Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

«ΧΑΝΟΥΝ» ΤΗ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ Πώς ρυθμίζονται οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία


«ΧΑΝΟΥΝ» ΤΗ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ

Πώς ρυθμίζονται οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης με τον γ.γ. Εσόδων Χ. Θεοχάρη
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης με τον γ.γ. Εσόδων Χ. Θεοχάρη
Της Μαρίας Βουργάνα
Εκτός της νέας ευνοϊκής ρύθμισης των 48 δόσεων μένουν τελικά οι οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση των χρεών τους και καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους.
Αντίθετα όσοι είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση, αλλά στη συνέχεια σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων και να πληρώσουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις ή και σε περισσότερες υπό προϋποθέσεις.
Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο συζητά ακόμη με την τρόικα προκειμένου να εντάξει στη νέα ρύθμιση και όσους είχαν υπαχθεί κατά το παρελθόν σε ρύθμιση, αλλά σταμάτησαν να καταβάλουν τις δόσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013. Στην περίπτωση που η τρόικα απορρίψει την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών τότε στο νέο καθεστώς θα ενταχθούν μόνο όσοι βρέθηκαν εκτός ρύθμισης έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Για τους συνεπείς οφειλέτες που πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους και δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκότερων διατάξεων της νέας ρύθμισης, στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αν και παραδέχονται εμμέσως την «αδικία», υπογραμμίζουν ότι ενδεχόμενη αλλαγή και μετάβαση στη νέα ρύθμιση, δηλαδή περισσότερες δόσεις σε αυτούς που εξοφλούν κανονικά τα χρέη τους, ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας δημοσιονομικού «κενού» φέτος το οποίο αναγκαστικά θα πρέπει να καλυφθεί με νέα εισπρακτικά μέτρα.
Όπως χαρακτηριστικά έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «αν παρείχαμε τη δυνατότητα σε όσους βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις να υπαχθούν στο νέο ευνοϊκότερο καθεστώς, τότε αυτομάτως όλοι θα σταματούσαν να πληρώνουν τις οφειλές τους και θα μπορούσε να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στις εφορίες αλλά κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία».
Η νέα ρύθμιση αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του Ιουνίου και εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει στα ταμεία του Δημοσίου έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Το σχέδιο που παρουσίασαν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης προβλέπει:
1. Οι οφειλέτες-φυσικά πρόσωπα με χρέη έως και 5.000 ευρώ θα πληρώνουν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα σε «απεριόριστες» δόσεις, ακόμη και άνω των 48 εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Το ελάχιστο ποσό καταβολής για κάθε δόση θα ανέρχεται πιθανότατα στα 25 ευρώ.
2. Δεν αποκλείεται και όσοι έχουν χρέη άνω των 5.000 ευρώ να μπορούν να τα εξοφλήσουν σε περισσότερες από 48 δόσεις, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα αποδεικνύεται αντικειμενικά η οικονομική τους αδυναμία.
3. Η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών σε περισσότερες από 48 δόσεις δεν θα ισχύσει για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ακόμη και αν έχουν χρέη έως 5.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε έως και 48 δόσεις, έχοντας όμως τη δυνατότητα μείωσης των προσαυξήσεων έως και 50% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης. Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοχάρης η εν λόγω εξαίρεση δεν θα ισχύει στις περιπτώσεις που οι επιτηδευματίες-οφειλέτες έχουν προχωρήσει σε παύση εργασιών, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αντιμετωπίζονται ως φυσικά πρόσωπα.
4. Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής έως τις 31.12.2012.
5. Οφειλέτες με χρέη που δημιουργήθηκαν από 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
6. Αυξάνεται από 5.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ το όριο άνω του οποίου θα ασκείται ποινική δίωξη.
7. Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 75.000 ευρώ θα εντάσσονται στη ρύθμιση μόνο εάν υπογράψει λογιστής για την ειλικρίνεια των οικονομικών στοιχείων. Σε διαφορετική περίπτωση το Δημόσιο θα απορρίπτει την αίτηση και θα ενεργοποιεί τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι λογιστές θα πρέπει να βεβαιώνουν την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου και να υπογράφουν γενικότερα για τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι υπόχρεοι.
8. Οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίζουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Δηλαδή θα πρέπει να προσημειώνουν τα ακίνητα τους, ή να έχουν τραπεζικές εγγυητικές επιστολές.
9. Και για τις δύο ρυθμίσεις το επιτόκιο υπερημερίας θα ανέλθει σε 8 ποσοστιαίες μονάδες συν το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή περίπου στο 8,75%.
10. Από τη ρύθμιση θα εξαιρεθούν όσες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει πτωχευτική διαδικασία.
«Κούρεμα» 100% των προσαυξήσεων για οφειλές 21 δήμων
Την τμηματική καταβολή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2.016 παλαιών (μέχρι 31/12/11) καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών ύψους 20 εκατ. ευρώ που διαπιστώθηκε ότι έχουν 21 δήμοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μετά τη διαδικασία συμψηφισμού με ανείσπρακτα έσοδα του υπoυργείου Εσωτερικών, προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το ΙΚΑ, η ειδική αυτή ρύθμιση προβλέπει «κούρεμα» 100% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων που είχαν επιβληθεί στην κεφαλαιοποιημένη στις 31/12/2011 οφειλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: