Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Δώστε απολύσεις και πάρτε ρυθμίσεις | Εφημερίδα των συντακτών

Δώστε απολύσεις και πάρτε ρυθμίσεις | Εφημερίδα των συντακτών


Δώστε απολύσεις και πάρτε ρυθμίσεις

Μέσα σε 72 ώρες η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα δείξει την πόρτα της εξόδου σε 7.500 δημόσιους υπαλλήλους, ώστε η τρόικα να ανάψει το «πράσινο φως» για το χαράτσι της ΔΕΗ, τις ρυθμίσεις σε χρέη, δάνεια και εισφορές

Του Μάριου Χριστοδούλου

«Χειροπόδαρα» έχει δέσει η τρόικα την κυβέρνηση, η οποία, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για το χαράτσι της ΔΕΗ, τις ρυθμίσεις σε χρέη, δάνεια και εισφορές, ζητά 7.500 απολύσεις υπαλλήλων από το 2013.

Η κυβέρνηση έχει 72 ώρες στη διάθεσή της για να το σκεφτεί και να προχωρήσει στο κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, οπότε ολοκληρώνεται τυπικά ο δεύτερος κύκλος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές, που είχε να κάνει με τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου για το πρώτο τρίμηνο του 2013. Και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει θέσει ακόμα και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, χωρίς να έχει λάβει θετική απάντηση.

Εφόσον ο πρωθυπουργός απαντήσει στο δίλημμα που του έθεσαν από πολύ νωρίς οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, τότε, όπως λένε πηγές από το μέγαρο Μαξίμου, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις «πακέτο» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους δανειολήπτες, τους οφειλέτες, αλλά και για την ίδια την αγορά.

Το βάρος αναμένεται να πέσει στους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς 2.000 επίορκοι και άλλοι 5.500 εργαζόμενοι που θα προκύψουν μέσω αξιολόγησης θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις υπηρεσίες. Οι μεν πρώτοι θα πρέπει να έχουν απολυθεί έως τον Ιούνιο, οι υπόλοιποι έως το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να θέσει σε διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλους – τον αριθμό των οποίων η τρόικα έχει ήδη αυξήσει σε 30.000. Οι δημόσιοι υπάλληλοι βάσει του Μνημονίου πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα το 2013, χωρίς να προβλέπεται η άμεση απομάκρυνση κάποιου αριθμού. Το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο συζητήθηκε εκ νέου χθες σε σύσκεψη που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους αξιωματούχους της τρόικας και στην οποία παραβρέθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης.

Ως προς τις επικείμενες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, οι οποίες αναμένεται να «κλειδώσουν» την επόμενη εβδομάδα, από τα έως τώρα δεδομένα προβλέπουν:

1. Οριζόντια μείωση του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα σε ποσοστό 10%, με παράλληλη καθιέρωση αφορολόγητου ποσού. Εναλλακτικά έχει προταθεί μεγαλύτερη μείωση των συντελεστών κατά 20% και καθόλου αφορολόγητο ποσό. Το κενό των 200-280 εκατ. ευρώ που θα δημιουργηθεί θα καλυφθεί από τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων και των αγροτεμαχίων και από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών επί των οποίων θα επιβληθεί το νέο χαράτσι της ΔΕΗ.

Ως εκ τούτου τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών θα υποστούν σημαντικές επιβαρύνσεις. Ο συντελεστής φόρου για τις κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές θα διπλασιαστεί στα 6 ευρώ το τ.μ. από 3 ευρώ το τ.μ. που ήταν σταθερά μέχρι σήμερα. Κι αυτό διότι ο φόρος θα υπολογίζεται πλέον με βάση τη μέση τιμή ζώνης του δήμου στον οποίο είναι ενταγμένη κάθε περιοχή εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Το χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν και όσοι εκμισθώνουν ακίνητα σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου, καθώς και όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Οι κατηγορίες αυτές φυσικών και νομικών προσώπων απαλλάχθηκαν τα έτη 2011 και 2012 από το ΕΕΤΗΔΕ αλλά τώρα θα κληθούν να το πληρώσουν.

2. Καθιέρωση 48 δόσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία ή χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία. Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν χρέη προς τις ΔΟΥ και τα Ταμεία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012. Οι 48 δόσεις θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση.

Εφόσον οι οφειλέτες υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής αμέσως μόλις η ρύθμιση τεθεί σε ισχύ, θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των χρεών τους σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Αν καθυστερήσουν έναν ή περισσότερους μήνες, τότε ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα μειωθεί κατά τον αριθμό των μηνών που θα έχουν παρέλθει από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της ρύθμισης.

Για παράδειγμα, αν ένας οφειλέτης υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση 3 μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής της, τότε θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει το χρέος του σε 45 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και όχι σε 48. Οσους περισσότερους μήνες καθυστερεί να ενταχθεί ένας οφειλέτης τόσο λιγότερες μηνιαίες δόσεις θα δικαιούται. Μαζί με τους οφειλέτες τελευταία ευκαιρία θα έχει και η κυβέρνηση να μαζέψει έσοδα χωρίς να πιέσει τους φορολογουμένους. Οπως έχει διαμηνύσει η τρόικα στην κυβέρνηση, αν αποτύχει η ρύθμιση, τότε από τον Ιούνιο θα απαιτηθούν άμεσα μαζικές κατασχέσεις περιουσιών και εισοδημάτων οφειλετών, αλλά και νέα «χαράτσια» για όλους.

3. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, ενδεχομένως από το καλοκαίρι, και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από το 2014 είναι από τα μέτρα τα οποία η κυβέρνηση έχει θέσει εξαρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Θετική απάντηση δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα, καθώς η τρόικα βλέπει την όλη συμφωνία ως πακέτο και ως εκ τούτου έχει τονίσει -όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές- ότι δεν μπορεί να τα εγκρίνει αν δεν καλυφθεί το κόστος αυτών με άλλα μέτρα. Και σε αυτά τα πρόσθετα μέτρα εντάσσει και το δημοσιονομικό κενό των 4 δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί για τη διετία 2013-2014.


14/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: