Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΑΝΑΣΑ ΣΕ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Ρύθμιση για τα ενυπόθηκα δάνεια


ΑΝΑΣΑ ΣΕ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Ρύθμιση για τα ενυπόθηκα δάνεια

Ρύθμιση για τα ενυπόθηκα δάνεια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Το... κοκκίνισμα κι άλλων στεγαστικών και λοιπών ενυπόθηκων δανείων σπεύδει να προλάβει η κυβέρνηση με το πολύκροτο νομοσχέδιο που αφορά στη διευκόλυνση των συνεπών δανειοληπτών, και το οποίο ενέκρινε η τρόικα.
Σήμερα, εκτός απροόπτου ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς και ο γεν. γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου παρουσιάζουν το τελικό κείμενο που συμφωνήθηκε με την τρόικα. Αυτό παίρνει την “άγουσα” για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα το αξιολογήσει, και σκοπός είναι μέχρι το τέλος του Μαίου να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης οι εξάμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο υπουργείο και την τρόικα έφεραν διατάξεις με τις οποίες διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων. Εκτιμήσεις θέλουν το πρόγραμμα διευκόλυνσης να αφορά 200.000 δανειολήπτες. Οι αρχικές προτάσεις του υπουργείου κάλυπταν περί τους 110.000.
Οι κυριότερες διατάξεις είναι:
  1. Δίνεται περίοδος 48 μηνών κατά την οποία οι δικαιούχοι με ενυπόθηκα δάνεια στην πρώτη κατοικία θα πληρώνουν δόση ίση με το 30% του εισοδήματος. Στην αρχική πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης το ποσό αφορούσε την πληρωμή μόνο τόκων με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική συμφωνία προβλέπει την καταβολή δόσης που θα περιλαμβάνει και μικρό ποσό για το κεφάλαιο. Σήμερα θα διευκρινιστεί αν το επιτόκιο θα είναι στο ύψος του 1,5% ή παραπάνω.
  2. Δικαιούχοι είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας με ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ και κάτω από 35.000 ευρώ. Η πρώτη πρόταση του υπουργείου ήταν το εισόδημα να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ. Πληροφορίες, επίσης λένε ότι μπορεί να υπάρχουν δύο ή τρεις κλίμακες εισοδήματος. Με βάση αυτές ίσως καθορίζεται και το ποσό που αντιστοιχεί στο κεφάλαιο, και το οποίο θα πληρώνουν στην περίοδο χάριτος (48 μήνες). Σίγουρα τα εισοδήματα θα πρέπει να είναι μειωμένα 35% σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2010.
  3. Στη ρύθμιση μπαίνουν και άνεργοι. Όσο το εισόδημά τους είναι μηδενικό θα πληρώνουν μηδενική δόση. Επίσης το ποσό που δεν θα πληρώνουν θα κεφαλαιοποιείται με ευνοϊκότερους όρους.
  4. Τα ενυπόθηκα δάνεια που ρυθμίζονται είναι στην πρώτη κατοικία και η αντικειμενική τους αξία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ. Επίσης δεν αποκλείεται να έχει συμφωνηθεί και ο καθορισμός και ανώτατου ορίου (μαζί με την αξία του υποθηκευμένου ακινήτου) συνολικής περιουσίας για την υπαγωγή στις ευνοϊκές διατάξεις.
  5. Σήμερα θα διευκρινιστεί και αν έχει καθοριστεί και ποιο θα είναι αυτό το ανώτατο ύψος του υπόλοιπου του δανείου.
  6. Αλλαγές έρχονται και στο νόμο Κατσέλη, το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Για την υπαγωγή στον πρώτο στάδιο του, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 50% συν 1 των απαιτητών της οφειλής και όχι η πλήρης συμφωνία τους. Επίσης ορίζεται ελάχιστη καταβολή τα 40 ευρώ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: