Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Τετραπλό «χαράτσι» ακινήτων μέσα στο 2013 | Εφημερίδα των συντακτών

Τετραπλό «χαράτσι» ακινήτων μέσα στο 2013 | Εφημερίδα των συντακτών

Τετραπλό «χαράτσι» ακινήτων μέσα στο 2013

Περίπου 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες θα περάσουν από τα ταμεία της Eφορίας και της ΔΕΗ για να εξοφλήσουν τον ΦΑΠ και το ΕΕΤΗΔΕ, με ανοικτό ενδεχόμενο να μην υπάρξει αφορολόγητο

Του Μάριου Χριστοδούλου

«Φωτιές» σε 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων ανάβει η κυβέρνηση, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μηδενικό αφορολόγητο στο χαράτσι που θα πληρωθεί φέτος μέσω της ΔΕΗ και στον νέο ενιαίο φόρο του 2014, εφόσον συνεχιστούν οι «χαμηλές πτήσεις» στα κρατικά έσοδα. Μόνο για φέτος στόχος είναι να εισπράξουν 3,4 δισ. ευρώ από τον ΦΑΠ της τριετίας 2011 -2013 και το χαράτσι του 2013.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε αφορολόγητο ποσό τουλάχιστον μέχρι τις 50.000 ευρώ για να προστατευτούν οι μικροί ιδιοκτήτες από την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων, οι συντελεστές του οποίου κλιμακώνονται από 0,1% έως και 3%.

Για φέτος είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αφορολόγητο ποσό, παρά τις περί του αντιθέτου ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Παρουσιάζοντας τα βασικότερα σημεία της συμφωνίας με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι το χαράτσι στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα το 2013 θα είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το 2012. Σύμφωνα με το υφιστάμενο σχέδιο, η μείωση αυτή θα είναι οριζόντια και θα είναι σε επίπεδο φορολογικών συντελεστών. Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση στο τελικό ποσό πληρωμής μπορεί να είναι μικρότερη.

«Εξετάζεται από τις υπηρεσίες μας ο βέλτιστος τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η μείωση του 15% στα ακίνητα» έσπευσε να διευκρινίσει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, για να δεσμευτεί ότι θα διατηρηθούν οι ελαφρύνσεις και οι φοροαπαλλαγές για τις ευπαθείς ομάδες με τον ενιαίο φόρο. Τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2014, μαζί με όλες τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στα ακίνητα θα καθορίζονται σε νομοσχέδιο που θα έρθει τον Ιούνιο στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τις απώλειες των 280 εκατ. ευρώ που προκαλούνται φέτος από την οριζόντια μείωση του ΕΕΤΗΔΕ στα ακίνητα, τα έσοδα θα αναπληρωθούν από την αύξηση του χαρατσιού στα εκτός σχεδίου ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (θα ισχύσει ως τιμή ζώνης η μέση τιμή ζώνης του δήμου στον οποίο βρίσκονται), από την επιβολή του και στα ακίνητα που μισθώνει το Δημόσιο από ιδιώτες και από την επέκτασή του σε ακίνητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα που σήμερα εξαιρούνται (π.χ. ειδικά ακίνητα των ΟΤΑ).

Επισημαίνεται ότι οι αντικειμενικές αξίες που πρόκειται να αναπροσαρμοστούν δεν θα επηρεάσουν το χαράτσι ακινήτων του 2013, αλλά τον ενιαίο φόρο του 2014.

Τα πράγματα πάντως δυσκολεύουν περισσότερο για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι φορτώνονται με το εξής πακέτο φόρων για το 2013:

* Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και του 2012, με τις εκτιμώμενες εισπράξεις να υπολογίζονται σε 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ.

* Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013, που υποτίθεται πως θα είχε καταργηθεί από φέτος. Αναμένονται εισπράξεις 500 εκατ. ευρώ.

* Το χαράτσι της ΔΕΗ για το 2013, που θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις που θα εξοφληθούν μέχρι και το 2014. Αναμένονται εισπράξεις 1,9 δισ. ευρώ.

17/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: