε δημοσιονομικό επίπεδο. Τυχόν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό φέρνουν όλο και πιο κοντά τα νέα μέτρα. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, προχώρησαν στις τρεις εισπρακτικές ρυθμίσεις για αυθαίρετα, χαράτσι ΔΕΗ και ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς και σε μια τέταρτη για τα στεγαστικά δάνεια προς ενίσχυση των τραπεζών και αποφυγή συστημικού προβλήματος.

Μέχρι τον Ιούνιο αναμένονται η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ για τις τράπεζες (στα τέλη Απριλίου) μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το υπόλοιπο της δόσης των 2,8 δισ. εφόσον εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα (τιμές φαρμάκων, διοικητική μεταρρύθμιση) και η μεγάλη δόση των 6 δισ.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί μείζονα στόχο για το 2013, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι αν επιτευχθεί, θα «ενεργοποιήσουμε τη ρήτρα μείωσης του χρέους». Το μεγάλο «κούρεμα» του χρέους προβλέπεται να είναι η φθινοπωρινή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση μετά τις γερμανικές εκλογές.

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να δίνει βαρύτητα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού της διετίας 2013 -2014 προκειμένου να υπερκαλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας 2015 -2016, το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσδιόρισε στα 2,5 δισ. ευρώ. Πάντως, η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ ανέβαζε τα πρόσθετα μέτρα της διετίας 2015-2016 στα 4 δισ. ευρώ.

Οι απολύσεις

Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, από τις 17 ενότητες που εξετάστηκαν, το Δημόσιο αποτέλεσε το μεγάλο «αγκάθι», σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, και ξεπεράστηκε έπειτα από… προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού. Το διά ταύτα της υπόθεσης «απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων» συνοψίστηκε σε «3» σημεία:

1. Απολύονται 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2014, ξεκινώντας από 2.000 τον Ιούνιο και συνολικά 4.000 μέχρι τα τέλη του έτους. Παραμένει η διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων μέχρι τέλη του έτους, με έναν αριθμό περίπου 20.000 να απολύονται του χρόνου.

2. Συνολικά θα αποχωρήσουν 160.000 και όχι 150.000 όπως προέβλεπε το Μνημόνιο, μέχρι το 2015.

3. Η ασφαλής ηλικιακή ομάδα είναι μεταξύ 35 και 45 ετών, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «έχουμε πολύ ικανούς ανθρώπους στο ηλικιακό κλιμάκιο 35 με 45». Ως εκ τούτου φαίνεται να κινδυνεύουν όσοι είναι μέχρι τα 35 και οι πάνω από 45 ετών!

Σχετικά άρθρα:

17/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: