Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Νομιμοποίηση με 500 ευρώ και πολλές δόσεις | Εφημερίδα των συντακτών

Νομιμοποίηση με 500 ευρώ και πολλές δόσεις | Εφημερίδα των συντακτών


Νομιμοποίηση με 500 ευρώ και πολλές δόσεις

 Οριστικό «συγχωροχάρτι» για αυθαίρετα έως το 1983. Για κτίσματα της περιόδου 1975-1983 θα καταβάλλεται το 15% του προστίμου

Τακτοποιούνται οριστικά οικοδομές που έχουν κατασκευαστεί ώς το 1975 με άδεια που έχει χαθεί για διάφορους λόγους ή έχει εκδοθεί με ειδικό καθεστώς (άδειες από κοινοτάρχες, από Αστυνομία λόγω σεισμοπάθειας κ.λπ.)

Της Χαράς Τζαναβάρα
18a

39aΜε το σύνθημα «όλα 500 ευρώ», με νέες εκπτώσεις αλλά και πολλές δόσεις, η κυβέρνηση προσδοκά να προσελκύσει τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να υποβάλουν δηλώσεις «τακτοποίησης», που ώς τώρα εμφανίζουν χαμηλή συμμετοχή στο πρόγραμμα, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Εως το τέλος Μαρτίου, σχεδόν 20 μήνες από τη θεσμοθέτηση του σχετικού νόμου, είχαν υποβληθεί περίπου 310.000 δηλώσεις και είχαν βεβαιωθεί πρόστιμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν εισπραχθεί 800 εκατ. ευρώ, όταν η κυβέρνηση ανέμενε έσοδα ύψους 9 δισ. ευρώ. Εχει ξεκινήσει η διαδικασία για άλλα 137.000 κτίσματα, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα «παγώσει», αφού θα προτιμήσουν να ενταχθούν στις νέες, πολύ πιο ελκυστικές ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Νέα προθεσμία

Σε κάθε περίπτωση δεν θα ισχύσει το χρονικό όριο της 31ης Μαΐου 2013 για την υποβολή δήλωσης, αφού θα καθοριστεί νέα προθεσμία με το προωθούμενο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί περιθώριο τουλάχιστον ενός χρόνου, από την ψήφιση του νέου νομοθετήματος, που υπολογίζεται να γίνει το νωρίτερο μέσα στον Ιούνιο.

Με το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης:

*Κατηγοριοποιούνται οι πολεοδομικές παρανομίες ανάλογα με τον χρόνο κατασκευής του ακινήτου και προσφέρεται οριστικό «συγχωροχάρτι», έναντι 30 χρόνων που ισχύει σήμερα, για οικοδομές που υπήρχαν έως 9 Ιουνίου 1975 με καταβολή μόνον 500 ευρώ. Για κτίσματα της περιόδου 1975-2003 οι ιδιοκτήτες τους θα καταβάλουν 500 ευρώ καθώς και το 15% του προστίμου που αναλογεί με βάση τα παράνομα τετραγωνικά του ακινήτου και την τιμή ζώνης της περιοχής. Η τακτοποίηση σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα γίνεται με απλή έκθεση μηχανικού, το κόστος της οποίας δεν αναφέρθηκε χθες.

Μικρές παραβάσεις

18b*Νομιμοποιούνται οι μικρές παραβάσεις και μάλιστα χωρίς χρονικό περιορισμό, αφού θεωρείται ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τις γνωρίζει. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου έγινε λόγος για πέργκολες και ψησταριές, αλλά το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 18 κατηγορίες εργασιών, μεταξύ των οποίων και αποθήκες έως 15 τετραγωνικά!

*Διατηρείται για τις υπόλοιπες κατηγορίες αυθαιρέτων (χωρίς οικοδομική άδεια, μεγάλες υπερβάσεις, κ.λπ.) το δικαίωμα «τακτοποίησης» για 30 χρόνια, με την καταβολή του αναλογούντος προστίμου.

*Προβλέπεται αύξηση των δόσεων, από 48 μηνιαίες που ισχύει σήμερα, σε 10 εξαμηνιαίες. Επιπλέον οι νέες δόσεις δεν θα είναι ισόποσες και ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταβάλλει 300 ευρώ το εξάμηνο και να μεταφέρει το υπόλοιπο στο τέλος της περιόδου αποπληρωμής. Δεν προβλέπονται δόσεις και εκπτώσεις για πρόστιμα έως 400 ευρώ.

*Θεσμοθετούνται εκπτώσεις 10% σε όλους τους ιδιοκτήτες που θα καταβάλουν το 30% της οφειλής τους ώς τις 31 Μαΐου 2013. Με αυτήν την καταβολή θα μπορούν επίσης να κάνουν μεταβιβάσεις του ακινήτου (γονική παροχή, αγοραπωλησία κ.λπ.), να ζητούν την έκδοση οικοδομικής άδειας για επισκευή ή ολοκλήρωση των εργασιών. Για εφάπαξ καταβολή του ποσού παρέχεται σε όλες τις κατηγορίες ιδιοκτητών έκπτωση 20%.

*Προωθούνται και εκπτώσεις που φτάνουν ώς το 85% για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.λπ.).

*Τακτοποιούνται οριστικά οικοδομές που έχουν κατασκευαστεί ώς το 1975 με άδεια που έχει χαθεί για διάφορους λόγους ή έχει εκδοθεί με ειδικό καθεστώς (άδειες από κοινοτάρχες, από αστυνομία λόγω σεισμοπάθειας κ.λπ.) με την καταβολή 500 ευρώ.

*Περιλαμβάνονται και όσα αυθαίρετα είχαν δηλωθεί με τον νόμο 1337/1983 του Αντώνη Τρίτση αλλά δεν είχαν πληρώσει τα οφειλόμενα πρόστιμα και θεωρείται ότι δεν έχουν τακτοποιηθεί. Υπολογίζεται ότι είχαν υποβληθεί 220.000 δηλώσεις, αλλά είχαν περάσει από τη δεύτερη φάση μόνον 60.000 ακίνητα. Για όσα έχουν κατασκευαστεί ώς το 1975, η τακτοποίηση θα γίνει με την καταβολή 500 ευρώ και απλή έκθεση μηχανικού.

*Παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις και όσοι έχουν ήδη υποβάλει δηλώσεις με τον νόμο του 2011, αλλά δεν έχουν εξοφλήσει τις δόσεις τους. Θα γίνει συμψηφισμός και υπάρχει το ενδεχόμενο να επιστραφούν τα επιπλέον ποσά. Υπολογίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται το 5% των υποβληθεισών δηλώσεων, περίπου 15.000 ιδιοκτήτες.

*Καλύπτονται επ’ αόριστον και όχι μόνο για 30 χρόνια, όπως προβλέπει ο νόμος, όλοι οι ιδιοκτήτες που είχαν τακτοποιήσει ημιϋπαίθριους και άλλες παρανομίες, αρκεί να υποβάλουν μια απλή δήλωση.

*Διευκρινίζεται ότι δεν οφείλονται αναδρομικοί φόροι και δημοτικά τέλη, ενώ υπάρχει απαλλαγή από τις εισφορές υπέρ ΙΚΑ. Μετά την τακτοποίηση οι νέοι χώροι πληρώνουν χαράτσι, τέλη και προσμετρώνται στην ακίνητη περιουσία του ιδιοκτήτη για τον υπολογισμό των τεκμηρίων.

“Κόκκινες γραμμές”

18cΗ έκτη (!) -οριστική, όπως συνήθως- νομοθετική αντιμετώπιση του εθνικού σπορ της παράνομης δόμησης συνοδεύτηκε από τις δηλώσεις του Σταύρου Καλαφάτη για «κόκκινες γραμμές» και διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε να μην ακολουθήσει νέα γενιά αυθαιρέτων. Δόθηκαν επίσης υποσχέσεις για περιβαλλοντικό ισοζύγιο και έργα αναβάθμισης ως αντιστάθμισμα στην υποβάθμιση από τις πολεοδομικές παρανομίες. Να σημειωθεί ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ψαλιδίστηκε ο αναιμικός πόρος υπέρ του Πράσινου Ταμείου, που είχε προβλεφθεί με τον νόμο του 2011 για χρηματοδότηση έργων πρασίνου, που από 5% περιορίστηκε στο 2,5%.

18dΟ Σταύρος Καλαφάτης διαβεβαίωσε ότι δεν θα τακτοποιηθούν αυθαιρεσίες που έγιναν μετά τις 28 Ιουλίου 2011, οπότε έγινε η πρώτη ανακοίνωση των ρυθμίσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως δέχεται πιέσεις, επισήμως και από κατασκευαστές οικοδομών, για να περιλάβει όλα τα μετέπειτα παράνομα κτίσματα και δεν αποκλείεται να υποβληθεί σχετική τροπολογία. Παρά την οικονομική κρίση, η αυθαίρετη δόμηση συνεχίζεται (Μύκονος, Πάρος, Αντίπαρος κ.λπ.) και δεν είναι τυχαίο ότι έχουν μπλοκαριστεί με παρέμβαση του ΣτΕ περίπου 60.000 δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων στις οποίες η πιστοποίηση του χρόνου κατασκευής τους έχει γίνει με υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών τους.

Με το νομοσχέδιο προβλέπονται οι εξής δικλίδες ασφαλείας:

*Πιστοποίηση του χρόνου κατασκευής του αυθαιρέτου μόνον από δημόσια έγγραφα.

*Επιβεβαίωση της ακριβούς θέσης του ακινήτου με βάση αεροφωτογραφίες του καλοκαιριού του 2011, που θα ενταχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δηλώσεων, το οποίο σήμερα χρησιμοποιεί στοιχεία του 2007.

*Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου ακινήτων, που θα θεσμοθετηθεί με προεδρικό διάταγμα το οποίο θα δοθεί σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα. Θα καταγράφονται υποχρεωτικά όλα τα στοιχεία των νέων οικοδομών και των αυθαιρέτων, ενώ τα παλιότερα κτίσματα θα ενταχθούν στο σύστημα σε μία πενταετία.

*Θέσπιση αυστηρών κυρώσεων σε όσους μετέχουν σε διαδικασίες «ξεπλήματος» πολεοδομικών αυθαιρεσιών.

Συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες και δικηγόροι που εμπλέκονται σε μεταβιβάσεις ακινήτων στα οποία δεν έχει προηγηθεί η τακτοποίηση των παρανομιών, όπως προβλέπει ο νόμος 4014/2011, θα τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και πρόστιμο 30-100 χιλιάδες ευρώ. Οι εμπλεκόμενοι μηχανικοί θα τιμωρούνται με οριστική έως πλήρη απαγόρευση της άσκησης του επαγγέλματος.

Mητρώο

Το κομβικό θέμα της κατεδάφισης αυθαιρέτων παραπέμπεται στον διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση επικεφαλής της αποκεντρωμένης διοίκησης και είναι ορατό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν φαινόμενα τύπου Ηρακλείου Κρήτης, όπου οι μπουλντόζες σταμάτησαν ύστερα από παρέμβαση της Ολγας Κεφαλογιάννη ώστε να μην επηρεαστεί ο τουρισμός! Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μητρώου συνεργείων κατεδάφισης από ιδιώτες, που θα καλούνται να αναλάβουν το έργο και σε περίπτωση άρνησης θα τιμωρούνται με πειθαρχικές και χρηματικές ποινές.

Αλλαγές

Οι σημαντικότερες από τις υπόλοιπες αλλαγές, σε σχέση με τον Ν. 4014/2011 και τις μετέπειτα τροποποιήσεις του, που φέρνει το νομοσχέδιο περιλαμβάνουν:

*Τακτοποίηση παρανομιών σε παραδοσιακούς οικισμούς και σε αρχαιολογικούς χώρους, με εξαίρεση την Α΄ζώνη απολύτου προστασίας. Αφορούν επίσης κτίσματα που έχουν γίνει σε ορισμένες ζώνες αιγιαλού και παραλίας, όπως ο παλαιός αιγιαλός.

*Διευθέτηση πολεοδομικών προβλημάτων που εντοπίζονται σε κτίρια του Δημοσίου, με εκτενή αναφορά σε όσα πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν μέσω του -πανταχού παρόντος- ΤΑΙΠΕΔ.

*Απαλλαγή από την υποβολή τοπογραφικού σχεδίου για τις μεταβιβάσεις ορισμένων κατηγοριών ακινήτων.

*Θέσπιση του δικαιώματος σύστασης κάθετης ή οριζόντιας ιδιοκτησίας σε εκτός σχεδίου ακίνητα, με πρόσχημα την τακτοποίηση παρανομιών από μεμονωμένους ιδιοκτήτες.

*Λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής των δηλώσεων όχι μόνον από το Τεχνικό Επιμελητήριο, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και από άλλους φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Δεν αποκλείεται η αρμοδιότητα να ανατεθεί στο Κτηματολόγιο.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση για ένα δεκαήμερο, θα πάρει την οριστική μορφή του και θα υποβληθεί για ψήφιση στη Βουλή. Συμπληρώνεται από άλλες δύο νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, για το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, που βρίσκονται ήδη στη Βουλή, καθώς και το νέο νομοθέτημα για τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Σχετικά άρθρα:

17/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: