Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ρύθμιση με τσουχτερό επιτόκιο | Εφημερίδα των συντακτών

Ρύθμιση με τσουχτερό επιτόκιο | Εφημερίδα των συντακτών


Ρύθμιση με τσουχτερό επιτόκιο

Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αύξησε τον αριθμό των δόσεων αποπληρωμής των οφειλών σε εφορίες και Ταμεία, αλλά δυσκόλεψε τους όρους αποπληρωμής, καθώς αύξησε το επιτόκιο και κεφαλαιοποίησε τις προσαυξήσεις

Με γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, ισχύει η ποινικοποίηση της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και οργανισμούς, για ποσά άνω των 5.000 ευρώ

Των Μάριου Χριστοδούλου – Μαρίας Δήμα

50Τσουχτερό επιτόκιο και γενικώς χειρότερους όρους, αλλά περισσότερες δόσεις, προβλέπει η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Μόνο το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνονται ετησίως οι οφειλέτες φτάνει στο 8,75% έναντι «καπέλου» 0,7% μηνιαίως ή 8,4% ετησίως που πλήρωναν με την πάγια ρύθμιση που «τρέχει» ήδη στις εφορίες, αλλά μειονεκτεί στον αριθμό των δόσεων. Το «τσουχτερό» επιτόκιο δεν είναι το μόνο αρνητικό της νέας ρύθμισης από την οποία η κυβέρνηση προσδοκά εισπράξεις 1,6 δισ. ευρώ το 2013.

Oι προσαυξήσεις

Στα «πλην» εντάσσονται και οι προσαυξήσεις, που έχουν ενσωματωθεί στην οφειλή. Στις ρυθμίσεις που μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα το υπουργείο, τα ποσά των προσαυξήσεων ήταν μειωμένα έως 30%, και ήταν ένα από τα κίνητρα που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον προκειμένου να μπει μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών στη ρύθμιση. Μάλιστα οι προσαυξήσεις «σβήνονταν» στο σύνολό τους όταν ο υπόχρεος εξοφλούσε εφάπαξ το χρέος. Με το νέο καθεστώς προωθείται έκπτωση μέχρι 50% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για όσους πληρώσουν «μια και έξω» όλη την οφειλή.

Στα «συν» της νέα ρύθμισης είναι ο αριθμός των δόσεων. Ξεκινούν από τις 12 για την «πάγια ρύθμιση» οφειλών που δημιουργούνται από 1.1.2013 και μετά. Οι οφειλές όποτε κι αν έχουν δημιουργηθεί ή δημιουργηθούν μελλοντικά θα είναι δυνατό να εξοφλούνται σε 12 μηνιαίες δόσεις. Οι δόσεις ανεβαίνουν στις 48 και θα μπορούν να υπαχθούν χρέη, ληξιπρόθεσμα μέχρι 31.12.2012, προς εφορίες και Ταμεία. Για οφειλές έως 5.00 ευρώ προβλέπονται απεριόριστες δόσεις, με ελάχιστο ποσό καταβολής 25 ευρώ.

Στη νέα ρύθμιση μπορεί να υπαχθούν ακόμη και όσοι απώλεσαν προηγούμενες ρυθμίσεις μέχρι 31.3.2013, ενώ εκτός ρύθμισης μένουν όσοι έχουν ρυθμίσει τα χρέη και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις. Από τη ρύθμιση αποκλείονται επιχειρήσεις που μπήκαν σε πτωχευτική διαδικασία, καθώς και όσες εντάχθηκαν κατ’ επανάληψη σε παλιές ρυθμίσεις, αλλά δεν ήταν συνεπείς στην εξόφληση των δόσεων.

Οσοι, λοιπόν, χρωστούν στην Εφορία μπορεί να τα εξοφλήσουν εφάπαξ ή ακόμα και σε πάνω από 48 δόσεις, αναλόγως του εισοδήματος ή της οικονομικής φερεγγυότητας. Η ρύθμιση θα λειτουργήσει συνδυαστικά με την απόφαση για αύξηση του ορίου πάνω από το οποίο δεν θα ασκείται ποινική δίωξη με τη διαδικασία του αυτοφώρου για χρέη προς το Δημόσιο. Το σημερινό όριο είναι 5.000 ευρώ και εξετάζεται η αύξησή του στα 10.000 ευρώ. Το μέτρο αντιμετωπίζεται θετικά από την τρόικα.

Στο μεταξύ με γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή, ισχύει η ποινικοποίηση της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών (από κάθε αιτία) προς το Δημόσιο και λοιπούς οργανισμούς, ποσού άνω των 5.000 ευρώ, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο ταμείο μέχρι 31.7.2011, δηλαδή μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου 3943/2011 (από 31.3.2011).

Τα σχετικά ληξιπρόθεσμα χρέη συγκροτούν την αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος που προβλέπεται από τον προαναφερθέντα νόμο και οι υπαίτιοι μπορούν να καταμηνυθούν, χωρίς να τίθεται ζήτημα αναδρομικής θεμελίωσης αξιόποινου ή αναδρομικής εφαρμογής δυσμενέστερου ποινικού νόμου στην περίπτωση αυτή. Ο αντεισαγγελέας γνωμοδότησε κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.

17/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: