Πυρά από παντού για τις ρυθμίσεις χρεών που καλύπτουν ελάχιστους
Κριτική από όλες τις πλευρές δέχεται η κυβέρνηση για τις νέες ρυθμίσεις των οφειλών, καθώς όπως προκύπτει, αφήνουν εκτός την συντριπτική πλειονότητα όσων ενδιαφέρονται και έχουν ανάγκη ουσιαστικές διευκολύνσεις προκειμένου να αποπληρώσουν χρέη στις τράπεζες και οφειλές στην εφορία.
Οι ρυθμίσεις, μάλιστα, χαρακτηρίζονται και άδικες, καθώς βασίζονται σε αυθαίρετους διαχωρισμούς των φορολογουμένων και των δανειοληπτών.
Από τις ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των χρεών στο Δημόσιο (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, πρόστιμα κ.ά) εξαιρούνται επί της ουσίας σχεδόν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που χάνουν τις 48 και πλέον δόσεις. Παράλληλα, "τιμωρούνται" και αποκλείονται από τις ευνοϊκές διατάξεις όσοι πλήρωναν ως τώρα τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.
Έτσι από τα σχεδόν 2,5 εκατομμύρια πολίτες και επαγγελματίες που χρωστούν στο δημόσιο, περισσότεροι από τους μισούς (περίπου 1,3 εκατ. φυσικά πρόσωπα) έχασαν τις ρυθμίσεις τους και τώρα φαίνεται να παίρνουν σειρά για να μπουν πρώτοι στη νέα ρύθμιση. (Δείτε περισσότερα εδώ)
Στελέχη ασφαλιστικών ταμείων χαρακτηρίζουν ως "δώρον, άδωρον" τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και τρόικα μετά από 2 μήνες διαβουλεύσεων, αφού δεν έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν σε αυτές χιλιάδες οφειλέτες που βρίσκονται σε προηγούμενες ρυθμίσεις αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Να σημειωθεί ότι ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αντιμετωπίζουν δραματική υστέρηση εσόδων, και στήριζαν τις ελπίδες τους στο ζεστό χρήμα που θα γέμιζε τα ταμεία, από την εφαρμογή της ρύθμισης.
Την ίδια στιγμή και η ΕΚΠΟΙΖΩ, εκτιμά ότι θα είναι "απειροελάχιστο το ποσοστό των οφειλετών που θα υπαχθεί στις ρυθμίσεις των δανείων", καθώς όπως επισημαίνει, οι αυστηροί όροι που τίθενται ως προϋποθέσεις, αφήνουν εκτός την πλειοψηφία των δανειοληπτών.
Την αντίδρασή της έχει εκφράσει και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), αναφέροντας ότι με την νέα ρύθμιση, μία μέση οφειλή στον ΟΑΕΕ της τάξης π.χ. των 10.000 ευρώ θα δημιουργήσει για έναν ασφαλισμένο που πληρώνει τρέχουσα εισφορά 860 ευρώ/δίμηνο, μία νέα υποχρέωση που θα φτάνει τα 1280 ευρώ (τρέχουσα εισφορά + δόση ρύθμισης) και τονίζοντας ότι "αυτό το ποσό λειτουργεί από μόνο του αποτρεπτικά για ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση".
Πηγή: Πυρά από παντού για τις ρυθμίσεις χρεών που καλύπτουν ελάχιστους | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/9201/pyra-apo-pantoy-gia-tis-rythmiseis-hreon-poy-kalyptoyn-elahistoys#ixzz2QkxOKqqo
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα - Όσοι πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους, "τιμωρούνται"
1,5 εκατ. φορολογούμενοι χάνουν τις 48 και πλέον δόσεις που δίνει η νέα ρύθμιση οφειλών
του Κωστή Πλάντζου
Τα πάνω-κάτω έρχονται στη διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, μετά τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου ότι χάνουν τις 48 και πλέον δόσεις σχεδόν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά, κυρίως, ότι "τιμωρούνται" και αποκλείονται από τις ευνοϊκές διατάξεις όσοι, παρά τις δυσκολίες, άντεξαν να πληρώνουν ως τώρα τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.
Από τα σχεδόν 2,5 εκατομμύρια πολίτες και επαγγελματίες που χρωστούν στο δημόσιο, περισσότεροι από τους μισούς (περίπου 1,3 εκατ. φυσικά πρόσωπα) έχασαν τις ρυθμίσεις τους και τώρα φαίνεται να παίρνουν σειρά για να μπουν πρώτοι στη νέα ρύθμιση.
Αντίθετα, η μειοψηφία που μπόρεσε να ακολουθήσει τις εκκλήσεις της κυβέρνησης και συνέχισε να πληρώνει τακτικά τις δόσεις της ρύθμισης που είχε κάνει πέρυσι ή πρόπερσι (στις περισσότερες περιπτώσεις οι ρυθμίσεις αυτές αφορούσαν χρέη και φόρους από το 2009), τώρα μένει στα "κρύα του λουτρού". Και αυτό γιατί όπως προκύπτει από τις σημερινές ανακοινώσεις, ουσιαστικά "παντρεύτηκε" τις λιγοστές δόσεις (12-20 το πολύ) που έδιναν ως τώρα εφορίες και δεν μπορεί να κάνει χρήση του νέου μέτρου, που δίνει 48 ή και περισσότερες δόσεις.
Με αυστηρότερους όρους, όμως, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση και οι περίπου 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη σε εφορία και ταμεία, εκτός αν είχαν την τύχη ή… την πρόνοια να κλείσουν από μόνοι τους την επιχείρησή τους! Και αυτό γιατί η ρύθμιση αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτούς σαν να είναι επιχειρήσεις και όχι σαν φυσικά πρόσωπα και τους ζητά να έχουν την πιστοποίηση τρίτων (λογιστή και συνεγγυητή). Όμως, ακόμα και εάν μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση, αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των πολλών δόσεων.
Και όσοι όμως δεν είχαν χρέη ως τώρα, αλλά δημιούργησαν μέσα στο 2013, λόγω οικονομικής αδυναμίας, η κυβέρνηση θα τους δώσει μόλις 12 δόσεις αντί για 48 και άνω που προβλέπει η νέα ρύθμιση.
Πηγή: 1,5 εκατ. φορολογούμενοι χάνουν τις 48 και πλέον δόσεις που δίνει η νέα ρύθμιση οφειλών | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/9078/15-ekat-forologoymenoi-hanoyn-tis-48-kai-pleon-doseis-poy-dinei-i-nea-rythmisi-ofeilon#ixzz2QkxbFqfJ
Τι λένε τα στελέχη των ταμείων σχετικά με τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα που κατέληξαν τρόικα και κυβέρνηση
Τα 12 εμπόδια για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ταμεία που την κάνουν “Δώρον, Άδωρον“
Της Μαίρης Λαμπαδίτη
Επαχθή και χωρίς το παραμικρό δέλεαρ χαρακτηρίζουν στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και τρόικα μετά από 2 μήνες διαβουλεύσεων.
Οι ενστάσεις αφορούν τα εξής σημεία:
Δεν έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες που βρίσκονται σε προηγούμενες ρυθμίσεις. Πρακτικά, δηλαδή, το νέο πλαίσιο θα αφορά μια μικρή μειοψηφία οφειλετών.
Δεν έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες που βρίσκονται σε προηγούμενες ρυθμίσεις. Πρακτικά, δηλαδή, το νέο πλαίσιο θα αφορά μια μικρή μειοψηφία οφειλετών.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιρούνται από το δικαίωμα καταβολής των οφειλών σε περισσότερες από 48 δόσεις γιατί αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις και όχι ως φυσικά πρόσωπα.
Απαιτούνται παραστατικά και αποδεικτικά βιωσιμότητας της επιχείρησης που είναι σχεδόν αδύνατο να προσκομίσουν επαγγελματίες και μικροί επιχειρηματίες.
Η επιβολή επιτοκίου υπερημερίας 8,75% ακυρώνει την έκπτωση που προβλέπει η ρύθμιση.
Αν και ονομάζεται ρύθμιση ύστατης ευκαιρίας , δεν περιλαμβάνει κανένα δελεαστικό κίνητρο σε σχέση με την πάγια ρύθμιση που βρίσκεται σε ισχύ από το 2010. Η πάγια ρύθμιση προβλέπει περίπου την ίδια έκπτωση στις προσαυξήσεις και χωρίς επιτόκιο υπερημερίας.
Η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 θα δοθεί στη δημοσιότητα ολοκληρωμένη σε 10 μέρες. Το τελικό σχέδιο πάντως προβλέπει:
Εξόφληση σε 48 δόσεις. Οι 48 δόσεις θα ισχύουν μόνο για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση τον πρώτο μήνα που θα ξεκινήσει. Στη συνέχεια για κάθε μήνα που περνάει θα μειώνεται ισόποσα και ο αριθμός των δόσεων.
- Για χρέη πάνω από 75.000 ευρώ θα μπορεί να γίνει ρύθμιση μόνο εάν την αίτηση συνυπογράφει λογιστής.
- Για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ απαιτείται προσημείωση ακινήτων ή εγγυητικές επιστολές τραπεζών.
- Στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών προβλέπεται μείωση κατά 50% των προσαυξήσεων.
- Το ποσοστό περιορίζεται στο 20% αν γίνει χρήση και των 48 δόσεων.
- Το επιτόκιο υπερημερίας θα ανέρχεται σε 8,75%.
- Οι οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες από 1/1/2013, θα υπαχθούν σε νέα «πάγια ρύθμιση» με εξόφληση έως σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ που αντιμετωπίζουν δραματική υστέρηση εσόδων στήριζαν τις ελπίδες τους στο ζεστό χρήμα που θα γέμιζε τα ταμεία τους από την εφαρμογή της ρύθμισης.
Το ΙΚΑ είχε θετική εμπειρία από η περυσινή ευνοϊκή έκτακτη ρύθμιση είχε αποφέρει 900 εκατ. ευρώ. Φέτος όμως δεν αναμένεται σημαντική απόδοση ,με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά .
Οι διοικήσεις των ταμείων θεωρούν υπερεκτιμημένη πρόβλεψη , ακόμα και τα 600 εκ ευρώ που έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπραχθούν το υπουργείο οικονομικών.
Οι διοικήσεις των ταμείων θεωρούν υπερεκτιμημένη πρόβλεψη , ακόμα και τα 600 εκ ευρώ που έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπραχθούν το υπουργείο οικονομικών.
Σε δεινή θέση βρίσκεται και ο ΟΑΕΕ καθώς η υστέρηση εσόδων από τις εισφορές ξεπερνά το 30% με αποτέλεσμα το ύψος των καθυστερούμενων οφειλών να απειλεί τη βιωσιμότητα του ταμείου.
Πηγή: Τα 12 εμπόδια για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ταμεία που την κάνουν “Δώρον, Άδωρον“ | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/9172/ta-12-empodia-gia-ti-rythmisi-ton-ofeilon-pros-ta-tameia-poy-tin-kanoyn-doron-adoron#ixzz2QkxpSo5O
ΕΚΠΟΙΖΩ: Απειροελάχιστο ποσοστό των οφειλετών μπορεί να υπαχθεί στις ρυθμίσεις των δανείων
Απειροελάχιστο θα είναι το ποσοστό των οφειλετών που θα υπαχθεί στις ρυθμίσεις των δανείων, εκτιμά η ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς όπως επισημαίνει, η σώρευση όλων αυτών των προϋποθέσεων που τίθενται αφήνει εκτός την πλειοψηφία των δανειοληπτών.
"Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τα τραπεζικά δάνεια καταδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο για τη μέγιστη ικανοποίηση των συμφερόντων των τραπεζών, παρά για την ανακούφιση των δανειοληπτών", αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ σε ανακοίνωσή της.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μάλιστα, ότι το τηλέφωνο της ΕΚΠΟΙΖΩ έχει σπάσει τις τελευταίες ώρες από εκατοντάδες μέλη της που εκφράζουν την αγανάκτησή τους, δεδομένου ότι οι αυστηροί όροι υπαγωγής, ιδίως μάλιστα ότι τα μέτρα αφορούν σε ενήμερα ενυπόθηκα δάνεια μέχρι 150.000 ευρώ, τους στερούν και την τελευταία ελπίδα να φύγουν από το αδιέξοδο.
Μέλη της ΕΚΠΟΙΖΩ μάλιστα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας εκφράζουν την έκπληξή τους με τα νέα μέτρα, διερωτώμενοι αφενός πώς είναι δυνατό να μην έχουν καθυστερήσει τις δόσεις τους όταν δε διαθέτουν κανένα απολύτως εισόδημα και αφετέρου πόσο πιθανό είναι να έχουν βρει εργασία μέσα σε 6 μήνες, όταν θα τελειώσει η άτοκη περίοδος χάριτος.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει προτείνει σχέδιο 4 μέτρων που πρέπει να ληφθούν συνδυαστικά για την άμεση ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών:
1. Αναστολή πλειστηριασμών για τουλάχιστον 3 έτη
2. Βελτίωση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
3. Διαγραφή χρεών και μείωση των επιτοκίων
4. Δημιουργία και λειτουργία δικτύου νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης υπερχρεωμένων πολιτών.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί την κυβέρνηση να αφουγκραστεί ουσιαστικά τις ανάγκες της κοινωνίας και να προβεί στην άμεση λήψη των μέτρων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την πραγματική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την αποφυγή των κοινωνικών εντάσεων.
Πηγή: ΕΚΠΟΙΖΩ: Απειροελάχιστο ποσοστό των οφειλετών μπορεί να υπαχθεί στις ρυθμίσεις των δανείων | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/9162/ekpoizo-apeiroelahisto-pososto-ton-ofeileton-mporei-na-ypahthei-stis-rythmiseis-ton#ixzz2Qky5LY8h
Πώς θα γίνονται οι νέες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων
Ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων για πολύ λίγους ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς οι προϋποθέσεις που ετέθησαν προκειμένου να ενταχθεί ένα νοικοκυριό στο ευνοϊκό καθεστώς είναι εξαιρετικά αυστηρές.
Όπως γράφει το money-money.gr, Βασική προϋπόθεση είναι το νοικοκυριό να έχει ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ (ή 30.000 ευρώ εφόσον ανήκει σε ευπαθή κατηγορία, όπως οι άνεργοι ή τα άτομα με αναπηρίες) και να έχει υποχωρήσει 20% από το 2010.
Επίσης πρέπει να μην έχει καθυστερήσει παραπάνω από τρεις δόσεις στην εξυπηρέτηση του δανείου του.
Όσα νοικοκυριά υπαχθούν στις ρυθμίσεις αυτές:
- Θα πληρώνουν για 4 χρόνια δόση που δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους και θα έχουν χαμηλότερο επιτόκιο.
Με τον τρόπο αυτό, όμως, μένουν εκτός ρυθμίσεων ο μεγαλύτερος αριθμός των νοικοκυριών που είχαν πάρει στεγαστικά δάνεια την προηγούμενη δεκαετία, καθώς προϋπόθεση για να δώσουν τότε οι τράπεζες τα δάνεια ήταν ακριβώς να έχουν υψηλό εισόδημα.
Σήμερα, τα περισσότερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων καθώς τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί, όχι όμως και οι δόσεις.
Ποιοι έχουν δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα:
1. μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα,
2. όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο),
3. άνεργοι
Εφόσον έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κλπ) έως € 25.000 και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως σήμερα.
Επιπλέον το ως άνω ποσό αυξάνεται κατά €5.000 (δηλαδή έως €30.000 ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα) για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Προϋποθέσεις για υπαγωγή
Υπάγονται τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις €180.000.
1. το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις €250.000,
2. το σύνολο των καταθέσεων που βρίσκονται στη κατοχή του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις €10.000,
3. το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού (κεφάλαιο) δεν ξεπερνά τις €150.000.
Τι κερδίζουν οι δανειολήπτες
Περίοδος χάριτος 48 μηνών.
Άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματός του νοικοκυριού.
Η δόση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος.
Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατ’ ελάχιστον 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για το δανειολήπτη.
Ειδικότερα:
Για ετήσια καθαρά εισοδήματα έως €15.000 το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο 1,5% (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος.
Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, πέραν των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος.
Αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
I. Βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν του 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα.
II. Σε συνεργασία με το Υπ. Δικαιοσύνης θεσπίζεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης με στόχο την ταχύτερη εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
III. Προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης. Η ελάχιστη καταβολή προτείνεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 Ευρώ μηνιαίως.
IV. Ορίζεται υποχρεωτικά αντίκλητος στην ελληνική επικράτεια στις περιπτώσεις εκχώρησης απαιτήσεων σε αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα. Σε διαφορετική περίπτωση τεκμαίρεται ως αντίκλητος η τράπεζα που παρείχε το δάνειο.
V. Παρέχεται δυνατότητα αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και μετά την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης, εφόσον έχει ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση, προστατεύοντας τον έτσι από καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος του.
VI. Καταργείται η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού που προβλέπεται στο άρθρο 7 Ν. 3869/2010.
Αλλαγές στον Τειρεσία
Προβλέπεται η αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου έτσι ώστε κατά την αξιολόγηση των πληροφοριακών δεδομένων του συστήματος «Τειρεσίας» να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα μίας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.
Πηγή: Πώς θα γίνονται οι νέες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/9158/pos-tha-ginontai-oi-nees-rythmiseis-stegastikon-daneion#ixzz2QkyI3MrK
Πώς θα γίνονται οι νέες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων
Προϋπόθεση το δάνειο να μην έχει πάνω από 90 ημέρες καθυστέρηση και το ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ και 30.000 ευρώ για ευπαθείς κατηγορίες
Ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων για πολύ λίγους ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς οι προϋποθέσεις που ετέθησαν προκειμένου να ενταχθεί ένα νοικοκυριό στο ευνοϊκό καθεστώς είναι εξαιρετικά αυστηρές.
Βασική προϋπόθεση είναι το νοικοκυριό να έχει ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ (ή 30.000 ευρώ εφόσον ανήκει σε ευπαθή κατηγορία, όπως οι άνεργοι ή τα άτομα με αναπηρίες) και να έχει υποχωρήσει 20% από το 2010.
Επίσης πρέπει να μην έχει καθυστερήσει παραπάνω από τρεις δόσεις στην εξυπηρέτηση του δανείου του.
Όσα νοικοκυριά υπαχθούν στις ρυθμίσεις αυτές:
- Θα πληρώνουν για 4 χρόνια δόση που δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους (βλέπε σχετικό πίνακα με παραδείγματα) και θα έχουν χαμηλότερο επιτόκιο.
(Παράδειγμα για δάνειο 100.000 ευρώ 20ετίας με αρχική μηνιαία δόση 612,3 ευρώ)
|
Με τον τρόπο αυτό, όμως, μένουν εκτός ρυθμίσεων ο μεγαλύτερος αριθμός των νοικοκυριών που είχαν πάρει στεγαστικά δάνεια την προηγούμενη δεκαετία, καθώς προϋπόθεση για να δώσουν τότε οι τράπεζες τα δάνεια ήταν ακριβώς να έχουν υψηλό εισόδημα.
Σήμερα, τα περισσότερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων καθώς τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί, όχι όμως και οι δόσεις.
Ποιοι έχουν δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα:
1. μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα,
2. όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο),
3. άνεργοι
Εφόσον έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κλπ) έως € 25.000 και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως σήμερα.
Επιπλέον το ως άνω ποσό αυξάνεται κατά €5.000 (δηλαδή έως €30.000 ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα) για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Προϋποθέσεις για υπαγωγή
Υπάγονται τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις €180.000.
1. το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις €250.000,
2. το σύνολο των καταθέσεων που βρίσκονται στη κατοχή του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις €10.000,
3. το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού (κεφάλαιο) δεν ξεπερνά τις €150.000.
Τι κερδίζουν οι δανειολήπτες
Περίοδος χάριτος 48 μηνών.
Άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματός του νοικοκυριού.
Η δόση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος.
Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατ’ ελάχιστον 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για το δανειολήπτη.
Ειδικότερα:
Για ετήσια καθαρά εισοδήματα έως €15.000 το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο 1,5% (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος.
Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, πέραν των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος.
Αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
I. Βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν του 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα.
II. Σε συνεργασία με το Υπ. Δικαιοσύνης θεσπίζεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης με στόχο την ταχύτερη εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
III. Προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης. Η ελάχιστη καταβολή προτείνεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 Ευρώ μηνιαίως.
IV. Ορίζεται υποχρεωτικά αντίκλητος στην ελληνική επικράτεια στις περιπτώσεις εκχώρησης απαιτήσεων σε αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα. Σε διαφορετική περίπτωση τεκμαίρεται ως αντίκλητος η τράπεζα που παρείχε το δάνειο.
V. Παρέχεται δυνατότητα αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και μετά την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης, εφόσον έχει ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση, προστατεύοντας τον έτσι από καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος του.
VI. Καταργείται η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού που προβλέπεται στο άρθρο 7 Ν. 3869/2010.
Αλλαγές στον Τειρεσία
Προβλέπεται η αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου έτσι ώστε κατά την αξιολόγηση των πληροφοριακών δεδομένων του συστήματος «Τειρεσίας» να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα μίας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου