Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Πρωτομαγιάτικο ηλεκτροσόκ | Εφημερίδα των συντακτών

Πρωτομαγιάτικο ηλεκτροσόκ | Εφημερίδα των συντακτών


Πρωτομαγιάτικο ηλεκτροσόκ

Την προτελευταία δόση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα πληρώσουν από τον επόμενο μήνα οι καταναλωτές, πριν από το μεγάλο χαράτσι της απελευθέρωσης τον Ιούλιο

Του Βασίλη Γεώργα

Πρωτομαγιά με νέο κύμα αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα κάνουν οι καταναλωτές, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν την προτελευταία δόση του… εξορθολογισμού των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας πριν από την πλήρη απελευθέρωσή τους από τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται από υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ και πηγές του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας, η μεσοσταθμική αύξηση στα τιμολόγια θα είναι της τάξης του 2% τον Μάιο και περίπου 2-3% τον Ιούλιο.

Η τελική επιβάρυνση

Αν ισχύσει τελικά αυτό το σενάριο, η επιβάρυνση θα είναι χαμηλότερη από το +8,5% που είχε αρχικά προϋπολογιστεί με ορίζοντα τον Ιούλιο, μένει ωστόσο να αποδειχθεί και στην πράξη καθώς τα προβλήματα στην αγορά ενέργειας είναι μεγάλα και τα «σπασμένα» αναμένεται να τα πληρώσουν οι καταναλωτές, που ούτως ή άλλως θα κληθούν να επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων στο ρεύμα επειδή τα οικιακά τιμολόγια θεωρούνται «φτηνά». Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2013 τα τιμολόγια έχουν ήδη αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 8,2%.

Την εντύπωση ότι οι αυξήσεις του Μαΐου θα είναι περιορισμένες θέλησε να καλλιεργήσει και δημοσίως χθες ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου μιλώντας στο συνέδριο του Economist. «Δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, θα έλεγα μάλλον χαμηλό, γιατί έχουμε πετύχει να γίνει ομαλά η μετάβαση προς την απελευθέρωση», σχολίασε ενδεικτικά ο αρμόδιος υφυπουργός, σημειώνοντας ότι «η ΔΕΗ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνει πάντα υπόψη τη γνώμη της ΡΑΕ ώστε και οι καταναλωτές να είναι ικανοποιημένοι και οι τιμές να αντανακλούν το κόστος παραγωγής».

Ο καταλύτης που ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα και να λειτουργήσει υπέρ των πιο συγκρατημένων αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος είναι η μεγάλη μείωση που παρουσιάζουν στα χρηματιστήρια ρύπων οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες επιβαρύνουν μέσω της ΔΕΗ τα τιμολόγια.

Χθες η τιμή των δικαιωμάτων κατέρρευσε ακόμη και κάτω από τα 3 ευρώ ο τόνος, αμέσως μετά την είδηση ότι το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση για την απόσυρση περίπου 900 εκατ. τόνων δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα από τις αγορές.

Χειραγώγηση της τιμής

Στόχος της πρότασης που απορρίφθηκε ήταν να χειραγωγηθεί ανοδικά η τιμή των δικαιωμάτων τα οποία είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν οι βιομηχανίες ανάλογα με τις εκπομπές αερίων, ώστε να αυξηθεί το κόστος και να υποχρεωθούν να λάβουν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Στον απόηχο της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλλακάκης κάλεσε χθες τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ να μειώσουν ανάλογα με το όφελος που θα υπάρξει τις τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση έχει ήδη υπολογίσει τις τιμές των ρύπων με 7 ευρώ για το 2013.


17/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: