Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Φοροκαταιγίδα 3,5 δισ. ευρώ για το 2013 στα ακίνητα


Φοροκαταιγίδα 3,5 δισ. ευρώ για το 2013 στα ακίνητα

forokataigida
Την επιβολή του «χαρατσιού της ΔΕΗ»και για 3η χρονιά θα κληθεί να ψηφίσει η ελληνική Βουλή μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ πλέον εντείνονται οι φόβοι ότι αυτό δεν θα είναι το μοναδικό νέο μέτρο που θα φορτωθούν οι Ελληνες. Ο πρώτος γύρος επαφών της προηγούμενης Πέμπτης δεν έκλεισε κανένα από τα ανοικτά μέτωπα καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να εγείρουν ήδη θέμα «δημοσιονομικού κενού» ύψους άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι μόνο το χαράτσι -είτε το βαφτίσουν ενιαίο φόρο είτε όχι- δεν επαρκεί για να κλείσει το άνοιγμα και πιθανώς αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Γιάννης Στουρνάρας κάνει πλέον ανοικτά λόγο για μια «πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση».
Μετά τη σύσκεψη της Τετάρτης, οι πολιτικοί αρχηγοί επιχείρησαν με τις δηλώσεις τους να «θολώσουν» τα νερά για τον νέο φόρο στα ακίνητα. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης δήλωσαν ότι θα επιβληθεί ενιαίος φόρος ακινήτων και όχι χαράτσι της ΔΕΗ ο οποίος όμως θα…εισπραχτεί μέσα από τον μηχανισμό της ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση, ο φόρος που θα επιβληθεί στα ακίνητα το 2013 θα πρέπει οπωσδήποτε να περάσει από τη Βουλή, καθώς δεν υπάρχει εν ισχύ νόμος που να επιτρέπει στη ΔΕΗ να εισπράξει φόρο και το 2013. Στην ψηφοφορία, ειδικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που όλο το προηγούμενο διάστημα τάσσονταν κατά του χαρατσιού, θα κληθούν να αποφασίσουν αν είναι ικανοποιημένοι απλώς με την αλλαγή της ονομασίας.
Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδουν τους δύο πολιτικούς αρχηγούς και επιβεβαιώνουν τη θέση που εξαρχής είχαν πάρει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας με δημόσιες δηλώσεις τους. Οτι δηλαδή, και το 2013, θα επιβληθεί φόρος μέσω της ΔΕΗ (ελαφρώς μειωμένος) και ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα ισχύσει από το 2014. Το αν το ποσό που θα κληθούμε να πληρώσουμε μέσω της ΔΕΗ, θα λέγεται ΕΕΤΗΔΕ ή οτιδήποτε άλλο, για τον ιδιοκτήτη δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Ποιο θα είναι το «πακέτο» των φόρων για το 2013; Νέοι και υφιστάμενοι φόροι προστίθενται και δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ», το οποίο αναμένεται να ανεβάσει τον λογαριασμό πάνω από τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2013 με τον στόχο του προϋπολογισμού να έχει προσδιοριστεί στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
    • Τον Μάιο θα εξοφλήσουμε το ΕΕΤΗΔΕ του 2012.
    • Μέσα στον Μάιο θα πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος για τον νέο φόρο, ο οποίος θα πρέπει να ξεκινήσει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ με τους λογαριασμούς που θα αρχίσουν να αποστέλλονται τον Ιούλιο. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό ο νέος φόρος να μην πληρωθεί σε πέντε δόσεις, όπως το 2012, αλλά σε… τρεις. Σύμφωνα με το υφιστάμενο σενάριο, ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζεται και το ΕΕΤΗΔΕ (δηλαδή με βάση την επιφάνεια του κάθε ακινήτου ξεχωριστά). Η μόνη διαφορά είναι ότι θα υιοθετηθούν ελαφρώς χαμηλότερες χρεώσεις ανά τετραγωνικό για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω των 1.500 ευρώ (και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα το εγκρίνει η τρόικα).
    • Τον Ιούνιο, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ταχυδρομήσει τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΦΑΠ τόσο του 2011 όσο και του 2012.
    • Έως το τέλος Ιουνίου θα κληθούμε να αναγράψουμε σε νέο έντυπο Ε9 της εφορίας όλες τις αλλαγές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία μας μέσα στο 2012 και να αναγράψουμε στα έντυπα όλα τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια.
    • Προς το τέλος του έτους θα ταχυδρομηθεί και ο ΦΑΠ για το 2013, ο οποίος, εκτός από τα κτίσματα, αναμένεται να συμπεριλάβει και τα αγροτεμάχια, αν και από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι τεχνικές δυσκολίες για να φορολογηθούν φέτος τα αγροτεμάχια θα αποδειχτεί στην πράξη δύσκολο να ξεπεραστούν.
Ακόμη και να επιβληθούν όλοι αυτοί οι φόροι, είναι αμφίβολο αν θα εισπραχτούν. Πόσω μάλλον όταν ο νέος φόρος μέσω ΔΕ, θα ταυτιστεί χρονικά και με τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμη όμως και να εισπραχτούν τα προϋπολογισθέντα, απομένει «δημοσιονομικό κενό» της τάξεως τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ λόγω των απογοητευτικών επιδόσεων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αλλά και της κατάρρευσης των εισπράξεων ασφαλιστικών εισφορών. Από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, θα φανεί πώς θα κλείσει αυτό το κενό…
Του Στέφανου Κυρίτση

Δεν υπάρχουν σχόλια: