Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Που ξεπλένουν καλύτερα…


Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013 08:14

Που ξεπλένουν καλύτερα…

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)
Που ξεπλένουν καλύτερα…
Την ώρα που η Κύπρος με τη διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζών έχει ζημιώσει σημαντικά τους μεγαλοκαταθέτες, μετατρέποντας σε κόλαση έναν από τους μεγαλύτερους «φορολογικούς παραδείσους» του κόσμου, άλλα – μέχρι πρότινος ανταγωνιστικά - χρηματοπιστωτικά κέντρα κάνουν τις δικές τους «προσφορές», ψαρεύοντας πελάτες από τη Μεγαλόνησο.
Γράφει:  
Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος δημιουργούν νέες ευκαιρίες τόσο στους καταθέτες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που αναζητούν έναν πιο ασφαλή τραπεζικό τομέα όσο και στα χρηματοπιστωτικά κέντρα, που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.
Ήδη σήμερα μεγάλα τραπεζικά κέντρα άλλων χωρών επιχειρούν να προσελκύσουν τις 320.000 επιχειρήσεις που λειτουργούν ακόμη στην Κύπρο. Το κατά πόσον θα το πετύχουν παραμένει ακόμη ασαφές, μολονότι πολλοί δικηγόροι αναφέρουν πως έχουν ήδη βοηθήσει αρκετούς ξένους πελάτες να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός Κύπρου. Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από 6.000 καταθέτες έχουν φυγαδεύσει τα χρήματά τους από το νησί.
Τα πιο ελκυστικά χρηματοπιστωτικά κέντρα
Ποιοι είναι όμως οι φορολογικοί παράδεισοι που υποδέχονται και προστατεύουν το βρόμικο χρήμα, διατηρούν το απόρρητο ή ζητούν ελάχιστο φόρο;
Μάλτα
Στη Μάλτα προσφέρεται άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κυπριακής εταιρίας με 424 ευρώ και προσωπικών λογαριασμών με 245 ευρώ, καθώς και πιστωτικές - χρεωστικές κάρτες με επιπλέον 175 ευρώ. Ακόμη, μετατροπή της κυπριακής εταιρίας σε holding και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, με σύσταση νέας μαλτέζικης εταιρίας, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στη Μάλτα και εγγραφή σε ΦΠΑ και Φόρο Εισοδήματος, με 1.950 ευρώ.
Στις διαδικασίες προβλέπονται και «χαριστικές εκπτώσεις». Όπως αναφέρουν οι αρχές της Μάλτας, θα παρέχονται μειωμένα έξοδα για τον πρώτο χρόνο εγκατάστασης της εταιρείας, ώστε να ισοσκελιστούν τα έξοδα λειτουργίας, που έχουν γίνει ήδη στην Κύπρο για το έτος 2013, ώστε να μην επηρεαστεί η ρευστότητα του πελάτη.
Ο φορολογικός «παράδεισος» της Μάλτας προβλέπει μόλις 5% εταιρικό φόρο και για αυτό πρέπει να υπάρξει εταιρική διάρθρωση με τη χρήση της παλιάς κυπριακής εταιρείας σαν μητρικής της «νέας» μαλτέζικης εταιρείας. Για όλα αυτά, επισημαίνεται σε σχετικά «διαφημιστικά»,δεν θα χρειαστεί ούτε μετακίνηση αλλά ούτε και μετεγκατάσταση του ενδιαφερόμενου στη Μάλτα, καθώς η εταιρία παροχής υπηρεσιών θα προσφέρει: λογιστικές υπηρεσίες, προετοιμασία οικονομικών καταστάσεων, υπηρεσίες μετόχου, διευθυντή, γραμματέα και εγγεγραμμένου γραφείου, διοικητική υποστήριξη.
Ελβετία
Τη δική της καμπάνια κάνει η Ελβετία, η οποία στέλνοντας διάφορα e-mail στις κυπριακές εταιρίες που συνεργάζονται με ξένους, τις καλεί να προτείνουν στους πελάτες τους την εναλλακτική της Ελβετίας μέσω ενός επενδυτικού «οχήματος άκρως χαμηλού προφίλ, που δεν είναι καταχωρισμένο ως τραπεζικός λογαριασμός και επομένως δεν ανιχνεύεται ιδιαιτέρως από τα ραντάρ των φορολογικών αρχών».
Να σημειώσουμε ότι η ελβετική εταιρία που έστειλε τα e-mail, τόνισε ότι δεν πρόκειται για κάποια πρόσκληση για φοροδιαφυγή, αλλά μία προσφορά ασφαλούς εναλλακτικής.
Λουξεμβούργο
Το Λουξεμβούργο παραμένει ένας ελκυστικός τραπεζικός προορισμός. Σύμφωνα με τα δικά τους «διαφημιστικά», το μυστικό της επιτυχίας του είναι η σαφήνεια και η ευελιξία. Από τη μία πλευρά σεβασμός στο τραπεζικό απόρρητο και από την άλλη ένας αυστηρός νόμος κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος (γι αυτό και θεωρείται από πολλούς «ο νόμιμος φορολογικός παράδεισος»). Όλα αυτά, στα συμφραζόμενα μιας «ανταγωνιστικής» φορολογικής πολιτικής και μιας ευέλικτης γραφειοκρατίας που διευθετεί τα πάντα με ταχύτητα.
Εδώ και δεκαετίες καλλιεργεί το Μεγάλο Δουκάτο τη φήμη του ασφαλούς λιμένα. Πάνω από δύο τρις. ευρώ είναι η περιουσία των εταιριών επενδύσεων σε αμοιβαία κεφάλαια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εταιρείας Χρηματοοικονομικών Συμβούλων Ogier. Ο φόρος που καταβάλλουν οι εν λόγω εταιρίες είναι ελάχιστος. Πολλές διεθνείς επιχειρήσεις έχουν ανοίξει θυγατρικές στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να φορολογούνται με ευνοϊκούς όρους τα κέρδη τους.
Σιγκαπούρη
Η μικροσκοπική χώρα της Ασίας αποτελεί παράδεισο για επενδύσεις, λόγω των ταχύτατων διαδικασιών για ίδρυση επιχείρησης, ενώ είναι και ιδιαίτερα φιλόξενη σε ξένα κεφάλαια για τις τράπεζες που εδρεύουν εκεί.
Επιπλέον, ειδικοί εκτιμούν ότι προσφέρει και υψηλό επίπεδο εμπιστευτικότητας, αφού η Σιγκαπούρη φυλά ως «κόρη οφθαλμού» το τραπεζικό της απόρρητο και – με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται για το άνοιγμα λογαριασμού- είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί η ταυτότητα ενός καταθέτη.
Τραπεζικά στελέχη πολυεθνικών πιστωτικών ιδρυμάτων εκτιμούν ότι στη Σιγκαπούρη έχει μεταφερθεί το τελευταίο διάστημα σημαντικό ποσό καταθέσεων, σχολιάζοντας ότι η τάση θα συνεχιστεί με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς.
Λονδίνο
Στις πρώτες θέσεις των φορολογικών παραδείσων παραμένει το Λονδίνο συγκεντρώνοντας όλα τα χαρακτηριστικά ενός ελκυστικού τραπεζικού συστήματος. Η Le Monde χαρακτηρίζει τη βρετανική πρωτεύουσα ως «τον μεγαλύτερο φορολογικό παράδεισο στον κόσμο», αν και είναι στην ουσία ''onshore''», από τον οποίο επωφελούνται προκλητικά τόσο οι Ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι όσο και οι Έλληνες εφοπλιστές.
Όπως επισημαίνει, το κέντρο των οικονομικών παραδείσων είναι στην ουσία το Λονδίνο, ή City όπως είναι αλλιώς ο όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη «βιομηχανία» των οικονομικών υπηρεσιών με έδρα Λονδίνο.
«Φορολογικοί παράδεισοι»: Ευχή ή κατάρα;
Για το πόσο ευνοεί τελικώς η ανάπτυξη ενός «φορολογικού παραδείσου» μια χώρα, δεν είναι βέβαιο. Άλλοι υποστηρίζουν ότι δημιουργεί σημαντικότατες ευκαιρίες οικονομικής άνθισης και άλλοι ότι αποτελεί το αίτιο της τεράστιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που γονατίζει τόσες χώρες.
Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και η εξέλιξη της Κύπρου το επιβεβαιώνει. Το τραπεζικό της σύστημα αποτέλεσε τον βασικό πυρήνα ανάπτυξης της οικονομίας του νησιού, με τα εξαιρετικά υψηλά επιτόκια, που σε συνδυασμό με τη χαμηλή φορολόγηση, δημιούργησαν έναν επενδυτικό παράδεισο. Έφερναν λεφτά στο νησί και δημιουργούσαν θέσεις εργασίας, με τις τράπεζες να ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά.
Από την άλλη, όμως, πλευρά, όπου υπάρχει χρήμα και εξουσία, υπάρχει και απληστία. Η απληστία για την επίτευξη των bonus δανείων, οδήγησε τους τραπεζίτες στο να μοιράζουν απλόχερα δάνεια, χωρίς οι οφειλέτες να έχουν την προοπτική να τα επιστρέψουν, ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκε και το σκάνδαλο, όπου για πολιτικούς λόγους, διέγραφαν χρέη μεγαλοοφειλετών, μέσα σε ένα βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: